Juristen ny bandypresident

Korridorsnacket fram till internationella bandyförbundet, FIB:s, ordinarie kongress kommer resultera i att Henrik Nilsson, Sverige blir ensam kvar som presidentkandidat.  På lördagseftermiddagen blev han också vald

2 Sveriges Martin Landström och Finlands Emil Fedorov i närkamp under finalmatchen mellan Sverige och Finland i herrarnas bandy-VM 2023 i Eriksson Arena i Åby, Växjö. Foto: Caisa Rasmussen / TT

Av hävd har historiskt, nästan alltid, det Internationella förbundets ledning funnits i Sverige eller Ryssland.Den nuvarande presidenten Stein Pedersen har tillsammans med generalsekreteraren, Attila Adamfi, Ungern haft en mycket speciell uppgift att ersätta ryssen Boris Skrynnik, som haft posten under åren 2005 - 2022(oktober).

Då nådde ekonomin höjd

Att det inte sällan blir ett vakuum efter en diktator är omvittnat.

Boris Skrynnik förändrade den internationella ekonomin från en frimärkskassa till miljonbelopp. På ryskt sätt var dock demokratin och transparensen minimal. 

Med stora förhoppningar lades OS-frågan helt i händerna på ryssen inför OS i Sotji, 2014. Inte minst mot bakgrund av att mätt till antalet utövare är bandyn näst störst av alla de 15 vinterolympiska sporterna. 

Av flera ansågs frågans svårighet då vara à la straffsparkshållet. Få om någon har fått veta varför det heller inte denna gång, inte ens blev en tummetott. 

I början av bandyresorna till väst omgavs han med biffiga livvakter som väckte större anstöt än att han vintertid uppträdde i frukostmatsalen i korta, tunna shorts.

Den vitala frågan är hur kan ett ledarskap i en idrottsorganisation vara så här? 

Vi har sett hur Fäktförbundets Otto Drakenberg, på en internationell kongress kämpade för demokrati och skulle tystas ner. Slog han skon i pulpeten på Nikita Chrusjtjovmanér också?

Oavsett hur närheten till köttgrytorna har varit - Det enkla och primitiva svaret är -pengarna styr

På valkommitténs bruttolista om förslag på kandidater till den exekutiva-verkställande kommittén finns Ryssland, ett krigförande land med. Märkligt men oacceptabelt. Anmärkningsvärt är det också att nästan 40 procent av kandidaterna kommer från Mellan-Europeiska länder utan varken elvamannaspel i serieform eller bandyanläggningar.

Magnus Sköld byter uppgift

Bandyns tillskyndare i USA, läs Minneapolis, Linköpingssonen Magnus Sköld slutar efter över 40 år med internationell bandy, efterträds av Andrew Knutson. Som på hemmaplan kommer att fixa den första bandyhallen i USA! 

Men Magnus vill bidra även i fortsättningen så han tackade ja till updrag som ordförande i den nybildade Hall- ofFame-kommittén. 

Valen på lördag anses av de konspiratoriskt lagda, på ett eller annat sätt, indirekt eller direkt att styras från öst, i väntan på en comeback.

Pengarna styr… 

Henrik Nilsson, juristen som fick ett bandynamn när han för ett antal år sedan  rensade upp i IF Boltics dåliga ekonomi. Han har under två mandatperioder verkat i Svenska Bandyförbundets styrelse.

– Jag känner mig hedrad och stolt över ha blivit vald till presidentposten i Internationella Bandyförbundet. Jag kommer tillsammans med FIB och de nationella förbunden bland annat fortsätta att jobba för att stärka bandyn internationellt, och vara lyhörd gentemot alla nationer, inte bara de stora, säger Henrik Nilsson.

De stora bandylegendarerna i Sverige, Gunnar Galin, Arne Argus, Pontus Widén och Staffan Söderlund har alla det gemensamt att de har varit Presidenter i FIB.

Curt Einarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.