Den omöjliga och unika övergången

Efter några dagar hemma i huset i Ängelholm var saken klar. Hockey-Sveriges mest jagade tränare, Björn Hellkvist, lämnar Modo, trots ett nyskrivet tre-årskontrat och fortsätter i Leksand.

Tre veckor fyllda med ett jättelikt frågetecken och mängder av spekulationer slutade med en unik övergång. Leksand köpte loss honom från jobbet hos Modo.

Den summan är hemlig, men uppgiften om 2 miljoner låter för låg.   Drygt 3 låter mera troligt.

I synnerhet  när Modo drabbas så hårt.

Tomhet och besvikelsen i Modo

För bara några veckor sedan var det ett givet segerlag, styrt och format av Björn Hellkvist under tre år.

Sedan kom Corona, lagom som Modo skulle ta sista avgörande steget (tillsammans med Björklöven) till SHL och abrupt avbröt matchandet.

Besvikelsen bland Modos fans var total, men inte nog med det. Under de följande dagarna kom ideliga rapporter om att lagets stjärnor försvann till andra klubbar. 

Elva stjärnor plus några talanger flydde och fler funderar på att göra det samma.

Och, när många trodde att nu var det nog, framkom uppgifterna om att Björn Hellkvist uppvaktades av Leksand och att han mycket väl kunde tänka sig att flytta till Siljan.

Det stod också klart att Leksand var villigt att betala ordentligt. 

Och på torsdagen kom tillkännagivandet, Leksand var överens med Modo, pengarna var skickade och Björn var tillfälligt i Örnsköldsvik för att packa.

Han tog sig också tid att göra några intervjuer, men inte någonstans blev det klarlagt om det var spelarflykten som fick honom att vilja flytta.  

Vill forma lag och individer

Det är troliga skälet för han älskar att form både lag och individer. Precis det Leksands ledning ser fram emot och därför har valt honom. Också det jobb som nu krävs igen i Örnsköldsvik. Där måste ett nytt, fungerande lag byggas.

Det är Björns sätt att jobba, 

Efter en kort spelarkarriär i Rögle BK och Jonstorps IF valde han inför säsongen 2004/2005 att sluta och bli tränare för flera av sina tidigare lagkompisar i Jonstorp. Han gjorde tre säsonger där innan han fick cykelavstånd till hallen i Ängelholm och sin gamla klubb, Rögle. Under fem säsonger fick han forma och förädla sin filosofii såväl förjuniorlagen som representationslaget. Ryktet om hans arbete spred sig och han rekryterades av Malmö Redhawks. Därpå tog han färjan över sundet och gjorde tre år i danska Rungsted innan Oskarshamn värvade honom. Sedan skull han lyckliggöra Modo och flyttade till Höga Kusten inför säsongen 2017/2018, med ett lyckat resultat, men abrupt slut.

Flyttlasset rullar igen

Och nu rullar flyttlasset igen

 -Det känns grymt motiverande och det är en stor utmaning för mig. 

Jag känner att jag, kommer kunna driva en stor förändring i hur laget spelar ishockey. Vi ska utvecklas både som individer och som lag Vi ska spela en framåtlutad hockey som kräver mycket puckinnehav, där man ska känna sig trygg. 

- Det ska bli kul att få sätta sig in i byn och lära känna Leksand, och framför allt få komma igång med det nya jobbet, 

Med de orden gör Björn Hellkvist entré. 

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nu kommer efterräkningarna. Statligt stöd har betalats ut i mångmiljonbidrag till idrottsföreningar, men hela tiden har det upprepats att det skulle ske en kontroll av beloppens riktighet. Enligt Tillväxtverket avviker två klubbar från mängden, Leksand Hockey och AIK  Bandy. 

Totalt har 80 svenska föreningar beviljats minst 1 miljon kronor vardera i permitteringsstöd.

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Svenska Ridsportförbundet och Stiftelsen Friend Har gemensamt tagit initiativ till till panelsamtal med rubriken "Trygga Ledare" angående barn och ungas trygghet inom idrotten. Idrottsminister Amanda Lind var en av gästerna  och deklarerade:

- Det är inte farligt att ta i de här frågorna. Det är en ren nödvändighet

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.