Fotbollstjejerna garanterade 320 000 var vid VM

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Varje spelare i VM är garanterad minst 320 000 kronor. Prispengarna, eller VM-bonusen, ökar ju längre laget avancerar i turneringen. Vid VM-guld belönas varje spelare med tre miljoner kronor och vinnande nationsförbund erhåller 47 miljoner.

Sveriges motståndare

-Den här torsdagen är en historisk dag, kommenterade tidigare landslagsmålvakten Caroline Jönsson, i dag ledamot i spelarfacket Fipros styrelse som varit part i förhandlingar med FIFA.

-Tanken från Fipros sida är att spelarna ska kunna fortsätta att spela fotboll, i många länder saknas ekonomisk ersättning helt, de har vanliga arbeten eller studerar. Avtalet med FIFA ska ses som en slags hjälp till en fortsatt karriär, betonar Caroline Jönsson.

Den svenska VM-truppen nomineras tisdagen den 13 juni, laget spelar i grupp G tillsammans med Sydafrika, Italien och Argentina. Söndagen den 23 juli inleds mästerskapet för Sveriges del mot Sydafrika, kl 08,00 på morgonen på Sky Stadium i Wellington..

Totalt uppgår FIFA:s pengaregn till 152 miljoner dollar eller 1,8 miljarder svenska kronor.  Den individuella prispotten är helt ny och någon motsvarande finns inte på herrsidan.

Enligt landslagschef Jens T Andersson innebär FIFA-initiativet inte någon större skillnad för förbundskapten Peter Gerhardssons landslagstjejer.

-Det är förstås i grunden positivt, men våra tjejer har ju sedan tidigare fått bonus ersättning vid mästerskap. Men det här säkerställer att alla VM-spelare, runt om i världen, får ekonomiska ersättningar, meddelar Jens T Andersson.

-Det här kommer att förändra många spelares livsvillkor och hålla dem kvar inom fotbollen längre, och i sina hemländer bli förebilder för en helt ny generation spelare, poängterar Caroline Jönsson.

Spelarfacket har också tryckt på för att herrarnas och damernas prispengar ska likställas.

 Där har Fipro en bit kvar. FIFA-basen Gianni Infantino har tills vidare meddelat att jämnställd fördelning, herrar och damer, ska vara på plats 2026-2027.

Skiljer mot herrarna

I herrarnas Qatar VM 2022 erhöll varje deltagande nation 11 miljoner dollar, cirka 110 miljoner kronor och guldvinnande Argentina belönades med 42 miljoner dollar, eller cirka 420 miljoner kronor.

Tills vidare får damfotbollen nöja sig med ett historiskt pengaregn och en individuell bonus.

Arrangör för 2027 års dam-VM har ännu inte utsetts. USA och Mexiko förbereder en gemensam ansökan.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det är en synnerligen märklig situation som råder på Svenska Fotbollförbundet. Avgående generalsekreteraren, Håkan Sjöstrand, förhandlar med förbundskaptenen, Janne Andersson om dennes framtid som redan framstår som synnerligen osäker.

Två tidigare oumbärliga krafter kan efter nyår faktiskt vara arbetslösa... 

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Micke Thoren var till synes outtröttlig. Men efter 14 år som vd för En Svensk Klassiker och ideliga nya påhitt för att locka motionsbenägna människor kände han att gränsen var nådd. Nu skulle nån annan få överta ansvaret att locka och inspirera ung som gammal. På onsdagen presenterades ersättaren, 50-årige Johan Grundin med genomförd en klassiker, som 25-åring, på sitt cv, men med desto mer digital kunskap från bilindustrin och konsumentvaror, men närmast som marknadschef för Google Sverige.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen