Inga fler miljoner från Rune Andersson

Rune Andersson, industriman och miljardär, har skaffat sig en vana fram på hösten. Att hålla Trelleborgs FF undan konkurshot. Han har blivit räddaren i nöden och bara under de senaste fyra åren rör det sig om dryga 20 miljoner kronor. Men nu får det lov att vara slut, säger han.
Samma bild igen. Nedflyttning ur allsvenskan i fjol, nedflyttning ur Superettan i år. Mörkret sänker sig över Trelleborg. Foto: Andreas Hillergren, Scanpix
Annons


Rune Andersson konstaterar:

- Vill inte folk se på fotboll, varför ska då jag engagera mig? Det känns konstigt, säger Rune Andersson, miljardären som har varit Trelleborgs mecenat i många år.

Hårda besked

En olycka kommer sällan ensam. Det om något får ordföranden Per-Anders Abrahamsson, tidigare kollega som vd i ett av Rune Anderssons företag, nu känna på.

Per-Anders Abrahamsson tvingas konstatera:

  • En femteplats i allsvenskan för två år sedan har i rekordfart förvandlats till div I-spel. Klubben åkte rakt ur Superettan i år.
  • Den nya stadion som var projekterad  och kostnadsberäknad till 150 miljoner skjuts på framtiden, om den ens blir av någon gång. Vångavallen får duga även i fortsättningen.
  • Och så beskedet från Rune Andersson, han backar ur. Eller i klartext, han avvecklar sin roll som finansiär.

Folk bryr sig inte

- Jag har dragit ner och jag kommer att fortsätta dra ner. Det får bli en lokal angelägenhet, så är det på alla andra orter, säger Rune Andersson till Trelleborgs Allehanda.

Den förre vd:n och styrelseordförande i Trelleborg AB som också vad vice ordföranden i klubbens styrelse känner varken samma engagemang eller motiv längre. I år är det första gången som han inte har varit på någon match.

- Min stora besvikelse är att det inte är någon publik på matcherna. Det är bedrövligt, det har det varit i många år.

Ideliga miljonutbetalningar

- I Trelleborg är folk inte så intresserade av fotboll, det är huvudskälet till degraderingen. Fotbollen har aldrig lyckats skapa något engagemang, trots att man har legat så länge i allsvenskan och superettan, det är den psykologiska nöten i Trelleborg.

I fjol täckte han ett driftsunderskott på 8,8 miljoner kronor. Och så ser ut bakåt i tiden, 6,3 miljoner 2010, 4,4 miljoner 2009 o s v.

Det har alltid hetat att det är villkorade tillskott så den dagen Trelleborgs FF är på grön kvist ska pengarna ska betalas tillbaka...

Större hjärta

Som ordförande Per-Anders Abrahamsson uttryckte det 2009:

- Det sägs att han har stora resurser, men han har ännu större hjärta.

Det är ideliga underskott som har förvandlats efter Rune Anderssons insats och plötsligt har eget kapital uppstått

Han tänker inte sluta tvärt.

- Jag vill inte låta klubben gå i konkurs, som han uttrycker det.

En beundrad industriman

Han har ett genuint fotbollsintresse men lägger mycket tid på sitt Mellby Gård AB, företaget som grundades 1986 och i dag har blivit en internationell industrikoncern med kontor i Malmö.

Han har också en bakgrund som vd och koncernchef i Trelleborg AB under 1983-1990 varpå han var styrelseordförande fram till 2002. Han har även en bakgrund i Electrolux.

Rune Andersson tycker nu att klubben får bli en lokal angelägenhet:

- Så är det på alla andra orter.

Skapat sin förmögenhet

Han har reagerat på att så få människor i Trelleborg känner sig berörda av fotbollen:

- Då tappar jag lite lusten också. Varför ska jag som bor så långt i från hjälpa till när det inte finns något lokalt engagemang?

- Vill inte folk se på fotboll, varför skulle då jag engagera mig? Det känns konstigt, säger han.

Han betraktas som en av Sveriges rikaste privatpersoner. När Veckans Affärer gjorde en bedömning placerades han på 26:e plats med en förmögenhet på 6 miljarder. De flesta av de som bedömdes ha mera pengar hade ärvt sin förmögenhet.

I Barcelona sker en mobilisering denna söndag dag. FC Barcelona, allas favorit, har årsmöte och ska välja ny president. Klubben omges av frågetecken, spelare flyttar, nyförvärv håller inte måttet, ekonomin är katastrofal, skulderna förgör klubben och framtiden Oron är stor i Katalonien. En ny president ska väljas, en livräddare!

Även storstjärnan .Lionel Messi, kom till Camp Nou på söndagsmorgonen och lämnade sin rösttalong

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

Vasaloppet har ett magiskt grepp om TV-tittarna. Ett arrangemang med betydelse i många avseenden, historien,intresset, antal deltagare, storleken och inte minst betydelsen för både folkhälsa och ekonomi.Det 97:e loppet kan genomföras om än i ett annorlunda format. Starten är i Sälen men inte i Berga By, av praktiska skäl. Det är också ny målgång och för första gången skildastarttider för herrar och damer, ca 270 elitherrar och 80 elitdamer . Här får du en guide med fakta, statistik, nyheter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Prioritet Finans är en av idrotts-Sveriges största sponsorer. Nu har vd:n Nils Wiberg sagt ja till ytterligare en stor satsning. Han startar Team Prioritet som blir nästa steg i en strategi att finansiera idrotten via förebilder för att inspirera barn och unga till en aktiv livsstil. Ett antal individuella idrottare med potential är utvalda och först ut är medeldistanslöparna Simon Sundström och Andreas Kramer.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Enbart en av tio som ser skidor på tv är under 40 år, påvisar en undersökning, utförd på uppdrag av DN och gjord  av mediemätningstjänsten MMS.

En klar majoritet av tv-tittarna gillar skidor , ja egentligen all TV.-idrott, men det är de äldre.

Bekräftelsen från IFK Göteborg dröjer, men på onsdagseftermiddagen gick Sportbladet ut med att IFK Göteborg har klart med stjärnspelarna Marcus Berg och Oscar Wendt.

IFK Göteborg ska ha säkrat ytterligare två hemvändare som innebär att laget förstärks avsevärt.