Hallams val till VM imponerar inte

SHL-säsongens främste målvakt, och vinnare av Honken Trophy, Skellefteås AIK:s Linus Söderström nobbas av Tre Kronors säsongnye förbundskapten Sam Hallam.

 Han har haft en resultatmässigt bra inledning på sin kaptensroll, men övertygar inte då han nu presenterar en första preliminär VM-trupp till Czech Hockey Games 4-7 maj, och genrep till VM i Tammerfors/Riga 12-28 maj.

Honken Trophy, betraktad som bäste målvakten i SHL - men förbundskapten Sam Hallam nobbar honom iTre Kronor.

 

Det står nu klart att han väljer att gå på trion Lars Johansson, Frölunda, Marcus Högberg, Linköping samt Jakob Johansson, Timrå, som målvakter.

Sam Hallam storstädar i den nya truppen, jämfört med uppställningen som mötte Finland i Umeå i två matcher i veckan.  Tio nya spelare in, bland dem sex NHL-proffs.

Dessa är backen Rasmus Sandin, Washington, som debuterar i Tre Kronor samt Lucas Raymond och Jonatan Berggren, båda Detroit, Jakob Silfverberg, Anaheim, Alexander Nylander, Buffalo och Fabian Zetterlund, San José.  Samtliga NHL-spelare som nomineras är garanterade en plats i den slutliga VM-truppen. Enligt överenskommelse med NHL och det svenska förbundet.

Bland nu tillgängliga spelare för VM, men utslagna i pågående NHL-slutspel, saknas två stjärnbackar Tampa Bays Viktor Hedman och San Joses Erik Karlsson. 

 Inte heller den starka Los Angeles – duon Viktor Arvidsson/Adrian Kempe har kommunicerats som VM-aktuella av Tre Kronors ledning. Kempe, 26 år, var främste målskytt av samtliga svenska NHL-spelare den gångna säsongen med 41 fullträffar. 

Sam Hallams speciella NHL-öga är Josef Boumidienne. Nu måste sättas frågetecken för hans arbete. De sex förhandsnominerade tillhör inte ligans mest lysstarka svenska spelare.

Kvar i truppen till Czech Hockey Games är Örebro-talangen Leo Carlsson, 18 år Nya sedan dubbelmötet med Finland är fem backar, Växjö-trion Joel Persson, Lukas Bengtsson och Hardy Häman-Aktell, Skellefteås Jonathan Pudas samt Björn Tömmernes, Servette Geneve samt en forward Skellefteås Pär Lindholm.

Bland de tio som lämnat sedan dubbelkampen mot Finland märks bland annat Oskarshamns Patrik Karlqvist,  SHL-ishockeyns  svenske poängkung, grundserien, med 61 poäng (23+38).  Endast Antti Suomela, finsk landslagsman från Oskarshamn, nu presenterad av Davos hade bättre facit än Karlqvist med 66 poäng,(37+29).

Suomela ingår tills vidare i den preliminära finska VM-truppen.

Ett av ishockeyns mest bevingade uttryck är ordväxlingen mellan rikstränaren Arne Strömberg och skyttekungen från det sena 1960-talets Brynäs, Hans ”Virus” Lindberg. Media irriterade Strömberg med frågor om ”Virus” så till den grad att Strömberg utbrast ”gud bevare mig för skyttekungar” varpå ”Virus” replikerade ”gud bevare mig för UK-gubbar”.

”Virus”, i dag 78 år blev själv UK-gubbe, 1976-1978 och är invald som både spelare och ledare i svensk ishockeys Hall of Fame.

Ännu har Sam Hallam inte levererat något för eftervärlden. I kommande VM har han en första chans – med eller utan skyttekungar.

Kjelll Nilsson

Fakta

Minnesotamålvakten Jesper Wallstedt och Arizonabacken Patrik Nemeth är nu också uttagna i den svenska EM-truppen. Sedan tidigare fanns sex NHL-proffs i truppen som sakta tar form i Göteborg. Tre Kronor möter Schweiz i Scandinavium på torsdag och Tjeckien och Finland i Brno i helgen.VM, pågår i i Tammerfors och Riga i nästa vecka.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Svensk Gymnastik växer - som inget annat förbund. Efter ett stort tapp under pandemin vände kurvan över antalet medlemmar i fjol och trenden håller i sig i år. Siffrorna för 2023 visar en total ökning om sex procent, eller 13 763 aktiva. inte mindre än 237 201 individer är aktiva i 924 föreningar, över hela landet. I 259 av Sveriges 290 kommuner finns minst en gymnastikförening.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.