Hockeyarenan blir målportal vid Tiomila

5 000 hockeyåskådare på läktaren vore ingen sensation. 5 000 orienterare i samma arena, tävlande på rinken, betyder däremot världsrekord

Och 20-21 maj händer det, för när Tiomilakavlen då avgörs i Skellefteå kommer samtlga växlingar och målgångar att ske i Skellefteå Kraft Arena.

Denna klassiska orienteringsstafett är inte bara en av Sveriges största idrottstävlingar utan också en av de äldsta. Med tre inställda undantag – 1962 (gulsotsepidemi), 2020 och 2021 (pandemi) – har den genomförts varje vår sedan 1945.

Att den upplaga Skellefteå OK och Långvikens OK 20-21 arrangerar får ett inomhusinslag gör den unik, vilket den också blir i några andra avseenden.

1) Aldrig tidigare har Tiomila sprungits så långt norrut. Den tidigare rekordhållaren Falun får se sig besegrad med 70 mil..

2) Aldrig tidigare har de cirka 5 000 löparna från hela Europa kunnat sikta in sig på en så ljus tävlingsnatt. Även om en pannlampa kan behövas för kartläsningen kommer inte ens mytomspunna ”långa natten” att springas i fullt mörker.

Skogsarena blir Vitbergsterrängen, omedelbart norr om centrala Skellefteå. Här kommer även helgens båda övriga stafetter, damkavlen och ungdomskavlen, att avgöras. Det innebär att det i området kommer att springas orientering i ett dygn, från lördag till söndag förmiddag. Och vare sig det blir soligt eller ösregn slipper publik, ledare och lagkamrater följa tävlingen huttrande på en lerig äng utan kan göra det från isstadions läktare, ostörda av vädrets nycker.

Alla svenska, finska och norska klubbar med segerambitioner – Linné. Ravinen, Södertälje, Kalevan Rasti, Halden m fl – kommer att finnas på plats, men något deltagarrekord blir det inte. Det geografiska avståndet och att Trafikverkets banarbete stoppat tågresor har gjort att de stora föreningarna ställer upp med färre lag än vanligt i Tiomilakavlen och i många fall helt avstår från ungdomskavlen, medan damkavlen får normalt deltagande. Totalt är 598 lag anmälda, fördelade på 226 i Tiomilakavlen, 230 i damkavlen och 142 i ungdomskavlen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Örebro Hockey Koncern, med SHL-laget Örebro HK, redovisar ett ekonomiskt plus på tre miljoner kronor för säsongen 2023-2024.  Nettoomsättning uppgick till 153,5 miljoner, nytt rekord, att jämföras med säsongen 2022-2023, 143 miljoner kronor.

Säsongen var, milt uttryckt, jobbig för föreningen. I play off föll laget mot Luleå i åttondelsfinal, 1-2 i matcher, men det var inte på isen som laget skapade rubriker. 

Huvudtränaren Johan Hedberg, ny för säsongen, sparkades tidigt och sportchefen Niklas Eriksson klev ned i båset. Vd. Mikael Johansson föll i onåd hos styrelsen och skickades brutalt iväg efter sju års arbete.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Rafael Nadal har gett klartecken! Han kommer till Båstad och ska medverka i Nordea Open i sommar. På torsdagen kom klartecknet från den spanska tenniskungen.  Båstad-generalen Christer Hult är lyrisk:

-Det härär väldigt stort förstås En av de bästa tennisspelarna genom tiderna spelar Nordea Open! Vi har sedan många år en bra relation och en löpande kontakt. I år passade det bra med hans förberedelser inför OS i Paris, berättar Christer Hult.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.