Efterlängtat - två förbund blir ett

Svenska Friidrottsförbundet är i dag det enda nationsförbundet i friidrottsvärlden som inte har grenen gång inkluderad i verksamheten, men nu ska det alltså bli ändring på detta.

Men nu har Svenska Friidrottsförbundet och Svenska Gång- och Vandrarförbundet sagt ja till varandra. Formellt kan samgåendet realiseras 1 april 2023. 

venska Friidrottsförbundet och Svenska Gång- och Vandrarförbundet går vidare tiillsammans

- Jättekul och spännande att vi nu är redo att börja jobba ihop, säger generalsekreterare Stefan Olsson.

På Svensk Friidrotts förbundsårsmöte den 26 mars röstade stämman ja till styrelsens förslag att Svenska Friidrottsförbundet och Svenska Gång- och Vandrarförbundet går samman till ett specialidrottsförbund med namnet Svenska Friidrottsförbundet.

Den gångna helgen sade även Gång- och Vandrarförbundets årsmöte ja till ett samgående och nu väntar ett viktigt planeringsjobb så att processen blir lyckad för båda parter.

- Det känns jättekul och spännande att vi nu är redo att börja jobba ihop. Ett historiskt beslut! Nu inleds en praktisk process som bland annat omfattar en kartläggning av vilka punkter sammanslagningen ska omfatta, säger Svenska Friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson.

Utöver fullständig grenrepresentation ser Svenska Friidrottsförbundet framför sig att samgåendet kan leda till en rad positiva effekter och synergier. "Möjligheter till attraktion och tillväxt" är en av rubrikerna i beslutsunderlaget och gång och vandring bedöms kunna attrahera en ny och bredare målgrupp.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Allt talar för att Falun får arrangera VM 2027. Det kan få till följd att Vasaloppet 2027 avgörs först den 14 mars, vilket skulle vara det näst senaste tävlingsdatumet genom tiderna:

— Om det är så att vi behöver flytta Vasaloppet tidsmässigt måste fatta vårt beslut i väldigt god tid, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Det kan bli en andra gåg som skidspåren i dalaskogarna kolliderar. VM i Falun och Vasaloppet i Mora,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.