Storstjärnan saknas bland 15 000 i O-ringen

Orienteringens superstjärna, Tove Alexandersson, 31 år och totalt 19 VM-guld, uteblir i år från  O-ringen, den klassiska 5-dagarsorienteringen som i  Åre 23-28 juli med  tävlingscentrum  i centrala  Åre.15 000 deltagare kommer, men Tove tvingas nobba tävlingen.

-Det är förstås en besvikelse. Tove är utan konkurrens vår sports hetaste namn och är varje arrangörs stora dröm att ha på startlinjen. Även om O-ringen i första hand är en breddtävling är det värdefullt att våra stora stjärnor finns på plats, summerar Claes Forsberg, vd. på Svensk Orienteringsevent AB.

Toves facit i O-ringen är sex totalsegrar i damer elit. Historiskt är hon därmed före Annichen Kringstad, fem totalsegrar, men ännu bakom Ulla Lindqvist som tog åtta segrar i rad 1967-1974.

Tove har avböjt på grund av Världscup-tävlingar i Tjeckien, med början 2 augusti, dit hon vill komma så bra förberedd som möjligt. Hon jagar sin nionde totalseger i Världscupen sedan 2014.

Onödig kollision

-Det är olyckligt att O-ringen kolliderar med Världscupen. Jag tycker att det  är svagt av det internationella förbundet, IOF, att inte ta hänsyn till arrangemang som O-ringen, världens största event för orienteringen, vid säsongplaneringen, säger Björn Bettner, marknadsansvarig för Tove.  

Flera landslagslöpare finns ändå på plats, som duon Sara Hagström och Hanna Lundberg, nyblivna VM guldmedaljörer i stafett samt på herrsidan Emil Svensk. Bland herrarna saknas Gustav Bergman som dock plågas av ryggbesvär.

-Jag vill ännu en gång poängtera att O-ringen är en breddtävling och sportens särklassiga skyltfönster, och har så varit sedan den trevande starten 1965, framhåller Claes Forsberg.

Han den f d Hockey-vd:n (i Djurgården 2005-2010, och de senaste 12 åren som vd/projektledare för Svenskt Sportforum.

Nu leder han Svensk Orienteringsevent AB, en koncern- liknande bildning som på uppdrag av Svenska Orienteringsförbundet är huvudman för framtida elittävlingar i Sverige, som 0-ringen,  Världscup i Idre 2024 och junior-VM 2025.

Årsomsättningen beräknas till 44 miljoner kronor.

Efter två förlorade år, 2020 och 2021 på grund av pandemin, var O-ringen tillbaka i Uppsala 2022 med 21 271 anmälda deltagare.

Åre/Jämtland ,som var utsedd arrangör 2021, har på grund av oron i omvärlden tvingats till åtskilliga budgetmöten. Först lades en budget för cirka 20 000 deltagare, men när första etappen avgörs med start och mål i Trillevallen stannar deltagarsiffran på cirka 15 000.

Vad som tynger arrangören extra är höga bränslepriser och Niclas Lidström, projektledare för O-ringen  Åre, bekräftar att kostnaden för transporter till och från etappmålen, utöver Trillevallen även Järpen och Ånn, stigit dramatiskt.

-Vi har i dag kostnader på 15-16 miljoner kronor för att våra deltagare ska komma ut till etapperna med buss, meddelar Niclas Lidström.

Totalt är 30 klubbar i Jämtland samt fyra norska engagerade. De bidrar med cirka 1100 funktionärer som beräknas lägga ned cirka 90 000 arbetstimmar perioden söndag – fredag nästa vecka. 

Klubbarna har garanterats 4fyra miljoner i ersättning, beräknat efter en ersättning av 50-60 kronor per arbetstimme. Det svenska förbundet, är via Claes Forsbergs bolag garanterat viss ersättning beroende på arrangemangets ekonomiska resultat.

Efter inspiration från Dagens Nyheters ”Sexdagars” på cykel  var det nära till hands för en tävling byggd på etapper i orientering. Det första året, 1965, kom 156 deltagare med etappmål i Danmark, Skåne och Blekinge.

Rekordet- 25 021 deltagare

Idégivare var Sivar Nordström (1933-2015) ledare i sporten och elitlöpare samt Peo Bengtsson (1933-), sportens stora ”missionär”., bland annat som researrangör till fjärran länder, han har själv har tävlat i över 100 länder.

Tidernas deltagarrekord är från 1985  i Falun med 25 021 unika deltagare.

2022 års tävling i Uppsalas vann av Gustav Bergman och Sara Hagström. Tove Alexandersson fanns på plats men valde att bryta redan på första etappen. 

-Jag kände mig inte riktigt frisk, förklarade Tove.

Även 2022 fanns ett internationellt mästerskap i närtid, EM i Rakvere Estland. 

Kjell Nilsson

Fakta

O-ringen eller 5-dagars. Båda namnen fungerar. O-ringen var namnet på landslagslöparnas ”fackförening” som bildades 1962 efter förebild från längdskidåkningens ”Skidringen”.

 I snitt, sedan 1965, har 18 400 tävlande letat skärmar och gjort i snitt cirka 75 000 etappstarter. Terrängen i Åre med omnejd beskrivs som varierad, från kontroll jakt på kalfjället till skogsorientering.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.