Inga fler miljoner från Rune Andersson

Rune Andersson, industriman och miljardär, har skaffat sig en vana fram på hösten. Att hålla Trelleborgs FF undan konkurshot. Han har blivit räddaren i nöden och bara under de senaste fyra åren rör det sig om dryga 20 miljoner kronor. Men nu får det lov att vara slut, säger han.
Samma bild igen. Nedflyttning ur allsvenskan i fjol, nedflyttning ur Superettan i år. Mörkret sänker sig över Trelleborg. Foto: Andreas Hillergren, Scanpix


Rune Andersson konstaterar:

- Vill inte folk se på fotboll, varför ska då jag engagera mig? Det känns konstigt, säger Rune Andersson, miljardären som har varit Trelleborgs mecenat i många år.

Hårda besked

En olycka kommer sällan ensam. Det om något får ordföranden Per-Anders Abrahamsson, tidigare kollega som vd i ett av Rune Anderssons företag, nu känna på.

Per-Anders Abrahamsson tvingas konstatera:

  • En femteplats i allsvenskan för två år sedan har i rekordfart förvandlats till div I-spel. Klubben åkte rakt ur Superettan i år.
  • Den nya stadion som var projekterad  och kostnadsberäknad till 150 miljoner skjuts på framtiden, om den ens blir av någon gång. Vångavallen får duga även i fortsättningen.
  • Och så beskedet från Rune Andersson, han backar ur. Eller i klartext, han avvecklar sin roll som finansiär.

Folk bryr sig inte

- Jag har dragit ner och jag kommer att fortsätta dra ner. Det får bli en lokal angelägenhet, så är det på alla andra orter, säger Rune Andersson till Trelleborgs Allehanda.

Den förre vd:n och styrelseordförande i Trelleborg AB som också vad vice ordföranden i klubbens styrelse känner varken samma engagemang eller motiv längre. I år är det första gången som han inte har varit på någon match.

- Min stora besvikelse är att det inte är någon publik på matcherna. Det är bedrövligt, det har det varit i många år.

Ideliga miljonutbetalningar

- I Trelleborg är folk inte så intresserade av fotboll, det är huvudskälet till degraderingen. Fotbollen har aldrig lyckats skapa något engagemang, trots att man har legat så länge i allsvenskan och superettan, det är den psykologiska nöten i Trelleborg.

I fjol täckte han ett driftsunderskott på 8,8 miljoner kronor. Och så ser ut bakåt i tiden, 6,3 miljoner 2010, 4,4 miljoner 2009 o s v.

Det har alltid hetat att det är villkorade tillskott så den dagen Trelleborgs FF är på grön kvist ska pengarna ska betalas tillbaka...

Större hjärta

Som ordförande Per-Anders Abrahamsson uttryckte det 2009:

- Det sägs att han har stora resurser, men han har ännu större hjärta.

Det är ideliga underskott som har förvandlats efter Rune Anderssons insats och plötsligt har eget kapital uppstått

Han tänker inte sluta tvärt.

- Jag vill inte låta klubben gå i konkurs, som han uttrycker det.

En beundrad industriman

Han har ett genuint fotbollsintresse men lägger mycket tid på sitt Mellby Gård AB, företaget som grundades 1986 och i dag har blivit en internationell industrikoncern med kontor i Malmö.

Han har också en bakgrund som vd och koncernchef i Trelleborg AB under 1983-1990 varpå han var styrelseordförande fram till 2002. Han har även en bakgrund i Electrolux.

Rune Andersson tycker nu att klubben får bli en lokal angelägenhet:

- Så är det på alla andra orter.

Skapat sin förmögenhet

Han har reagerat på att så få människor i Trelleborg känner sig berörda av fotbollen:

- Då tappar jag lite lusten också. Varför ska jag som bor så långt i från hjälpa till när det inte finns något lokalt engagemang?

- Vill inte folk se på fotboll, varför skulle då jag engagera mig? Det känns konstigt, säger han.

Han betraktas som en av Sveriges rikaste privatpersoner. När Veckans Affärer gjorde en bedömning placerades han på 26:e plats med en förmögenhet på 6 miljarder. De flesta av de som bedömdes ha mera pengar hade ärvt sin förmögenhet.

RF:s ordförande Björn Eriksson är bekymrad över Svenska Ishockeyförbundets ovilja att lösa pågående konflikt i Hockeyettan. Han hävdar att Riksidrottsnämndens, RIN:s beslut, måste efterlevas.

-Om inte förbundet rättar sig efter RIN-beslutet och ändrar i sina tävlingsbestämmelser (paragrafen 6:1) så kan RS (Riksidrottsstyrelsen) sätta ned foten och gå in och ändra i ishockeyn regelverk, framhåller Björn.

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

Stockholms stad har bjudit stans alla SM -guldmedaljörer till en årlig guldfest i Stadshuset. 2020 fanns det 120 berättigade festdeltagare. Alla de svenska mästarna från 2020 firades och fick specialtillverkade medaljer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Initiativet ”Drömträffen” har genomförts i regi av Svenska Innebandyförbundet i samarbete med tv-distributören Allente – ett  annorlunda påhittet som blev mycket lyckat. Syftet är att fler ungdomar ska aktiveras  via en tävling där priset är en träff  med sina förebilder  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

JVM-turneringarna i ishockey, 26 december till 6 januari, i Nordamerika har blivit självklara höjdpunkter för fansen. Räkna med det samma i år. TV-matcherna under helgerna och mellandagarna missar ingen. I år sker det annorlunda att SVT och Nent Group delar på sändningarna.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.