Finansiären är vd:n själv

Thomas Johansson antog uppgiften och blev tillförordnad vd i februari. Sedan dess har han jobbat tolv timmar dagligen och nu avslöjas att det är han som går in med 10 miljoner kronor för att rädda AIK Hockey.
Thomas Johansson räddar AIK Hockey undan konkurs, både som ordförande och finansiär.

 

Degraderingen, grishuvuden på AIK-ledares bilar, en utbredd stor besvikelse – men AIK Hockey tycks resa sig ur bedrövelsen.

Thomas Johansson sa ja till att hoppa in som vd för två månder sedan. Sedan dess har han inte gjort annat än jobbat med klubbens ekonomi. Den existerade egentligen inte, AIK var dömt till undergång.

Han höll fasad

- Det saknades 10 miljoner och vi kunde inte betala ut spelarlöner, medgav Thomas Johansson när han berättade om villkoren vid ett medlemsmöte i AIK.

Fram till dess har han föredragit att hålla en fasad.

- Det är oerhört inspirerande att få vara ansvarig för AIK Ishockey. Vi är i en tuff situation men har stor potential att vända allt  här till något positivt.

Så sa han när han tillträdde för åtta veckor sedan. Verkligheten var en helt annan.

- Det var ett ekonomisk kaos. Jag har jobbat nästan 24 timmar om dygnet. Har rotat i gamla papper och försökt se någon utväg.

"Långsiktigt lån"

Supportrarna uppfattat det som stiltje. I själva verket ansträngde sig Thomas Johansson natt och dag för att rädda klubben från konkurs.

Skulderna uppgick till 10 miljoner, men i torsdags kommunicerades nyheten om att ”Räddningen blev en extern finansiär som i sista stund gick in med 10 miljoner kronor.” Thomas Johansson sa också:

- Det är ett långsiktigt lån med låg ränta. Hade han haft mer pengar hade han stoppat in dem direkt, svarade Thomas Johansson och antydde redan då vad som egentligen var sanning.

"Jo, det är jag"

Det tog två dagar, sedan avslöjades att finansiären var Thomas Johansson själv.Han har ett förflutet inom livsmedelsbranschen och kan efter framgångsrikt företagande ge AIK finansiella möjligheter till en fortsättning. 

Slutligen erkände han i DN att ”Ja, så är det”.

Han insåg att det var enda möjligheten. Det fanns inte tid till att söka räddning på annat håll.

- Vi ska bygga ett starkt AIK. Med stöd av fans och sponsorer.Med riktiga budgetar.

Det där med hjärtat

Han betonar vikten av att tänka företagsmässigt och mindre med hjärtat...

Sagt av samme man som uppenbarligen har ett mycket stort hjärta för sin klubb.

- Se det som ett lån med låg ränta.

Nu har Thomas Johansson gett AIK Hockey åtminstone tillfälligt andrum, men fortsättningen är ändå minst lika tuff.

- Vi måste få ihop 20 miljoner i spelarbudget för att ha möjligheter att hävda oss.

- Vi ligger långt efter övriga klubbar. Vi måste först ha tag på en tränare och en målvakt. Där börjar man bygga ett hockeylag.

Att ha en sådan person som Thomas Johansson är inte heller helt fel.

Thomas Ejderhov

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Svenska Bandyförbundet har tagit beslutet att Västerås, och inte Uppsala, blir värdstad för SM-finalerna i bandy 2024. Den 15–16 mars  ska dam-, herr- och ungdomsfinalerna avgöras i ABB Arena Syd som är Sveriges största inomhusarena för bandy.

I Uppsala har man svårt att svälja förtreten. Uppgifter gör gällande att kommunen och näringslivet förlorar 25 miljoner på det uteblivna arrangemanget. Ett faktum som smärtar ännu mer då kommunen investerade 5,1 miljoner i evenemanget i fjol.

Far och son Andersson, Dennis och Fredrik, har i dag all anledning att jubla. I beslut i Högsta Förvaltningsdomstolen slås fast att ungdomsturneringar, typ Gothia Cup, fotboll och Partille Cup, handboll, inte ska erlägga resegarantiavgifter. Dennis och Fredrik kan jobba vidare som tidigare – precis som alla andra arrangörer av cuper och turneringar för idrottens unga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen