Folkfester när storlagen kommer

Två bandyfästen rustar för fotbollsfester: Bollnäs och Värmbol (stadsdel i Katrineholm). På onsdag tar Bollnäs emot Norrköping, Värmbol möter AIK i Svenska cupens andra omgång. Läge för skrällar av division 2-lagen? Nja, men ett är säkert, gamla publikrekord kommer att slås.
Värmbol möter AIK i Svenska cupens andra omgång. Här bakom målnätet syns en av de två provisoriska läktarna. Den rymmer 506 personer. Foto: Göran Söderlund

Bollnäs och Värmbol är kända – i bandysammanhang. Men nu är det fotboll som gäller. En liten reservation för Bollnäs-Giffarnas publikrekord. Trots ivrigt letande i gamla arkiv hittas inte publiksiffran för Djurgårdens besök när Sävstaås invigdes 1974.

– Vi hoppas på 2 000 åskådare men får nog vara glada för 1 000. Mycket hänger på vad det blir för väder, säger klubbens ordförande Niclas Larsson.

Bollnäs Fotbollsförening är störst i Hälsingland. Klubben har 20 representationslag i spel, varav sju flicklag. Klubben är nykomling i division 2 Norrland. En snabbspolning visar att Giffarna vann division 4 2014, division 3 i fjol.

Halvmiljonen frös inne

Efter seriesegern i fjol ringde en man och sa att han skulle skänka en halv miljon kronor till klubben. Stor uppståndelse. Drygt en vecka senare visade det sig att det var falskt alarm. Mannen som ringde hade förmodligen tittat för djupt i glaset.

På onsdag kommer föreningen Gamla Giffare, både bandy och fotboll, att visa ett bildspel från förr före matchen. Det finns ett tält där ortens köpmän marknadsför sina produkter. Vidare tre kiosker och lotterier. U 17-spelaren William Perlemskog sjunger nationalsången.

– Intresset för matchen är stort, säger Micke Henriksson i Marknadskommittén.

3 000 är max

Värmbols publikrekord är från 1977 då TV-laget var på besök. 2 700 tittade på den gången. Nu har 3 000 biljetter tryckts upp och de lär gå åt. Fler än 3 000 personer på den lilla idrottsplatsen har inte polisen godkänt.

Värmbol och AIK har ett samarbetsavtal sedan 2009. Och faktiskt har lagen möts en gång tidigare. Nu är vi inne på bandy igen. Året var 1961. AIK hade säsongen före åkt ur allsvenskan, Värmbol var nykomling i division 2, dåtidens näst högsta serie. Det blev 1-1, en sensation, på Stockholms Stadion. Det hjälpte inte att de kända fotbollstvillingarna Bengt och Björn Anlert hade vita skjortor och svarta slipsar under klubbtröjorna…

Värmbol hade ett dilemma inför matchen mot AIK. Normalt spelar klubben sina hemmamatcher på den kommunala idrottsplatsen Backavallen. Där restaureras läktaren just nu. Det skulle kosta Värmbol 100 000 kronor att riva och sätta upp byggnadsställningarna. Valet var lätt. ”Vi spelar på vår IP” blev beskedet efter ett möte. A-planen kallas Gropen. Planen ligger liksom i en grop.

Kanske förlängning

Många frivilliga har jobbat intensivt för att uppfylla Svenska Fotbollsförbundets krav. Matchen börjar klockan 18 eftersom arenan saknar elljus. Om det skulle bli förlängning…

500 biljetter har reserverats för AIK.

– Men jag tror inte att det kommer så många hitresta AIK-are. När bussarna avgår på eftermiddagen är det fortfarande många som jobbar, säger klubbens kanslist Göran Grönvall.

Två träläktare har hyrts in som vardera rymmer 506 åskådare. AIK-klacken får en egen läktare. Ett 267 meter långt staket har placerats ut för att föra AIK-arna till läktaren.

200 stolar har placerats ut. Först till kvarn… Resten av publiken får finna sig i att stå. Grillar finns om det skulle bli kallt.

– Förbundet kräver 20 publikvärdar. Vi har 28 plus 100-talet funktionärer. Nej, vi räknar inte med något bråk, säger Grönvall.

AIK har en fanklubb i Katrineholm med namnet Katrineholmsgnagarna. En av dem är 27-åriga Mattias Kivelä. Han såg sin första AIK-match som tolvåring och missar nästan aldrig en hemmamatch. Till och med ger han sig ut i Europa när AIK spelar.

Nationalsången sjungs av klubbikonen Arne Eklöf. Sörmlands Radio sänder direkt. De fyra pressplatserna är upptagna för länge sen.

Festen kan börja!

 

Göran Söderlund

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.