Fotbollen vill söka EM-fester

Ena dagen förklarar fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson att det är omöjligt och att det inte är någon idé att söka EM för herrar 2028. Nästa dag deklarerar han att det är högt prioriterat att försöka få damernas EM 2025.

Sedan 2018 har de nordiska förbunden samarbetat för att få arrangera ett stort internationellt mästerskap och under fredagen framkom att damernas fotbolls-EM 2025 är målet.

Spelplatserna ska i så fall delas mellan Sverige, Danmark, Norge och Finland.

Saknar arenakapacitet

”Vi har arbetat intensivt i nästan fyra år för att undersöka möjligheterna att arrangera ett stort internationellt mästerskap gemensamt. Vi är alla överens om att det är viktigt att arrangera mästerskap, och tillsammans har vi stora visioner för den fortsatta utvecklingen av damfotbollen. 

När det gäller herrarna är han uppriktig.

– De nordiska förbunden har inte den arenakapaciteten som krävs för ett herr-EM. Således är det inte aktuellt att ansöka för EM 2028.

- För att få anordna EM krävs minst en arena med kapacitet för 60 000 åskådare, och flera andra arenor med stor kapacitet. Här tar Friends in 50 000 åskådare, medan Parken i Köpenhamn tar in 38 000.

- Det känns därför väldigt bra att vi nu beslutat oss för att vi vill ansöka om damernas EM 2025”, säger Nilsson till TT.

Stockholm ger stöd

Tidigare i veckan klargjorde Stockholms stad att förbundet kunde räkna med stöd om det fanns förhoppningar om ett internationellt arrangemang.

”De diskussionerna påbörjas nu. Vi ska ha ett slutligt förslag klart 12 oktober 2022 och Uefa tar beslut i december 2022”, kommenterar Nilsson.

En intresseanmälan ska lämnas in till Europeiska fotbollsförbundet, Uefa, senast den 28 oktober.

”EM-ansökan kommer lägligt i tid och kraven på en arrangör med 16 lag i EM är något lättare att hantera än ett VM med 24 lag”, säger Nilsson apropå tidigare samnordiska tankar på ett större arrangemang.

Mästerskapens historia

Många minns med ett leende VM 1958 i Sverige. Oförglömligt, helt enkelt, då det var spel i Stockholm, Göteborg, Malmö, Eskilstuna, Norrköping, Sandviken, Uddevalla, Helsingborg, Borås, Halmstad, Örebro, Västerås.Och succén var inte helt avlägsen då landslaget nådde finalen. Där blev det förlust mot Brasilien.

 EM1992 för herrar är det inte heller någon som kanförbigå. Danmark tog hem mästerskapet efter finalseger mot Tyskland på Nya Ullevi i Göteborg. Sverige nådde semifinal. Matcher spelades också i Stockholm, Malmö och Norrköping.

VM 1995, för damer innebar ett nor en norsk segerfest efter seger mot Tyskland. Sverige åkte ut i kvartsfinal. I: Gävle, Helsingborg, Karlstad, Västerås spelades också matcher.

EM för damer 1997 EM genomfördes tillsammans med Norge och slutade med tysk triumf efter finalseger mot Italien på Ullevål i Oslo. Sverige gick till semifinal.

Karlstad, Karlskoga var svenska spelorter, av geografiska hänsyn.

EM för damer 2013   slutade med ny tysk seger sedan Norge besegrats på Friends arena i Solna. Sverige i semifinal igen. Här gynnades flera spelorter: Göteborg, Norrköping, Kalmar, Växjö, Linköping, Halmstad.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Åka tåg är hållbart och därför lämpligt för sponsring. Därför har SJ förnyat samarbetsavtalen med Svenska Fotbollförbundet, Svenska Handbollförbundet, Svenska Basketförbundet och Svenska Innebandyförbundet. Det betyder att förbunden och anslutna föreningar kan resa mer hållbart. Och så sker också. Klubbar och förbund åker tåg mera visar statistiken

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.