Ishockeyn störst, enligt enkät

Vilket sport är mest intressant och vilket landslag väcker främst ditt intresse? 1 000 personer från 15 år och fick frågan i april och svaret blev ishockey respektive Tre Kronor. Förvånad? Dessutom, friidrottslandslaget är mera intressant än fotboll.

Suget runt Tre Kronor tycks beständigt. Av de 1 000 personerna svarade 49 procent av de tillfrågade att just Tre Kronor lockar mest. Och 51 procent ansåg att ishockey är den främsta sporten.

- Hockeyn toppar båda frågeställningarna och det är hur kul som helst att få ett kvitto på det. Vi har också sett i andra undersökningar genom årens lopp att det faktiskt förhåller sig så här även över tid. Ishockeysporten är mycket populär, säger Tomas Bjernudd, Svenska Ishockeyförbundets marknads- och kommunikationschef.

- Det gäller dock att inte slå sig till ro och mysa över de här positiva siffrorna. Vi har ett prioriterat fortlöpande arbete med att hela tiden försöka rekrytera fler spelare och ledare till ishockey. Det är en otroligt viktigt fråga för oss för att kunna behålla både stor kvantitet och hög kvalitet på vår sport, säger Tomas Bjernudd.

I enkäten var första frågan - vilka idrotter är du intresserad av? Med intresse menas att man ibland följer idrotten som publik eller som betraktare via medier. Resultatet blev:
Ishockey, 51 procent
Fotboll, 46 procent
Friidrott, 43 procent
Alpint, 40 procent
Skidskytte, 38 procent

Sedan gällde en bedömning mellan landslag:
Tre Kronor var 49 procent ganska eller mycket intresserade av
Friidrottslandslaget var 43 procent ganska eller mycket intresserade av
Fotbollslandslaget var 40 procent ganska eller mycket intresserade av
Skidskyttelandslaget var 39 procent ganska eller mycket intresserade av
Längdlandslaget var 36 procent ganska eller mycket intresserade av

Undersökningsinstitutet Norstat genomförde datainsamling åt företaget Sponsor Insight AB i april 2009.

Anonymous (inte verifierad)

tors, 2009-12-17 09:55

1. Statistik, statistik,

Statistik, statistik, statistik eller som Mark Twain uttryckte det: lögn, förbannad lögn och statistik. Sitter med samma undersökning i hand och siffrorna stämmer på pricken, men lodar jag i det hela så märker jag att tex innebandy med sin 5:e plats som lagidrott når ett makalöst förhållande till sina utövare, ca 120'000 licenspelare men över 900'000 utövare i landet - fantastiska siffror i en statistisk värld!

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

På fredagen slår Henrik Stenson sitt första slag på kritiserade omsusade LIV-touren.

Vid torsdagens pressträff undkom han inte frågor runt sitt beslut som fick sådana konsekvenser. Han petades som kapten i Ryder Cup och han tappade en av sina största sponsorer och det senaste - att han förlorar förtroendeuppdraget på en stor svensk golfbana.

– Såklart jag är besviken, säger han själv.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.