Sjuhäradsbygden blev landets sportcentrum

För en helg blev Sjuhäradsbygden centrum för vintersport.

Hit, på kanten till hård trafikerade väg 40 mot Göteborg, begav sig många tusen människor för att se elitidrott .

Uppmärksamheten riktades som aldrig förr mot höjderna mellan Ulricehamn och Borås. Här etablerades ett eldorado för vintersport.

Trängsel vid skidspåret. Det var gott om åskådare under söndagens tävling i 4 x 7,5 km Stafett Herrar, i skidor i Ulricehamn. Totalt beräknades att 45 000 åskådare följt helgens tävlingar.Foto Björn Larsson Rosvall / TT

På lördagen i form av inledningen på bandy-VM på nya Boda Arena i Borås där 15 miljoner har investerats i en ny isanläggning. Och på eftermiddagen inleddes skidtävlingarna i Ulricehamn bara några mil bort.

Nystart för bandyn

Uppemot 2 000 åskådare kom till Boda Arena för att uppleva invigningen av den nya anläggningen och sedan se hur Finland utklassade Kazakstan med 9-0 i bandy-VM.

Tack vare isbanan  uppstår klubben Nya Borås Bandy och sportens anhängare ser en nystart. Intresset var stort och, många tog också chansen att åka skridskor den här dagen.

- Det är svårt att sätta ord på mina känslor faktiskt. Jag såg min första bandymatch för snart tio år sedan, just i Vänersborg där VM nu kommer att utspela sig. Jag fastnade direkt för snabbheten, tekniken och elegansen i idrotten. Att nu kunna hälsa publiken välkommen till en VM-match på nyanlagda Boda isstadion, anpassad för bandy, känns minst sagt magiskt. Med den nya anläggningen ser jag en ljus framtid för bandyn i Borås och jag hoppas att det kommer att skapa ett helt nytt intresse för skridskoåkande och issporter i allmänhet så klart, sa Klas Ström, ordförande i arrangerande Borås Bandy, i en kommentar.

"Känsla av magi"

- Jag får lov att instämma i Klas känsla av magi, både kring evenemanget i sig och den nya isstadion. I det här fallet är det ju dessutom långt mycket mer än en isbana, det blir ett idrottsligt allaktivitetsområde som lockar till fysisk aktivitet året runt. Det blir ett enormt lyft för skolan, de aktiva föreningarna i området, de boende och hela Borås, kommenterade Tommy Jingfors, driftig förvaltningschef vid Fritids- och folkhälsoförvaltningen.

Stolheten och glädjen var lika stor några mil bort på skidstadion Lassalyckan, där världseliten var samlad i helgen.

"Bygg en hoppbacke"

Bästa betyget kom från en norrman Ernst A. Lersveen, med stor erfarenhet från internationella tävlingar sedan 1982. Han var imponerad av evenemanget i Ulricehamn och sa spontant:

- Bygg en hoppbacke och sök VM!

I arrangörsföreningen Ulricehamns IF tackade och bockade man för berömmet. Siktet är redan inställt på nästa stortävling, 

"Vi vill ha sprint också"

-Nu vill vi också ha sprint,, menade klubbens ordförande, Peter Svenningsson.

– De säger ju att vi har den bästa banan, den bästa publiken, bästa funktionärerna... allt är superlativ. 

Totalt beräknades 45 000 personer ha kommit under helgen. 

Om två år får klubben förtroendet igen, det är redan klart.

–  Nu har vi gjort individuell start i fristil plus stafett två gånger Men sprint har ju blivit så populärt. Vi får se, det blir en diskussion vi får ta med FIS.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.