Blir nåt att visa upp hemma i Tingsryd

Lord Stanleys pokal, ursprungligen från 1892, gör i sommar stopp hemma hos Oliver Ekman Larsson i Dackehallen i Tingsryd, hos Gustav Forsling i Saab Arena i Linköping och Kevin Stenlund som välkomnar till Ishuset i Tumba med plats för 805 åskådare.

Den svenska trion var natten till tisdagen vid sina drömmars mål,  2-1 mot Edmonton i Stanley Cup-finalen Game  7. En historisk triumf för sydstatslaget aldrig tidigare höjt hockeyns heliga graal i luften, den legendomspunna pokalen som sedan säsongen 1926-1927 delas ut vinnaren av Stanley Cup slutspelet.

Florida Panthers-laget poserar med Stanley Cup-trofén efter att ha besegrat Edmonton Oilers i match 7 i NHL-hockey Stanley Cup-finalen, måndagen den 24 juni 2024, i Sunrise, Florida. The Panthers besegrade Oilers med 2-1. (Foto: Wilfredo Lee, AP

Lord Stanleys pokal, ursprungligen från 1892, gör i sommar stopp hemma hos Oliver Ekman Larsson i Dackehallen i Tingsryd, hos Gustav Forsling i Saab Arena i Linköping och Kevin Stenlund som välkomnar till Ishuset i Tumba med plats för 805 åskådare.

Den svenska trion var natten till tisdagen vid sina drömmars mål,  2-1 mot Edmonton i Stanley Cup-finalen Game  7. En historisk triumf för sydstatslaget aldrig tidigare höjt hockeyns heliga graal i luften, den legendomspunna pokalen som sedan säsongen 1926-1927 delas ut vinnaren av Stanley Cup slutspelet.

Vann mot oddsen

Florida Panthers hade tappat ett 3-0-överläge till 3-3 i matcher och Edmonton tippades fullborda en historisk vändning. Det hade gått 82 år sedan ett finallag senast stod för den bedriften, Toronto mot Detroit.

Katter sägs ha nio liv och Floridas katter var tillbaka med besked.  Triumfen var rättvis. Världens bäste, Edmontons Connor McDavid, stängdes ned helt, oftast av Ljungsbro-sonen Forsling och Viaplays kommentator Niklas Holmgren som tvärsäkert tippat Edmonton hade helt underskattat Floridas moral och höga beslutsamhet.

Av svensktrion är Kevin Stenlund, 27 år, den minst meriterade. Av Aftonbladets NHL-expert Per Bjurman kallad ”lejonet från Tumba”  och som har slitit i lagets tredje och fjärde enhet.

 Han har haft en defensiv stor roll, nästan 100 kg tung och vald som 58:e spelare i andra rundan i 2015 år ”draft” av Colombus. 

Två senare ingick Kevins i HV 71:e guldlag, men NHL-vägen har varit snårig. Mestadels farmarlagsspel, inför den här säsongen skickades Kevin till Florida närmast från AHL-laget Manitoba Moose 

Nu bor Kevin i Rönninge söder om Stockholm,  han är garanterat moderklubben Botkyrka HC:s första Stanley Cup-mästare.

Oliver Ekman Larsson, 32 år,  har ett helt annat CV, men var inför den här säsongen inte längre önskvärd i Vancouver. Under förödmjukande former tvingades han lämna. Med Stanley Cup-ringen i sin ägo kan han skratta åt Vancouvers svenska manager, Patrik Allvin m en hälsning ”tack för att du dumpade mig”.  Han har 14 NHL-säsonger bakom sig och hemma i Tingsryd var morfar Kenneth Ekman, minst lika glad, Kenneth har själv en elitkarriär bakom sig.

Den stora sensationen är Gustav Forsling, NHL-debut säsongen 2016-2017 och till Florida inför säsongen 2020-2021. Fostrad i i Linköpings HC och landets hockeyjournalister såg tidigt Forslings potential, utsedd till ”Årets junior” säsongen 2025-2026 av föreningen Ishockeyjournalisternas kamratförening.

I årets play off strid har Forsling vuxit till en jätte och med en istid kring 23 minuter per match. Ett verkligt bevis på att coachstaben ville ha Forsling på isen så mycket som möjligt. Han har främst defensiva kvalitéer men har i play off blixtrat till med totalt 13 poäng (4+9) på 24 matcher. 

Edmonton föll tungt och lagets svenska trio backarna Mattias Ekholm, Philip Broberg och forwarden Mattias Janmark hade förstås en tung tisdagsnatt. Det gäller också stjärnforwarden Connor McDavid, 27 år, och ännu en gång på den förlorande sidan.

46 svenska vinnare

Han utsågs till hela slutspelets mest värdefulla spelare, en utmärkelse han säkert kunnat undvara – om han fått flyga hem med Lord Prestons pokal.  Ett kanadensiskt lag har för övrigt inte vunnit trofén sedan 1993.

En Stanley Cup-ring slår ut allt i hockeyvärlden, du är för alltid ihågkommen och ett VM-guld är ingenting jämför med att få sitt namn inristat på den märkliga pokalen.

Nu totalt 46 svenska spelare, först ut var Stefan Persson och Andes Kallur med New York Islanders 1979-1980. I laget ingick även svenskamerikanen Bob Nystrom.

Kjell Nilsson

Fakta: Enligt traditionen får samtliga spelare i laget chansen att visa upp trofén i sin hemmamiljö. Pokalen är under rundresan nog bevakad av flera Secret Service män som åtföljer pokalen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det första svenska aktiebolaget med affärsidén att förvalta och utveckla en fotbollsklubb är skapat

NFG (Nordic Football Group) har köpt den engelska League 1-klubben Burton Albion FC och satsningen sker på initiativ av bl. a Tom Davidson, 49, stockholmare med Djurgården som favoritklubb.

En rad kända svenskar har investerat åtskilliga miljoner och är nu delägare i engelsk ligafotboll. Däribland H&M-miljardären Karl-Johan Persson liksom hockeyproffset Erik Karlsson, Sinch-grundaren Kristian Männik och Johan Andersson, vd vid Mellby Gård som sponsrar Trelleborgs FF. Norska NHL-stjärnan Mats Zuccarello ingår också i gruppen av investerare liksom ytterligare norrmän och en rad isländska familjer.

Hur klarar vi sportens, idrotten och friluftslivets efterfrågan på utrustning och exempelvis snö på miljömässigt hållbart sätt när klimatet blir varmare? Det är ett av många fokus i Mittuniversitetets Sports Tech Research Centers nya hållbarhetsprojekt ”Flerdimensionell hållbarhet”.

Projektet, som beviljats drygt 10 miljoner kronor från Tillväxtverket, och omsluter totalt cirka 20 miljoner kronor, ska pågå till 2026 och har som mål att bidra till regional och lokal utveckling. 

. Tjeckien, världsmästare i Prag i maj,  nobbas av NHL och spelarfacket NHLPA, när ishockeyns ”4 Nations Face Off” arrangeras i Montreal och Boston 13-21 februari 2025.
  Tre Kronor spelar sin första match mot Kanada, 02.00 den 13 februari, övriga lag är USA och Finland. De två främst placerade lagen möts i en final, fredag 21 februari i Boston.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.