Federer, 38, bemästrar alla orosmoln

Idrotten pausad. Då kliver Roger Federer, 38, upp som etta på Forbes lista över de bäst betalda.

Tennisikonen tjänade mer pengar än Cristiano Ronaldo och Leo Messi de senaste 12 månaderna.

Förra veckan släpptes nyheten att Naomi Osaka, 22, slår nytt rekord vad gäller årlig inkomst för en kvinnlig idrottare. Den japanska tennisspelaren drog in totalt 360 miljoner kronor de senaste 12 månaderna.

Att en tennisspelare toppar damernas lista var väntat, så har det varit 15 år i rad.

Att det sker på herrsidan är däremot oväntat, det har nämligen aldrig hänt sedan Forbes började sin årliga sammanställning 1990.

Att Federer hamnar högre än Cristiano Ronaldo och Leo Messi förklaras delvis av den pandemi som alltjämt lamslår stora delar av världen.

– Coronaviruset har tvingat fotbollsstjärnor som Ronaldo och Messi att gå ner i lön, vilket har banat vägen för att en tennisspelare nu toppar listan för första gången någonsin, säger Forbes redaktör Kurt Badenhausen i ett uttalande.

Totalt tjänade de 100 bäst betalda idrottarna nio procent mindre än i fjol.

– Den globala hälsokrisen visar att när världsekonomin går neråt så påverkas även de allra rikaste idrottarna, säger Badenhausen.

Federer drog in totalt 106,3 miljoner dollar, vilket motsvarar drygt 1 miljard kronor med dagens växelkurs. 94 procent av intäkterna kom från reklam- och sponsoruppdrag. Federer har avtal med ett dussintal världskända aktörer, däribland klädmärket Uniqlo, schweiziska storbanken Credit Suisse och biltillverkaren Mercedes-Benz.

1) Roger Federer, tennis: 106,3 miljoner dollar (1,02 miljarder kronor)

2) Cristiano Ronaldo, fotboll 105 (1,008 miljarder kronor)

3) Lionel Messi, fotboll 104 (998 miljoner kronor)

4) Neymar, fotboll 95,5 (917 mkr)

5) LeBron James, basket 88,2 (847 mkr)

6) Stephen Curry, basket 74,4 (714 mkr)

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Eskilstuna United tog ledningen i matchstarten, Umeå kvitterade, men när åtta minuter återstod avgjorde Elina Rombing och Eskilstuna gick upp i serieledning på damallsvenskan, en poäng mer än Rosengård, dock med en match mera spelad.

Men hemma i Eskilstuna väntar problem. Klubben saknar intäkter och situationen är hotfull.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Ett av svensk idrotts största och mest spektakulära evenemang är tillbaka. Invigningen av ungdomsfotbollens Gothia Cup, med runt 50 000, främst ungdomar på läktarna och även på innerplanen via en musikfest, toppat med ett fantastiskt fyrverkeri,  i flera timmar och manifesterar världens största fotbollsturnering för ungdomar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.