Swan 50-båtar i kamp på Östersjön

Maximus Torstensson är med sin 17 år yngst bland alla besättningsmedlemmar på Östersjöns längsta regatta: Nord Stream Race 6-17 september. Det kan vara en fördel enligt den vindälskande stockholmaren som ser fram sin första internationella seglingstävling.

Fem likadana Swan 50-båtar med besättningar från Sverige, Tyskland, Danmark, Finland och Ryssland tävlar i Nord Stream Race 6-17 september – den längsta regattan på Östersjön. Sverige representeras av en ung KSSS-besättning under skepparen Christian Hardings ledning. Foto: Nord Stream Race/Anya Semeniouk

Fem likadana Swan 50-båtar med besättningar från Tyskland, Danmark, Sverige, Finland och Ryssland ska göra upp om seger och ära under tusen sjömil och fyra etapper: Kiel-Köpenhamn, Köpenhamn-Stockholm, Stockholm-Helsingfors och Helsingfors-S:t Petersburg. 

Den svenska skepparen Christian Harding gör sitt tredje Nord Stream Race och leder en rekordung KSSS-besättning – där den allra yngsta alltså är Maximus Torstensson från Bromma, Stockholm.

Rekordung besättning

- Nord Stream Race är den bästa chansen att utvecklas inom havskappsegling i dag – både i själva tävlingsmomentet och socialt med allt som händer runt omkring. Det är lite som ett ”mini-Volvo Ocean Race”, förklarar Christian Harding.

Maximus Torstensson säger med glimten i ögat när han får frågan om sin unga ålder.

- Det kan vara en fördel att vara ung när det gäller att vara uthållig rent fysiskt, jämfört med de lite äldre besättningsmedlemmarna. 

17-åringen växte upp på båt, familjens Comfortina som ersattes av en Hanse. Ändå blev det en ganska sen satsning på segling i den lokala Bromma-klubben KBS. Truppgymnastik med Brommagymnasterna och innebandy med Hässelby Innebandy och Ängby IF gick före fram till tidiga tonåren.

- Det roliga med segling är att de händer nya saker hela tiden. Du vet inte vad som väntar, säger Maximus Torstensson som går andra året av fyra på Riksseglargymnasiet i Motala, Teknisk linje. 

Det var också det som blev biljetten in till en av tolv besättningsmedlemmar på den svenska båten i Nord Stream Race, där bland andra OS-seglaren Emil Järudd ingår. Läraren Björn Alm, GKSS och deltagare i OS i Barcelona 1992 och Atlanta 1996, Soling-klassen, tipsade Christian Harding om den unge talangen som nu alltså får visa vad han går för i sin första internationella havskappsegling.

Drömmer om de stora tävlingarna

- Jag är mer fysisk än taktisk och gillar när vi kryssar. Då får jag nytta av min fysik, säger Maximus Torstensson som mäter 175 centimeter och väger 84 kg.

Drömmen är att få vara med i de ännu större sammanhangen såsom Americas Cup, Rolex Fastnet Race och The Ocean Race (tidigare Volvo Ocean Race). Men först är det Östersjöns vågor och vind som gäller – en nog så tuff uppgift.

- Den största utmaningen blir nog att prestera med lite sömn i kroppen. Det har jag inte varit med om förut, säger en kraftfull tonåring från Stockholm som vi säkert kommer att få höra talas om i de större sammanhangen fram över. 

Thomas Björn

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Svensk Gymnastik växer - som inget annat förbund. Efter ett stort tapp under pandemin vände kurvan över antalet medlemmar i fjol och trenden håller i sig i år. Siffrorna för 2023 visar en total ökning om sex procent, eller 13 763 aktiva. inte mindre än 237 201 individer är aktiva i 924 föreningar, över hela landet. I 259 av Sveriges 290 kommuner finns minst en gymnastikförening.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.