Inga fler miljoner från Rune Andersson

Rune Andersson, industriman och miljardär, har skaffat sig en vana fram på hösten. Att hålla Trelleborgs FF undan konkurshot. Han har blivit räddaren i nöden och bara under de senaste fyra åren rör det sig om dryga 20 miljoner kronor. Men nu får det lov att vara slut, säger han.
Samma bild igen. Nedflyttning ur allsvenskan i fjol, nedflyttning ur Superettan i år. Mörkret sänker sig över Trelleborg. Foto: Andreas Hillergren, Scanpix
Annons


Rune Andersson konstaterar:

- Vill inte folk se på fotboll, varför ska då jag engagera mig? Det känns konstigt, säger Rune Andersson, miljardären som har varit Trelleborgs mecenat i många år.

Hårda besked

En olycka kommer sällan ensam. Det om något får ordföranden Per-Anders Abrahamsson, tidigare kollega som vd i ett av Rune Anderssons företag, nu känna på.

Per-Anders Abrahamsson tvingas konstatera:

  • En femteplats i allsvenskan för två år sedan har i rekordfart förvandlats till div I-spel. Klubben åkte rakt ur Superettan i år.
  • Den nya stadion som var projekterad  och kostnadsberäknad till 150 miljoner skjuts på framtiden, om den ens blir av någon gång. Vångavallen får duga även i fortsättningen.
  • Och så beskedet från Rune Andersson, han backar ur. Eller i klartext, han avvecklar sin roll som finansiär.

Folk bryr sig inte

- Jag har dragit ner och jag kommer att fortsätta dra ner. Det får bli en lokal angelägenhet, så är det på alla andra orter, säger Rune Andersson till Trelleborgs Allehanda.

Den förre vd:n och styrelseordförande i Trelleborg AB som också vad vice ordföranden i klubbens styrelse känner varken samma engagemang eller motiv längre. I år är det första gången som han inte har varit på någon match.

- Min stora besvikelse är att det inte är någon publik på matcherna. Det är bedrövligt, det har det varit i många år.

Ideliga miljonutbetalningar

- I Trelleborg är folk inte så intresserade av fotboll, det är huvudskälet till degraderingen. Fotbollen har aldrig lyckats skapa något engagemang, trots att man har legat så länge i allsvenskan och superettan, det är den psykologiska nöten i Trelleborg.

I fjol täckte han ett driftsunderskott på 8,8 miljoner kronor. Och så ser ut bakåt i tiden, 6,3 miljoner 2010, 4,4 miljoner 2009 o s v.

Det har alltid hetat att det är villkorade tillskott så den dagen Trelleborgs FF är på grön kvist ska pengarna ska betalas tillbaka...

Större hjärta

Som ordförande Per-Anders Abrahamsson uttryckte det 2009:

- Det sägs att han har stora resurser, men han har ännu större hjärta.

Det är ideliga underskott som har förvandlats efter Rune Anderssons insats och plötsligt har eget kapital uppstått

Han tänker inte sluta tvärt.

- Jag vill inte låta klubben gå i konkurs, som han uttrycker det.

En beundrad industriman

Han har ett genuint fotbollsintresse men lägger mycket tid på sitt Mellby Gård AB, företaget som grundades 1986 och i dag har blivit en internationell industrikoncern med kontor i Malmö.

Han har också en bakgrund som vd och koncernchef i Trelleborg AB under 1983-1990 varpå han var styrelseordförande fram till 2002. Han har även en bakgrund i Electrolux.

Rune Andersson tycker nu att klubben får bli en lokal angelägenhet:

- Så är det på alla andra orter.

Skapat sin förmögenhet

Han har reagerat på att så få människor i Trelleborg känner sig berörda av fotbollen:

- Då tappar jag lite lusten också. Varför ska jag som bor så långt i från hjälpa till när det inte finns något lokalt engagemang?

- Vill inte folk se på fotboll, varför skulle då jag engagera mig? Det känns konstigt, säger han.

Han betraktas som en av Sveriges rikaste privatpersoner. När Veckans Affärer gjorde en bedömning placerades han på 26:e plats med en förmögenhet på 6 miljarder. De flesta av de som bedömdes ha mera pengar hade ärvt sin förmögenhet.

RF-ordförande Björn Eriksson får svidande kritik för sitt sätt att leda landets största folkrörelse. I spetsen för attacken står Hockeyförbundets ordförande, Anders Larsson, som tillsammans med tio ytterligare specialförbund lämnat in  en motion till kommande RF-stämma i Uppsala i maj.

I en lång krönika på Hockeyförbundets hemsida svingar Larsson vilt mot RF och dess ordförande.

Göteborg får en ny jätteanläggning för padel. Det är företaget  Time4Padel som i samarbete med fastighetsbolaget Tuvebacken Förvaltnings AB planerar  ennybyggnation i Torslanda/Björlanda.  Parterna siktar på en unik anläggning som ska öppna i november-december.

SHL-ishockey i maj-juni rycker allt närmare!

  Med över 100-talet bekräftade fall av covid-19 och ett 40-tal framflyttade matcher har SHL-organisationen tvingats till flera åtgärder

Sportchefen Johan Hemlin har meddelat att SM-slutspelet senareläggs minst två veckor.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IIHF, det internationella hockeyförbundet, trängs allt hårdare mot repen. I ett inlägg på sociala medier skrev på lördagen den tjeckiska biltillverkaren Skoda, som har sponsrat ishockey-VM i 28 år, att företaget väljer att avbryta sitt engagemang – om VM spelas i Belarus som planerat 21maj-6 juni.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

 I kväll, onsdag, är det premiär för en synnerligen annorlunda NHL-säsong med matcher varje dag. – och Viaplay  via streamingtjänsten direktsänder samtliga 868 grundspelsmatcher samt slutspelet.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.