Den omöjliga och unika övergången

Efter några dagar hemma i huset i Ängelholm var saken klar. Hockey-Sveriges mest jagade tränare, Björn Hellkvist, lämnar Modo, trots ett nyskrivet tre-årskontrat och fortsätter i Leksand.

Tre veckor fyllda med ett jättelikt frågetecken och mängder av spekulationer slutade med en unik övergång. Leksand köpte loss honom från jobbet hos Modo.

Den summan är hemlig, men uppgiften om 2 miljoner låter för låg.   Drygt 3 låter mera troligt.

I synnerhet  när Modo drabbas så hårt.

Tomhet och besvikelsen i Modo

För bara några veckor sedan var det ett givet segerlag, styrt och format av Björn Hellkvist under tre år.

Sedan kom Corona, lagom som Modo skulle ta sista avgörande steget (tillsammans med Björklöven) till SHL och abrupt avbröt matchandet.

Besvikelsen bland Modos fans var total, men inte nog med det. Under de följande dagarna kom ideliga rapporter om att lagets stjärnor försvann till andra klubbar. 

Elva stjärnor plus några talanger flydde och fler funderar på att göra det samma.

Och, när många trodde att nu var det nog, framkom uppgifterna om att Björn Hellkvist uppvaktades av Leksand och att han mycket väl kunde tänka sig att flytta till Siljan.

Det stod också klart att Leksand var villigt att betala ordentligt. 

Och på torsdagen kom tillkännagivandet, Leksand var överens med Modo, pengarna var skickade och Björn var tillfälligt i Örnsköldsvik för att packa.

Han tog sig också tid att göra några intervjuer, men inte någonstans blev det klarlagt om det var spelarflykten som fick honom att vilja flytta.  

Vill forma lag och individer

Det är troliga skälet för han älskar att form både lag och individer. Precis det Leksands ledning ser fram emot och därför har valt honom. Också det jobb som nu krävs igen i Örnsköldsvik. Där måste ett nytt, fungerande lag byggas.

Det är Björns sätt att jobba, 

Efter en kort spelarkarriär i Rögle BK och Jonstorps IF valde han inför säsongen 2004/2005 att sluta och bli tränare för flera av sina tidigare lagkompisar i Jonstorp. Han gjorde tre säsonger där innan han fick cykelavstånd till hallen i Ängelholm och sin gamla klubb, Rögle. Under fem säsonger fick han forma och förädla sin filosofii såväl förjuniorlagen som representationslaget. Ryktet om hans arbete spred sig och han rekryterades av Malmö Redhawks. Därpå tog han färjan över sundet och gjorde tre år i danska Rungsted innan Oskarshamn värvade honom. Sedan skull han lyckliggöra Modo och flyttade till Höga Kusten inför säsongen 2017/2018, med ett lyckat resultat, men abrupt slut.

Flyttlasset rullar igen

Och nu rullar flyttlasset igen

 -Det känns grymt motiverande och det är en stor utmaning för mig. 

Jag känner att jag, kommer kunna driva en stor förändring i hur laget spelar ishockey. Vi ska utvecklas både som individer och som lag Vi ska spela en framåtlutad hockey som kräver mycket puckinnehav, där man ska känna sig trygg. 

- Det ska bli kul att få sätta sig in i byn och lära känna Leksand, och framför allt få komma igång med det nya jobbet, 

Med de orden gör Björn Hellkvist entré. 

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.