Idrottskändisar på skolbänken igen

Det var första dagen i skolan. Men det var inga sjuåringar som klev in genom dörren på Sveavägen i Stockholm. Nio kända idrottare började ettårskursen Management Diploma for Athletes, MDA. Kursen är på cirka 30 dagar över två terminer.

Stående fr v: Fredrik Stenman, Mattias Weinhandl, Anna Pohjanen, Daniel Tjernqvist, Nisse Ekman. Undre: Nisse Johansson, Danijela Rundqvist, Petter Andersson, Josefin Lillhage.

 

Fotbollslegenden Johan Cruyff (1947-2016) startade vidareutbildningar för idrottare för 15 år sen och Anders Sewerin startade MDA i Sverige i samarbete med Handelshögskotalan i Stockholm för åtta år sen.  Många idrottskändisar har gått utbildningen som Peter ”Foppa” Forsberg, Magdalena Forsberg, Jesper Blomqvist, Therese Borssén, Jörgen Jönsson…

Här är årets elever

Första dagen satt följande i skolbänkarna: ishockeykändisarna och äkta paret Nisse Ekman och Danijela Rundqvist, Nisse Johansson, AIK-backen, Mattias Weinhandl, hockey, Daniel Tjernqvist, hockey, Josefin Lillhage, simning, Fredrik Stenman, fotboll, Anna Pohjanen, fotboll och Petter Andersson, fotboll.

Alla stjärnbeströdda och idoler när det begav sig. Ja, ingen är väl bortglömd 2018. Känner ni igen dem?

Nisse Ekman, 42, sportchef för Djurgårdens damlag i hockey och Danijela Rundqvist, 33, verksamhetschef för Djurgårdens Damhockey, är också kända för TV-programmet ”Kampen för ett barn”. Rörande och berörande. Efter fyra års kamp och flera missfall föddes Ella den 23 november ifjol.

 Danijela är också välkänd för segern i Mästarnas Mästare 2015.

Kursen i ett nötskal

Vad går kursen ut på? 

- Personlig utveckling. Det är en chefs-och entreprenörsutbildning med affärsmannaskap, ledarskap och styrning. Kursen ska skapa en plattform för framtiden, en andra karriär. Utbildningen är en läroresa där de ska ta vara på sina egenskaper idrotten gett dem. Kursen skräddarsys efter idrottarens bakgrund, säger Anders Sewerin.

- Vilka är lärare?

- Personer från näringslivet och Handelshögskolan bland andra. Vi har professionella föreläsare, välkända företagsleda och inspiratörer. De får göra egna arbeten, allt går ut på individuell utveckling.

Därför går de kursen

Jag intervjuar Danijela och Nisse via högtalartelefon.

Kändes det som när ni började småskolan?

- Idag var det roligare (Danijela).

Varför går ni den här kursen?

- Jag är ivrig att lära mig. Kursen skräddarsys för mig. Jag är i en situation som inte alla är i (Nisse arbetstränar fortfarande efter en stroke 2010) och behöver hjälp på arbetsplatsen. Just nu är jag väldigt, väldigt lycklig, det är mitt sätt att säga att jag mår bra (Nisse).

- Jag känner att det här ska bli jätteintressant. Vi tar med våra styrkor från idrotten. När jag var proffs i Lugano bestämde jag mig för att bara jobba med jag älskar och som är roligt (ishockey). Jag ser kursen som ett steg i min utveckling (Danijela).

Fortsätter i Djurgården

Tänker ni fortsätta i era roller i Djurgården?

- Den här säsongen i alla fall. Jag trivs väldigt bra. Jag kom på att jag genom hockeyn gått i en fantastisk skola. Men det var inget som jag tänkte på när jag spelade. Min idrottsbakgrund får mig att känna mig självsäker (Nisse, debut i Djurgården 2001 sedan proffs i Finland, NHL och Ryssland).

- Idrotten gav mig ett inre driv. Och så kom Ella, jag bara njuter. Kursen är ett steg mot något roligt och spännande. Jag är säker på att jag kommer att hitta något efter kursen (Danijela). (Hon har varit proffs i Kanada och Ryssland och spelat över 200 landskamper och deltagit i tre OS, 2002, 2006, 2010).

- Ni har en dotter som ammas. Hur löser ni det på kursdagarna?

- Min mamma Ylva kommer hit med Ella (Nisse).

Nisse och Danijela pratar förstås också mycket om damhockeyn. 

- Ungefär hälften har våra spelare har betalt (Nisse).

- Drömmen är att alla tjejer som spelar hockey ska kunna vara proffs. Men tack vare damerna sponsorer så kommer vi att komma dit. (Danijela).

Göran Söderlund

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.