Mannen bakom Vasaloppet

Vad sägs om lite avkoppling från OS-rapporteringen? Med bilder från Vasaloppet genom tiderna

I morgon, den 10 februari, är det nämligen 100 år sedan redaktör Anders Pers skrev sin artikel under rubriken ”Ett nationellt skidlopp” i Vestmanlands Läns Tidning. Det som blev starten för Vasaloppet. 

På lördag den 12 februari är det dags för Jubileumsvasan – hyllningsloppet till pionjärerna som drog igång och genomförde det allra första Vasaloppet 1922. Det  går att följa deltagarna i det här lopppet på flera olika sätt under hela dagen.

Dessutom har SVt gjort en dokumentär om det unika evenemanget.

Mannen och upphovsmannen. Anders Pers skrev artikeln med rubriken ”Ett nationellt skidlopp” i Vestmanlands Läns Tidning. Det som blev starten för Vasaloppet.

Jubileumsvasan finns det mesta som man behöver veta. Färdväg, deltagarpresentationer, länkar till artiklar och TV-reportage om deltagarna med mera.

Starten på lördagsmorgonen sker kl. 07.04 och Vasaloppet.TV direktsänder under hela dagen, från kl. 06.55. I sändningen kan man även se deltagarna när de går i mål i Mora. Hela sändningen går även att se i efterhand.

139 exklusiva deltagare

I den officiella Vasaloppsappen kan deltagarnas tider följas gratis, liksom på Vasaloppets resultatsida. TV4:s Nyhetsmorgon finns också på plats på lördag förmiddag och lämnar rapporter.

Här är några snabbfakta om Jubileumsvasan

Datum: Lördag 12 februari 2022.

Distans: 90 kilometer.

Antal deltagare: 139, lika många som var anmälda till det första Vasaloppet 1922 (totalt inkom över 550 ansökningar till Jubileumsvasan).

Start: Gemensam start kl. 07.04 på en åker nedanför Vasastenen, några hundra meter från Olnispagården i Sälen.

Kontroller: Mångsbodarna, Evertsberg och Oxberg.

Mål: Vid Gustav Vasa-statyn i Mora.

Typ: Individuell skidtävling (En segrare koras, men hela loppet ses mer som ett firande än en tävling.)

Tidtagning: Passertider vid de tre kontrollerna och tiden i mål klockas manuellt, och redovisas på vasaloppet.se och i Vasaloppsappen.

Gemensam klass för alla

Utrustning: Tidsenlig, så som det var 1922.

Stil: Klassisk teknik anno 1922 (fri åkteknik).

Klass: Gemensam klass för damer och herrar.

Priser: Segraren blir bekransad. Medaljer delas ut till alla.

Prisceremoni: Cirka kl. 19.00 i målområdet i Mora.

TV-sändning: Jubileumsvasan direktsänds kostnadsfritt på playtjänsten Vasaloppet.TV med start kl. 06.55.

Publikinformation och uppdaterade beräknade passertider:

https://www.mynewsdesk.com/se/vasaloppet/pressreleases/kom-som-publik-un...

För 100 år sedan

136 anmälda deltagare fanns i den tryckta startlistan för det första Vasaloppet 1922. Men tre deltagare ytterligare anmälde sig, så att det totala antalet anmälda var 139. Av dessa kom 119 till start och 117 tog sig i mål. Starten i Sälen söndag den 19 mars 1922 gick kl. 06.04. Så här såg passertiderna ut för täten:

Mångsbodarna: 2 timmar och 11 minuter (Per Erik Hedlund).

Evertsberg: 4 timmar, 10 minuter och 30 sekunder (Jonas Persson).

Oxberg: 5 timmar och 16 minuter (Jonas Persson).

Eldris: 6 timmar och 57 minuter (Ernst Alm).

Målet i Mora: Ernst Alm vann loppet på tiden 7.32.49.

SVT skildrar det unika 

Jacob Hård och Magnus Eriksson skildrar det unika loppets historia i en ny dokumentär i SVT. Det handlar naturligtvis om segrar, men också om åkare som inte fått åka vidare när tävlingen avslutats. Men det handlar också om det sekel som gjort Vasaloppet till den svenska idrottens största evenemang och världens största skidtävling.

- Vi lyfter fram de klassiska segrarna som Mora-Nisse, Janne Stefansson, Staffan Larsson och Sofia Lind, men vi berättar också om udda segrar. Det blir många arkivbilder och en rad intervjuer som inte visats tidigare, berättar Jacob Hård.

Nu tar hon revansch

Dokumentären handlar även om pionjärerna som målande berättar om de första loppen, och om kvinnorna som inte fick åka men som gjorde det ändå. Vasaloppet hade kvinnoförbud under 58 år, vilket i sin tur innebar att kvinnor ofta åkte utklädda till män.

- Vi hittade ett avsnitt av Hylands hörna där en kvinna som tjuvåkte loppet 1965, 16 år innan det blev tillåtet för damer, blir intervjuad av Hyland. Och så har vi träffat en kvinna som inte fick avsluta loppet 2004 och som varit förföljd av denna händelse sedan dess. Nu ska hon åka igen och ta revansch, berättar Jacob Hård.

100 år med Vasaloppet handlar också om den samhällsutveckling som gjort Vasaloppet till det första mass-idrottsevenemanget i Sverige.

Fakta

SVT Play söndag 20 februari kl 02.00 och i SVT2 torsdag 24 februari kl 20.00: 100 år med Vasaloppet

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Inför hot om att tvingas lämna RF-familjen, uttalat av Riksidrottsstyrelsen , RS, i april år, fann Svenska Ishockeyförbundet för gott att krypa till korset och ta bort den omstridda paragrafen 6:1 i sina tävlingsbestämmelser. 

Hockeyettan-laget Boden som hävdat sin suveränitet, och vägrat medlemskap i ligaorganisationen Hockeyettan AB, kan idag utropa sig till segrare. 

Eskilstuna Golfklubb satsar tufft. Nyligen togs det nya klubbhuset i bruk och inom den närmaste tiden också det 18:e nya signaturhålet.

Men smakar det så kostar det. I dagsläget ligger notan på i runda tal 40 miljoner kronor.

Och man är inte på långa vägar framme vid målet.

Nu duger det minsann att spela på hemmaplan. Mikael Ymer som sa nej till spel i Båstadtennisen har gett klartecken till Stockholm Open. 15-23 oktober 2022. Tillsammans med turneringens Tournament Director, Thomas Enqvist, har han dessutom signat för två år. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.