Fotbollen vill söka EM-fester

Ena dagen förklarar fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson att det är omöjligt och att det inte är någon idé att söka EM för herrar 2028. Nästa dag deklarerar han att det är högt prioriterat att försöka få damernas EM 2025.

Sedan 2018 har de nordiska förbunden samarbetat för att få arrangera ett stort internationellt mästerskap och under fredagen framkom att damernas fotbolls-EM 2025 är målet.

Spelplatserna ska i så fall delas mellan Sverige, Danmark, Norge och Finland.

Saknar arenakapacitet

”Vi har arbetat intensivt i nästan fyra år för att undersöka möjligheterna att arrangera ett stort internationellt mästerskap gemensamt. Vi är alla överens om att det är viktigt att arrangera mästerskap, och tillsammans har vi stora visioner för den fortsatta utvecklingen av damfotbollen. 

När det gäller herrarna är han uppriktig.

– De nordiska förbunden har inte den arenakapaciteten som krävs för ett herr-EM. Således är det inte aktuellt att ansöka för EM 2028.

- För att få anordna EM krävs minst en arena med kapacitet för 60 000 åskådare, och flera andra arenor med stor kapacitet. Här tar Friends in 50 000 åskådare, medan Parken i Köpenhamn tar in 38 000.

- Det känns därför väldigt bra att vi nu beslutat oss för att vi vill ansöka om damernas EM 2025”, säger Nilsson till TT.

Stockholm ger stöd

Tidigare i veckan klargjorde Stockholms stad att förbundet kunde räkna med stöd om det fanns förhoppningar om ett internationellt arrangemang.

”De diskussionerna påbörjas nu. Vi ska ha ett slutligt förslag klart 12 oktober 2022 och Uefa tar beslut i december 2022”, kommenterar Nilsson.

En intresseanmälan ska lämnas in till Europeiska fotbollsförbundet, Uefa, senast den 28 oktober.

”EM-ansökan kommer lägligt i tid och kraven på en arrangör med 16 lag i EM är något lättare att hantera än ett VM med 24 lag”, säger Nilsson apropå tidigare samnordiska tankar på ett större arrangemang.

Mästerskapens historia

Många minns med ett leende VM 1958 i Sverige. Oförglömligt, helt enkelt, då det var spel i Stockholm, Göteborg, Malmö, Eskilstuna, Norrköping, Sandviken, Uddevalla, Helsingborg, Borås, Halmstad, Örebro, Västerås.Och succén var inte helt avlägsen då landslaget nådde finalen. Där blev det förlust mot Brasilien.

 EM1992 för herrar är det inte heller någon som kanförbigå. Danmark tog hem mästerskapet efter finalseger mot Tyskland på Nya Ullevi i Göteborg. Sverige nådde semifinal. Matcher spelades också i Stockholm, Malmö och Norrköping.

VM 1995, för damer innebar ett nor en norsk segerfest efter seger mot Tyskland. Sverige åkte ut i kvartsfinal. I: Gävle, Helsingborg, Karlstad, Västerås spelades också matcher.

EM för damer 1997 EM genomfördes tillsammans med Norge och slutade med tysk triumf efter finalseger mot Italien på Ullevål i Oslo. Sverige gick till semifinal.

Karlstad, Karlskoga var svenska spelorter, av geografiska hänsyn.

EM för damer 2013   slutade med ny tysk seger sedan Norge besegrats på Friends arena i Solna. Sverige i semifinal igen. Här gynnades flera spelorter: Göteborg, Norrköping, Kalmar, Växjö, Linköping, Halmstad.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

26 miljoner satsas av en rad företag och institutioner på forskning om fysisk aktivitet och parasport för personer med funktionsnedsättning.  Förhoppningen är att bidra till att öka möjligheterna för personer att bli mer fysiskt aktiva och även gynna paraidrott.

Falun får arrangera skid-VM igen. På onsdagen  tog FIS beslutet att VM i nordiska grenarna tilldelas orten.

Senast det begav sig var 2015 då 281 600 besökare kom till Lugnet för att följa tävlingarna. Då, hade VM-projektet en omsättning på drygt 300 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Två av motorsportens absoluta största klassiker avgörs på samma dag – Monacos Grand Prix och Indianapolis 500, och just där finns två svenskar på startlinjen.

– För racingfansen är det som att fira midsommar och julafton samma helg, säger Rickard Rydell, racingexpert på Viaplay Group.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.