Ishockeyn störst, enligt enkät

Vilket sport är mest intressant och vilket landslag väcker främst ditt intresse? 1 000 personer från 15 år och fick frågan i april och svaret blev ishockey respektive Tre Kronor. Förvånad? Dessutom, friidrottslandslaget är mera intressant än fotboll.

Suget runt Tre Kronor tycks beständigt. Av de 1 000 personerna svarade 49 procent av de tillfrågade att just Tre Kronor lockar mest. Och 51 procent ansåg att ishockey är den främsta sporten.

- Hockeyn toppar båda frågeställningarna och det är hur kul som helst att få ett kvitto på det. Vi har också sett i andra undersökningar genom årens lopp att det faktiskt förhåller sig så här även över tid. Ishockeysporten är mycket populär, säger Tomas Bjernudd, Svenska Ishockeyförbundets marknads- och kommunikationschef.

- Det gäller dock att inte slå sig till ro och mysa över de här positiva siffrorna. Vi har ett prioriterat fortlöpande arbete med att hela tiden försöka rekrytera fler spelare och ledare till ishockey. Det är en otroligt viktigt fråga för oss för att kunna behålla både stor kvantitet och hög kvalitet på vår sport, säger Tomas Bjernudd.

I enkäten var första frågan - vilka idrotter är du intresserad av? Med intresse menas att man ibland följer idrotten som publik eller som betraktare via medier. Resultatet blev:
Ishockey, 51 procent
Fotboll, 46 procent
Friidrott, 43 procent
Alpint, 40 procent
Skidskytte, 38 procent

Sedan gällde en bedömning mellan landslag:
Tre Kronor var 49 procent ganska eller mycket intresserade av
Friidrottslandslaget var 43 procent ganska eller mycket intresserade av
Fotbollslandslaget var 40 procent ganska eller mycket intresserade av
Skidskyttelandslaget var 39 procent ganska eller mycket intresserade av
Längdlandslaget var 36 procent ganska eller mycket intresserade av

Undersökningsinstitutet Norstat genomförde datainsamling åt företaget Sponsor Insight AB i april 2009.

Anonymous (inte verifierad)

tors, 2009-12-17 08:55

1. Statistik, statistik,

Statistik, statistik, statistik eller som Mark Twain uttryckte det: lögn, förbannad lögn och statistik. Sitter med samma undersökning i hand och siffrorna stämmer på pricken, men lodar jag i det hela så märker jag att tex innebandy med sin 5:e plats som lagidrott når ett makalöst förhållande till sina utövare, ca 120'000 licenspelare men över 900'000 utövare i landet - fantastiska siffror i en statistisk värld!

RF:s ordförande Björn Eriksson hann lagom posta brevet med en ny vädjan om ökat anslag tll idrotten. Då kom nya pengar, om än inte tillräckliga.

På måndagsmorgonen kallade regeringen till pressträff och gav beskedet att  pandemistödet till idrotten ökas till 120 miljoner kronor, mot tidigare 80 miljoner. Samtidigt får kulturen 180 miljoner, en uppgradering från tidigare beslutade 120 miljoner.

Efter lunch på måndagen hörde n iväl jublet som ekade över hela Sverige… när beskedet kom - Regeringen och Folkhälsomyndigheten gav klartecken tilll höjningen för 500 åskådare per sektion vid idrottsevevemang. Klubbarnas kassörer hördes mest i hyllningskören, för klartecknet betyder mycket för intäkterna i alla klubbar. 

Nu är avslöjas de storslagna planerna. Stockholm har länge haft en bakomvarande position till Göteborg som räknas som Landets ledande evenemangsstad. Här är det tänkt att bli ändring. Stockholm Business Region har fått i uppdrag av staden att projektleda en satsning på stora internationella idrottsevenemang,. 42,5 miljoner är anslaget för ansträngningarna redan finns konkreta planer och beslut.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Inom orienteringen talas redan om att tronföljden är säkrad efter Tove Alexandersson. 20-åria Hanna Lundberg är en utmärkt kopia  - lika strålande av självförtroende och förväntan, därtill lika segerrik! Nu börjar också sponsorerna att visa intresse.  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Det kostar, det kostar rejält, utan  att Discovery släpper uppgifterna på hur budgeten ser ut för den jättelika satsningen på vinter-OS i Kina.

Nu är det bara tre veckor kvar till invigningen. Därefter, 4-20 februari. då vet vi vad vi gör. OS binder många vid TV:n. Runt 125 svenskar atleter laddar, Discovery mobiliserar 91 medarbetare.

Djurgården inleder 2022 med att värva Victor Edvardsen, den hett eftertraktade målmaskinen från Degerfors som nu ansluter för att boosta den blårandiga offensiven under de fyra kommande åren. I fotbolls-Sverige talas det om en rekorddyr övergång, möjlige den dyraste någonsin. Djurgården tvingades lösa 

Notabelt är att han fostrades i IFK   Göteborg. 2015 gallrades han bort vid klivet från juniorlag till A-lag.