Mamma bakom Lisa Nordéns succé

Puss och hej till mamma i Höör, flyg från Kastrup till Stockholm, snabbt vidare till en lägenhetsvisning och sen hoppades hon hinna med ett träningspass. Så såg måndagen ut för Lisa Nordén. Hennes nya liv pågår i högsta fart, som en kändis, och inte minst som efterfrågad av företagen.
Målgången som vi sent ska glömma. Fast Lisa Nordén själv ältar inte den där futtiga skillnaden, Hon gläds med sin silvermedalj. Foto: Jae C. Hong, Ap photo/Scanpix


I dag utses Bragdmedaljören. Hon vet, alla vet, att hon ligger bra till.

Hon som bjöd på OS mest dramatiska sekunder, det mest infernaliska upploppet.

Fått order att hålla sig beredd

Svenska Dagbladet har för säkerhets skull kollat vad Lisa Nordén gör efter lunch under tisdagen. På förmiddagen börjar jurymötet och kl 13 sker tillkännagivandet.

- De tyckte inte att det var så bra om jag tog cykeln och trampade i väg så jag tränar i Eriksdalsbadet på eftermiddagen, säger Lisa Nordén med ett leende.

Hon förhåller sig mycket lugn. Blir hon inte medaljör är det inte mer med det. Hon tycker själv att hon redan har gjort en bragd, ja, egentligen flera stycken och är mer än nöjd och lycklig över sitt facit i år.

"Ska inte blir girig"

På samma vis ältar hon inte det som hände i OS, hon gläds med silvermedaljen.

- OS-silvret är tusen gånger bättre än vad man skulle ha kunnat förväntat sig och då ska man inte börja bli girig.

Ni märker, det här är en tjej som står stadigt.

Och om du blir den utvalde?

- Vi får se. Det är inget jag kan påverka så jag vill inte lägga någon energi på det.

Säger hon och ler.

Italien-resa början

På samma sätt berättar hon om hur allt började och vad som utlöste all träning och målmedvetenhet:

- Mamma som också är mycket för att motionera och jag gjorde en semesterresa till Italien år 2000. Eller semester, vi cyklade tio mil per dag, men det var jättekul.

Lisa var då 16 år och då var hon mest intresserad av ridning.

- Men resan blev som en upptäckt för mig, det kändes bra att anstränga sig och liksom belönas.

Mamma också SM-vinnare

Till saken hör att mamma är så pass duktig motionär att hon vann den äldre klassen för damer vid SM i triathlon i år!

Italien-besöket blev kicken i alla fall och hon började träna mer bestämt och enligt schema.

- Plötsligt tog jag SM-guld och hamnade i landslaget. På ett år gick förvandlingen från motionär till att vinna SM.

Hon fortsatte med att medverka i i Ironman och andra internationella lopp på helt andra och framför allt varmare breddgrader. Lisa avancerade snabbt inom världseliten och kulmen kom i år med VM-guld (trots magsjuka, ni ser bilden ovan från målgången på Nya Zeeland) och OS-silver.

Det är hon mest stolt över

Hur är det möjligt?

- Jag är en hederlig svensk tjej som fick bra grundfysik när jag cyklade till skolan och till hästarna. Men jag har alltid haft viljan av att vara duktig. När jag bestämmer mig för något då gäller det, så att säga outstanding.

- Det är också vad jag är mest stolt över. Att jag har behållit fokus och kunnat driva mig själv trots olika motgångar. Jag har kört på!

- Det är det som är prestationen, inte själva tävlingarna.

Beräknande och listig

Triathlon förutsätter en strategi, att ha ett öga på konkurrenterna, men inte låta sig gå med vid fel tillfälle och ta slut. Lisa är slug och det har belönats.

På ett år har hon från att vara tämligen anonym blivit en kändis. Äldre damer berömmer henne och barn pekar på henne.

Lisa Nordén gillar sin nya tillvaro, även om det ibland kan bli väl tufft.

- Under de senaste veckorna har det varit intensivt med besök och föredrag. Om jag har varit hemma någon dag har antingen en fotograf eller journalist ringt och velat komma.

Letar en tvårummare

Stockholm ska bli hennes nya hemstad och just nu springer hon på lägenhetsvisningar.

- Söker en tvåa, helst på Söder nära till Eriksdalsbadet.  Nu har jag hittat två jätteintressanta lägenheter.  Det ska bli spännande att se dem i verkligheten.

- Stockholm var på sätt och vis självklart. Här finns bra träningsmöjligheter och jag känner rätt många människor.

Till Kanarieöarna

På söndag flyger hon till Fuerteventura, som blir träningsbasen vintertid.

- Får låna en lägenhet där och kan ha alla mina grejor, med cyklar och allt annat, där. Och värmen innebär att jag kan träna utan uppehåll.

Lisa Nordén längtar dit. Hon är inte van vid den här kylan efter åren utomlands.

- Var tvungen att ringa mina klädsponsor i dag för att be om varmare kläder.

Tjänat 1,9 miljoner i år

Och apropå sponsorer, hur försörjer du dig?

- Så här långt har prispengar gett mig en bra tillvaro. De här två senaste åren likvärdiga.

Hon har tjänat 1,9 miljoner kronor årligen och då är både sponsorkontrakt och prispengar inräknade.

- Nu har jag fått en del förslag och vi får se vad som sker, skrattar hon.

Skaffat dubbla agenter

Tidigare klarade  hon den här delen av idrottslivet med hjälp av en kompis , en surfare som hade viss erfarenhet av sponsring. Nu har hon anlitat Stina Funke och Daniel Wessfeldt som agenter.

En Bragdmedalj skulle sätta ytterligare fart på affärerna. Lisa Nordéns egen fart är det inget fel på.

Thomas Ejderhov

Nu kommer efterräkningarna. Statligt stöd har betalats ut i mångmiljonbidrag till idrottsföreningar, men hela tiden har det upprepats att det skulle ske en kontroll av beloppens riktighet. Enligt Tillväxtverket avviker två klubbar från mängden, Leksand Hockey och AIK  Bandy. 

Totalt har 80 svenska föreningar beviljats minst 1 miljon kronor vardera i permitteringsstöd.

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Ett antal män utnyttjade sina positioner inom ridsporten och hade sexuella relationer med minderåriga flickor. Under flera års tid var det olika personer som larmade om missförhållandena till förbundet men åtgärder mot männen uteblev. 

Händelserna började istället diskuteras på sociala medier och en kvinnlig dressyrdomare straffades – inte männen.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.