Mannen bakom Vasaloppet

Vad sägs om lite avkoppling från OS-rapporteringen? Med bilder från Vasaloppet genom tiderna

I morgon, den 10 februari, är det nämligen 100 år sedan redaktör Anders Pers skrev sin artikel under rubriken ”Ett nationellt skidlopp” i Vestmanlands Läns Tidning. Det som blev starten för Vasaloppet. 

På lördag den 12 februari är det dags för Jubileumsvasan – hyllningsloppet till pionjärerna som drog igång och genomförde det allra första Vasaloppet 1922. Det  går att följa deltagarna i det här lopppet på flera olika sätt under hela dagen.

Dessutom har SVt gjort en dokumentär om det unika evenemanget.

Mannen och upphovsmannen. Anders Pers skrev artikeln med rubriken ”Ett nationellt skidlopp” i Vestmanlands Läns Tidning. Det som blev starten för Vasaloppet.

Jubileumsvasan finns det mesta som man behöver veta. Färdväg, deltagarpresentationer, länkar till artiklar och TV-reportage om deltagarna med mera.

Starten på lördagsmorgonen sker kl. 07.04 och Vasaloppet.TV direktsänder under hela dagen, från kl. 06.55. I sändningen kan man även se deltagarna när de går i mål i Mora. Hela sändningen går även att se i efterhand.

139 exklusiva deltagare

I den officiella Vasaloppsappen kan deltagarnas tider följas gratis, liksom på Vasaloppets resultatsida. TV4:s Nyhetsmorgon finns också på plats på lördag förmiddag och lämnar rapporter.

Här är några snabbfakta om Jubileumsvasan

Datum: Lördag 12 februari 2022.

Distans: 90 kilometer.

Antal deltagare: 139, lika många som var anmälda till det första Vasaloppet 1922 (totalt inkom över 550 ansökningar till Jubileumsvasan).

Start: Gemensam start kl. 07.04 på en åker nedanför Vasastenen, några hundra meter från Olnispagården i Sälen.

Kontroller: Mångsbodarna, Evertsberg och Oxberg.

Mål: Vid Gustav Vasa-statyn i Mora.

Typ: Individuell skidtävling (En segrare koras, men hela loppet ses mer som ett firande än en tävling.)

Tidtagning: Passertider vid de tre kontrollerna och tiden i mål klockas manuellt, och redovisas på vasaloppet.se och i Vasaloppsappen.

Gemensam klass för alla

Utrustning: Tidsenlig, så som det var 1922.

Stil: Klassisk teknik anno 1922 (fri åkteknik).

Klass: Gemensam klass för damer och herrar.

Priser: Segraren blir bekransad. Medaljer delas ut till alla.

Prisceremoni: Cirka kl. 19.00 i målområdet i Mora.

TV-sändning: Jubileumsvasan direktsänds kostnadsfritt på playtjänsten Vasaloppet.TV med start kl. 06.55.

Publikinformation och uppdaterade beräknade passertider:

https://www.mynewsdesk.com/se/vasaloppet/pressreleases/kom-som-publik-under-jubileumsvasan-12-februari-gaerna-i-tidsenliga-klaeder-3159616

För 100 år sedan

136 anmälda deltagare fanns i den tryckta startlistan för det första Vasaloppet 1922. Men tre deltagare ytterligare anmälde sig, så att det totala antalet anmälda var 139. Av dessa kom 119 till start och 117 tog sig i mål. Starten i Sälen söndag den 19 mars 1922 gick kl. 06.04. Så här såg passertiderna ut för täten:

Mångsbodarna: 2 timmar och 11 minuter (Per Erik Hedlund).

Evertsberg: 4 timmar, 10 minuter och 30 sekunder (Jonas Persson).

Oxberg: 5 timmar och 16 minuter (Jonas Persson).

Eldris: 6 timmar och 57 minuter (Ernst Alm).

Målet i Mora: Ernst Alm vann loppet på tiden 7.32.49.

SVT skildrar det unika 

Jacob Hård och Magnus Eriksson skildrar det unika loppets historia i en ny dokumentär i SVT. Det handlar naturligtvis om segrar, men också om åkare som inte fått åka vidare när tävlingen avslutats. Men det handlar också om det sekel som gjort Vasaloppet till den svenska idrottens största evenemang och världens största skidtävling.

- Vi lyfter fram de klassiska segrarna som Mora-Nisse, Janne Stefansson, Staffan Larsson och Sofia Lind, men vi berättar också om udda segrar. Det blir många arkivbilder och en rad intervjuer som inte visats tidigare, berättar Jacob Hård.

Nu tar hon revansch

Dokumentären handlar även om pionjärerna som målande berättar om de första loppen, och om kvinnorna som inte fick åka men som gjorde det ändå. Vasaloppet hade kvinnoförbud under 58 år, vilket i sin tur innebar att kvinnor ofta åkte utklädda till män.

- Vi hittade ett avsnitt av Hylands hörna där en kvinna som tjuvåkte loppet 1965, 16 år innan det blev tillåtet för damer, blir intervjuad av Hyland. Och så har vi träffat en kvinna som inte fick avsluta loppet 2004 och som varit förföljd av denna händelse sedan dess. Nu ska hon åka igen och ta revansch, berättar Jacob Hård.

100 år med Vasaloppet handlar också om den samhällsutveckling som gjort Vasaloppet till det första mass-idrottsevenemanget i Sverige.

Fakta

SVT Play söndag 20 februari kl 02.00 och i SVT2 torsdag 24 februari kl 20.00: 100 år med Vasaloppet

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Häcken har utvecklats till en unik klubb i Sverige.
-Men så har vi också jobbat hårt för att komma dit vi är i dag, betonar klubbdirektören, Marcus Jodin.
Han njuter av den ekonomiska bilden och uppmärksamheten – på ett annorlunda sätt.  Han ska nämligen göra dubbla starter i Vasaloppet!
Häcken har två lag i stafett-Vasan, Marcus ingår i det ena laget på fredagen och dessutom ska han starta i det stora loppet på söndag.
Han säger själv att han är rätt bra tränad och kan åka med ett leende.
Här är projektet som inte bara gynnar en idrott utan flera. Alla med något gemensamt – nämligen vatten.
Arena Vattnet är ett samarbete mellan idrottsförbund som har vattnet som sin arena – som segling, kanot, rodd, issegling, vattenskidor, wakeboard och motorsport på vatten.
Det skulle jag önska, ja, unna er allihopa.  Att se och höra det fantastiska, det som är få förunnat, att vara på plats i Sälen nu på på söndagsmorgonen. Bara några hundra personer förmånen att få  titta på. Desto fler, inte mindre än 15 000 skidåkare har huvudrollerna.
Det är några oförglömliga timmar i Berga By .

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Viaplay Group trycker gasen i botten och maxar utbudet av motorsport med den nya satsningen "Motorhelg" i TV10-  med flera svenskar i reportage.. Framför allt  om svenskarna som konkurrerar i  IndyCar-premiären den 10 mars, och porträtt av  om det svenska löftet, Dino Beganovics resa i Formel 3. I premiären blir det även dokumentärer, om F1-kval och highlights från F2-race..

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.