Ingen flour och elskotrar introduceras

Miljömedvetandet inom snösporten ökar. Från nästa säsong råder det totalförbud mot all typ av fluorvalla inom skidskyttet och längdskidåkningen internationellt. Samtidigt finns det förespråkare för mindre användning av snöskotrar vid tävling och träning. Här är SkiStar först ut att  introducera världens första serietillverkade elsnöskotrar

För att kunna anta ett totalförbud mot fluorvalla har det handlat mycket om  en helt tillförlitlig testmetod. Nu tycker förbunden att de är på rätt spår,ja, att de till och med har hittat rätt.

– Nu har vi har en mätmetod som vi känner oss trygga i och som gör att vi verkligen kan löpa linan ut, säger Olle Dahlin, ordförande i internationella skidskytteförbundet, IBU, till SVT Sport.

Nu gäller totalförbud

Flourvallan har sedan tidigare varit delvis förbjuden och beslutet om ett totalförbud av både IBU och internationella skidförbundet, Fis, har föregåtts av olika besked och stopptider.

Testapparaten Alpha II prövades med framgång under den gågna säsongen. Utvecklingen gick  enligt plan, uppger Olle Dahlin.

– Vi kommer att gå från slumpvisa kontroller i vallabodarna till ett totalt fluorförbud där vi kommer att testa alla skidor. Mätmetoden är kemiskt etablerad och väldigt säker, det är mer den praktiska utmaningen som varit en resa för oss. Du ska kunna vara ute och det ska gå tillräckligt snabbt och allt det där.

Den glidvänliga fluorvallan har länge varit kontroversiell då den är miljöfarlig. EU förbjuder producering, försäljning och användning av vissa, men ännu inte alla, produkter.

– EU har gått ut och förbjudit en typ av fluorprodukter i nuläget men vi ser ändå att det runt hörnet jobbas med att det kan bli formella förbud mot flera produkter och här vill vi ligga före, säger Dahlin.

Samtidigt kommer rapporter om   att en Taiga Motors, en ledande tillverkare av elektriska terrängfordon, nu ämnar lansera sina snöskotrar i Europa. Utav alla platser ska det ske i Sälen i samarbete med SkiStar.

Minskar utsläppen med 230 ton

– Sverige är en global pionjär inom elektrifiering och hållbara lösningar. Vi är glada över att SkiStar-teamet ska använda två revolutionerande maskiner., säger Taigas vd Sam Bruneau.

För SkiStar är samarbetet ett viktigt nästa steg i företagets hållbarhetsarbete, med målet att ha nettonoll i klimatavtryck från den operativa driften senast 2030. Genom att gå över till skotrar som enbart drivs av el och andra förnybara alternativ minskar utsläppen  med 230 ton CO2 under en vintersäsong, vilket motsvarar 11% av SkiStars totala direkta utsläpp från hela verksamheten. 

Ddärmed den största utsläppsminskningen bolaget gör efter att samtliga pistmaskiner i Sverige och Norge gått över till förnybar diesel, HVO.

– Att värna om den unika fjällmiljönär grundläggande för en hållbar utveckling av vår verksamhet. Vi såg tidigt att Taiga kommit långt inom segmentet terrängfordon och det känns bra att de nu kan introducera elsnöskotrar hos. De har låga utsläpp, bra prestanda och det innebär en enorm minskning av snöskotrarnas miljö- och klimatpåverkan, säger Fanny Sjödin, hållbarhetschef på SkiStar.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.