Mikael Fahlander i nya affärer

Han sponsrar den ena efter den andra klubben. Han satsar miljoner. Och nu ska han bygga ett jättelikt köpcenter med hotell och multiarena. Mikael Fahlander är i farten igen.
Barents Center ska bestå av 100 000 kvm och inrymma bl a hotell, köpcentrum och en multiarena. Mikael Fahlander, en av hockeyns storsponsorer, står bakom satsningen.


Mannen som ska ha gjort en 1 miljard kronor tack vare lyckosamma affärer via assistansreformen och som låg bakom Örebros nya framgångar är tillbaka i rubrikerna. Först finansierade han Asplövens värvning. Sedan gav han bort 1 miljon kronor till Vita Hästen. Och i Örebro ska han fortfarande vara största sponsorn.

Och så hinner han med att planera för en gigantisk satsning i norra Sverige.

Sålde för 1 miljard

För ett år sedan fick Mikael Fahlaner själv nog och backade från offentligheten som det hette vid en intervju i Nerikes Allehanda. Ursprungligen kommer han från Kumla, och det var där och i Örebro som allt började med Assistansia.

Det var alltså assistansföretaget som han sedan ska ha sålt för 1 miljard kronor. Pengar som han i dag investerar i olika byggprojekt och ett antal ishockeylag.

I Örebro har han varit drivande i alla roller, som sponsor, som ordförande som klubbdirektör. Han räddade klubben  undan konkurs och han har i tio år pumpat in flera miljoner i verksamheten.

Han skulle hålla tyst

Mikael Fahlander säger fortfarande "vi" om klubben, men föredrar att jobba bakom kulisserna och inte heller bakom höga toner. .. Han tog beslutet för ett år sedan att bli tyst, alltså vägra att uttala sig, intervjuer får nu ske via sms.

Han lämnade alla officiella uppdrag i Örebro Hockey. Han skulle också tona ned som affärsman.

- Det känns fortfarande som ett väldigt bra beslut. Jag har inga som helst uppgifter i klubben längre, men är en stor supporter och den överlägset största sponsorn fortfarande, säger Fahlander när han gör ett undantag från tystnaden och framträder i en intervju med Nerikes Allehanda.

Hockey och affärer

Han är ishockeynörd och när han kan förena favoritsporten med affärer, då sker det optimala.

Så när Asplövens HC presenterade ytterligare ett nyförvärv, backen Tim Kunes från Rögle, riktade klubbens tränare Per Kenttä ett stort tack till ”storfinansiären Mikael Fahlander som möjliggjort transaktionen.”

Sponsring och affärsprojekt är gemensamt för Fahlander i en rad städer bl a Örebro och Norrköping.

Största projektet

I Haparanda har han inlett sitt absolut största projekt. Mikael Fahlander är mannen bakom Barents Center, ett gigantiskt bygge med eventhall, skola, hotell m m och som ska ge runt 400 nya jobb på den svenska-finska gränsen.

Och i Norrköping fick Vita Hästen en julklapp.

-  Jag vill gärna hjälpa dem uppåt, förklarar han i NT, där han låter sig intervjuas via sms efter att ha gett klubben 1 miljon kronor.

-  Dels har de hjälpt mig lite i affärer, dels känner jag Johan Karlsson (styrelseordförande i Vita Hästens aktiebolag) bra och han har tjatat in mig.

Han har rört sig över hockey-Sverige, Örebro, Asplöven, Karlskrona, Skövde och nu Haparanda och Norrköping.

"Får göra vad de vill med pengarna"

Vi citerar från sms-intervjun i NT:

”Varför väljer du att gå in med mer pengar i Vita Hästen?

- Jag gillar hur de jobbar och vill gärna hjälpa dem uppåt.

Vad vill du se att pengarna används till?

- Vad de gör med pengarna är upp till dem.

Ser du samarbetet med Vita Hästen även på längre sikt?

- Jag ser långsiktigt på det, vi har en bra samsyn hur vi ska samarbeta framöver.”

Affärer även i Norrköping

Fahlander berättar också att han gör affärer i Norrköping tillsammans med Vita Hästens Johan Karlsson. För 60 miljoner bygger de ett hotell med 80 rum och en restaurang med plats för 300 gäster mitt i stan.

Men det är alltså i Haparanda-Torneå som den verkliga satsningen sker. Jättebygget Barents Center får kommersiella ytor om 43 144 kvadratmeter, garage med 1 100 parkeringsplatser, hotell om 20 våningar, stort spa och konferensutrymmen. Plus en multiarena där Asplöven ska spela sin matcher.

Avtalen har granskats av experter och kritik väcktes bland annat mot en lång avtalstid. Kommunen ska under 25 år betala cirka 9 miljoner per år i hyra för arenan och cirka 8 miljoner för skolan.

Ifrågasättanden

Totalt ska företaget Avalanche Capital satsa över 1 miljard kronor på Barents Center. I planeringen står det att byggandet inleds i vår och 2016 ska det bli invigning.

Det finns starka ifrågasättanden, men Mikael Fahlander hävdar bestämt att allt är under kontroll.

Den 1 november skulle Barents centers entreprenörer börja presenteras. Ett företag om dagen under 70 dagar var tanken. Men så värst många företagsnamn har inte blivit officiella.

Enligt Avalanche Capital har nya etableringar gjort att man varit tvungen att vänta på grund av affärssekretess.

Stordalen bygger hotell

Men det är nu klart att det Petter Stordalen, ägare och styrelseordförande för Nordic Choice Hotels, har gett klartecken till medverkan.

Det nya hotell som byggs i Barents center blir ett Quality Hotel. Hotellet blir därmed kedjans 27:e hotell i Sverige och 56:e i Norden.

- Haparanda har blivit den stora handelsplatsen i Barentsområdet och intresset ökar inte minst från Ryssland och Norge. Det är en utveckling som jag gillar och det har därför varit självklart för mig att etablera ett Quality Hotel i Haparanda, säger Petter Stordalen i ett uttalande.

Haparandas kommunalråd, Gunnel Simu, framför hotellet om 20 våningar som inte gör i Barents Center, en satsning av Mikael Fahlander, stor sponsor av flera ishockeyklubbar. Foto: Haparanda kommun

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.