Swan 50-båtar i kamp på Östersjön

Maximus Torstensson är med sin 17 år yngst bland alla besättningsmedlemmar på Östersjöns längsta regatta: Nord Stream Race 6-17 september. Det kan vara en fördel enligt den vindälskande stockholmaren som ser fram sin första internationella seglingstävling.

Fem likadana Swan 50-båtar med besättningar från Sverige, Tyskland, Danmark, Finland och Ryssland tävlar i Nord Stream Race 6-17 september – den längsta regattan på Östersjön. Sverige representeras av en ung KSSS-besättning under skepparen Christian Hardings ledning. Foto: Nord Stream Race/Anya Semeniouk

Fem likadana Swan 50-båtar med besättningar från Tyskland, Danmark, Sverige, Finland och Ryssland ska göra upp om seger och ära under tusen sjömil och fyra etapper: Kiel-Köpenhamn, Köpenhamn-Stockholm, Stockholm-Helsingfors och Helsingfors-S:t Petersburg. 

Den svenska skepparen Christian Harding gör sitt tredje Nord Stream Race och leder en rekordung KSSS-besättning – där den allra yngsta alltså är Maximus Torstensson från Bromma, Stockholm.

Rekordung besättning

- Nord Stream Race är den bästa chansen att utvecklas inom havskappsegling i dag – både i själva tävlingsmomentet och socialt med allt som händer runt omkring. Det är lite som ett ”mini-Volvo Ocean Race”, förklarar Christian Harding.

Maximus Torstensson säger med glimten i ögat när han får frågan om sin unga ålder.

- Det kan vara en fördel att vara ung när det gäller att vara uthållig rent fysiskt, jämfört med de lite äldre besättningsmedlemmarna. 

17-åringen växte upp på båt, familjens Comfortina som ersattes av en Hanse. Ändå blev det en ganska sen satsning på segling i den lokala Bromma-klubben KBS. Truppgymnastik med Brommagymnasterna och innebandy med Hässelby Innebandy och Ängby IF gick före fram till tidiga tonåren.

- Det roliga med segling är att de händer nya saker hela tiden. Du vet inte vad som väntar, säger Maximus Torstensson som går andra året av fyra på Riksseglargymnasiet i Motala, Teknisk linje. 

Det var också det som blev biljetten in till en av tolv besättningsmedlemmar på den svenska båten i Nord Stream Race, där bland andra OS-seglaren Emil Järudd ingår. Läraren Björn Alm, GKSS och deltagare i OS i Barcelona 1992 och Atlanta 1996, Soling-klassen, tipsade Christian Harding om den unge talangen som nu alltså får visa vad han går för i sin första internationella havskappsegling.

Drömmer om de stora tävlingarna

- Jag är mer fysisk än taktisk och gillar när vi kryssar. Då får jag nytta av min fysik, säger Maximus Torstensson som mäter 175 centimeter och väger 84 kg.

Drömmen är att få vara med i de ännu större sammanhangen såsom Americas Cup, Rolex Fastnet Race och The Ocean Race (tidigare Volvo Ocean Race). Men först är det Östersjöns vågor och vind som gäller – en nog så tuff uppgift.

- Den största utmaningen blir nog att prestera med lite sömn i kroppen. Det har jag inte varit med om förut, säger en kraftfull tonåring från Stockholm som vi säkert kommer att få höra talas om i de större sammanhangen fram över. 

Thomas Björn

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nu kommer efterräkningarna. Statligt stöd har betalats ut i mångmiljonbidrag till idrottsföreningar, men hela tiden har det upprepats att det skulle ske en kontroll av beloppens riktighet. Enligt Tillväxtverket avviker två klubbar från mängden, Leksand Hockey och AIK  Bandy. 

Totalt har 80 svenska föreningar beviljats minst 1 miljon kronor vardera i permitteringsstöd.

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Ett antal män utnyttjade sina positioner inom ridsporten och hade sexuella relationer med minderåriga flickor. Under flera års tid var det olika personer som larmade om missförhållandena till förbundet men åtgärder mot männen uteblev. 

Händelserna började istället diskuteras på sociala medier och en kvinnlig dressyrdomare straffades – inte männen.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.