Swan 50-båtar i kamp på Östersjön

Maximus Torstensson är med sin 17 år yngst bland alla besättningsmedlemmar på Östersjöns längsta regatta: Nord Stream Race 6-17 september. Det kan vara en fördel enligt den vindälskande stockholmaren som ser fram sin första internationella seglingstävling.

Fem likadana Swan 50-båtar med besättningar från Sverige, Tyskland, Danmark, Finland och Ryssland tävlar i Nord Stream Race 6-17 september – den längsta regattan på Östersjön. Sverige representeras av en ung KSSS-besättning under skepparen Christian Hardings ledning. Foto: Nord Stream Race/Anya Semeniouk

Fem likadana Swan 50-båtar med besättningar från Tyskland, Danmark, Sverige, Finland och Ryssland ska göra upp om seger och ära under tusen sjömil och fyra etapper: Kiel-Köpenhamn, Köpenhamn-Stockholm, Stockholm-Helsingfors och Helsingfors-S:t Petersburg. 

Den svenska skepparen Christian Harding gör sitt tredje Nord Stream Race och leder en rekordung KSSS-besättning – där den allra yngsta alltså är Maximus Torstensson från Bromma, Stockholm.

Rekordung besättning

- Nord Stream Race är den bästa chansen att utvecklas inom havskappsegling i dag – både i själva tävlingsmomentet och socialt med allt som händer runt omkring. Det är lite som ett ”mini-Volvo Ocean Race”, förklarar Christian Harding.

Maximus Torstensson säger med glimten i ögat när han får frågan om sin unga ålder.

- Det kan vara en fördel att vara ung när det gäller att vara uthållig rent fysiskt, jämfört med de lite äldre besättningsmedlemmarna. 

17-åringen växte upp på båt, familjens Comfortina som ersattes av en Hanse. Ändå blev det en ganska sen satsning på segling i den lokala Bromma-klubben KBS. Truppgymnastik med Brommagymnasterna och innebandy med Hässelby Innebandy och Ängby IF gick före fram till tidiga tonåren.

- Det roliga med segling är att de händer nya saker hela tiden. Du vet inte vad som väntar, säger Maximus Torstensson som går andra året av fyra på Riksseglargymnasiet i Motala, Teknisk linje. 

Det var också det som blev biljetten in till en av tolv besättningsmedlemmar på den svenska båten i Nord Stream Race, där bland andra OS-seglaren Emil Järudd ingår. Läraren Björn Alm, GKSS och deltagare i OS i Barcelona 1992 och Atlanta 1996, Soling-klassen, tipsade Christian Harding om den unge talangen som nu alltså får visa vad han går för i sin första internationella havskappsegling.

Drömmer om de stora tävlingarna

- Jag är mer fysisk än taktisk och gillar när vi kryssar. Då får jag nytta av min fysik, säger Maximus Torstensson som mäter 175 centimeter och väger 84 kg.

Drömmen är att få vara med i de ännu större sammanhangen såsom Americas Cup, Rolex Fastnet Race och The Ocean Race (tidigare Volvo Ocean Race). Men först är det Östersjöns vågor och vind som gäller – en nog så tuff uppgift.

- Den största utmaningen blir nog att prestera med lite sömn i kroppen. Det har jag inte varit med om förut, säger en kraftfull tonåring från Stockholm som vi säkert kommer att få höra talas om i de större sammanhangen fram över. 

Thomas Björn

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.

Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.