Fotbollen vill söka EM-fester

Ena dagen förklarar fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson att det är omöjligt och att det inte är någon idé att söka EM för herrar 2028. Nästa dag deklarerar han att det är högt prioriterat att försöka få damernas EM 2025.

Sedan 2018 har de nordiska förbunden samarbetat för att få arrangera ett stort internationellt mästerskap och under fredagen framkom att damernas fotbolls-EM 2025 är målet.

Spelplatserna ska i så fall delas mellan Sverige, Danmark, Norge och Finland.

Saknar arenakapacitet

”Vi har arbetat intensivt i nästan fyra år för att undersöka möjligheterna att arrangera ett stort internationellt mästerskap gemensamt. Vi är alla överens om att det är viktigt att arrangera mästerskap, och tillsammans har vi stora visioner för den fortsatta utvecklingen av damfotbollen. 

När det gäller herrarna är han uppriktig.

– De nordiska förbunden har inte den arenakapaciteten som krävs för ett herr-EM. Således är det inte aktuellt att ansöka för EM 2028.

- För att få anordna EM krävs minst en arena med kapacitet för 60 000 åskådare, och flera andra arenor med stor kapacitet. Här tar Friends in 50 000 åskådare, medan Parken i Köpenhamn tar in 38 000.

- Det känns därför väldigt bra att vi nu beslutat oss för att vi vill ansöka om damernas EM 2025”, säger Nilsson till TT.

Stockholm ger stöd

Tidigare i veckan klargjorde Stockholms stad att förbundet kunde räkna med stöd om det fanns förhoppningar om ett internationellt arrangemang.

”De diskussionerna påbörjas nu. Vi ska ha ett slutligt förslag klart 12 oktober 2022 och Uefa tar beslut i december 2022”, kommenterar Nilsson.

En intresseanmälan ska lämnas in till Europeiska fotbollsförbundet, Uefa, senast den 28 oktober.

”EM-ansökan kommer lägligt i tid och kraven på en arrangör med 16 lag i EM är något lättare att hantera än ett VM med 24 lag”, säger Nilsson apropå tidigare samnordiska tankar på ett större arrangemang.

Mästerskapens historia

Många minns med ett leende VM 1958 i Sverige. Oförglömligt, helt enkelt, då det var spel i Stockholm, Göteborg, Malmö, Eskilstuna, Norrköping, Sandviken, Uddevalla, Helsingborg, Borås, Halmstad, Örebro, Västerås.Och succén var inte helt avlägsen då landslaget nådde finalen. Där blev det förlust mot Brasilien.

 EM1992 för herrar är det inte heller någon som kanförbigå. Danmark tog hem mästerskapet efter finalseger mot Tyskland på Nya Ullevi i Göteborg. Sverige nådde semifinal. Matcher spelades också i Stockholm, Malmö och Norrköping.

VM 1995, för damer innebar ett nor en norsk segerfest efter seger mot Tyskland. Sverige åkte ut i kvartsfinal. I: Gävle, Helsingborg, Karlstad, Västerås spelades också matcher.

EM för damer 1997 EM genomfördes tillsammans med Norge och slutade med tysk triumf efter finalseger mot Italien på Ullevål i Oslo. Sverige gick till semifinal.

Karlstad, Karlskoga var svenska spelorter, av geografiska hänsyn.

EM för damer 2013   slutade med ny tysk seger sedan Norge besegrats på Friends arena i Solna. Sverige i semifinal igen. Här gynnades flera spelorter: Göteborg, Norrköping, Kalmar, Växjö, Linköping, Halmstad.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.