Fotbollen vill söka EM-fester

Ena dagen förklarar fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson att det är omöjligt och att det inte är någon idé att söka EM för herrar 2028. Nästa dag deklarerar han att det är högt prioriterat att försöka få damernas EM 2025.

Sedan 2018 har de nordiska förbunden samarbetat för att få arrangera ett stort internationellt mästerskap och under fredagen framkom att damernas fotbolls-EM 2025 är målet.

Spelplatserna ska i så fall delas mellan Sverige, Danmark, Norge och Finland.

Saknar arenakapacitet

”Vi har arbetat intensivt i nästan fyra år för att undersöka möjligheterna att arrangera ett stort internationellt mästerskap gemensamt. Vi är alla överens om att det är viktigt att arrangera mästerskap, och tillsammans har vi stora visioner för den fortsatta utvecklingen av damfotbollen. 

När det gäller herrarna är han uppriktig.

– De nordiska förbunden har inte den arenakapaciteten som krävs för ett herr-EM. Således är det inte aktuellt att ansöka för EM 2028.

- För att få anordna EM krävs minst en arena med kapacitet för 60 000 åskådare, och flera andra arenor med stor kapacitet. Här tar Friends in 50 000 åskådare, medan Parken i Köpenhamn tar in 38 000.

- Det känns därför väldigt bra att vi nu beslutat oss för att vi vill ansöka om damernas EM 2025”, säger Nilsson till TT.

Stockholm ger stöd

Tidigare i veckan klargjorde Stockholms stad att förbundet kunde räkna med stöd om det fanns förhoppningar om ett internationellt arrangemang.

”De diskussionerna påbörjas nu. Vi ska ha ett slutligt förslag klart 12 oktober 2022 och Uefa tar beslut i december 2022”, kommenterar Nilsson.

En intresseanmälan ska lämnas in till Europeiska fotbollsförbundet, Uefa, senast den 28 oktober.

”EM-ansökan kommer lägligt i tid och kraven på en arrangör med 16 lag i EM är något lättare att hantera än ett VM med 24 lag”, säger Nilsson apropå tidigare samnordiska tankar på ett större arrangemang.

Mästerskapens historia

Många minns med ett leende VM 1958 i Sverige. Oförglömligt, helt enkelt, då det var spel i Stockholm, Göteborg, Malmö, Eskilstuna, Norrköping, Sandviken, Uddevalla, Helsingborg, Borås, Halmstad, Örebro, Västerås.Och succén var inte helt avlägsen då landslaget nådde finalen. Där blev det förlust mot Brasilien.

 EM1992 för herrar är det inte heller någon som kanförbigå. Danmark tog hem mästerskapet efter finalseger mot Tyskland på Nya Ullevi i Göteborg. Sverige nådde semifinal. Matcher spelades också i Stockholm, Malmö och Norrköping.

VM 1995, för damer innebar ett nor en norsk segerfest efter seger mot Tyskland. Sverige åkte ut i kvartsfinal. I: Gävle, Helsingborg, Karlstad, Västerås spelades också matcher.

EM för damer 1997 EM genomfördes tillsammans med Norge och slutade med tysk triumf efter finalseger mot Italien på Ullevål i Oslo. Sverige gick till semifinal.

Karlstad, Karlskoga var svenska spelorter, av geografiska hänsyn.

EM för damer 2013   slutade med ny tysk seger sedan Norge besegrats på Friends arena i Solna. Sverige i semifinal igen. Här gynnades flera spelorter: Göteborg, Norrköping, Kalmar, Växjö, Linköping, Halmstad.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

RF:s ordförande Björn Eriksson är bekymrad över Svenska Ishockeyförbundets ovilja att lösa pågående konflikt i Hockeyettan. Han hävdar att Riksidrottsnämndens, RIN:s beslut, måste efterlevas.

-Om inte förbundet rättar sig efter RIN-beslutet och ändrar i sina tävlingsbestämmelser (paragrafen 6:1) så kan RS (Riksidrottsstyrelsen) sätta ned foten och gå in och ändra i ishockeyn regelverk, framhåller Björn.

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

I onsdags – den första december – släpptes biljetterna till VM i handboll 2023 för herrar. Två dygn senare har 22 procent av den totala biljettkapaciteten i Sverige sålts – eller närmare 50 000 biljetter!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Initiativet ”Drömträffen” har genomförts i regi av Svenska Innebandyförbundet i samarbete med tv-distributören Allente – ett  annorlunda påhittet som blev mycket lyckat. Syftet är att fler ungdomar ska aktiveras  via en tävling där priset är en träff  med sina förebilder  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

JVM-turneringarna i ishockey, 26 december till 6 januari, i Nordamerika har blivit självklara höjdpunkter för fansen. Räkna med det samma i år. TV-matcherna under helgerna och mellandagarna missar ingen. I år sker det annorlunda att SVT och Nent Group delar på sändningarna.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.