Federer, 38, bemästrar alla orosmoln

Idrotten pausad. Då kliver Roger Federer, 38, upp som etta på Forbes lista över de bäst betalda.

Tennisikonen tjänade mer pengar än Cristiano Ronaldo och Leo Messi de senaste 12 månaderna.

Förra veckan släpptes nyheten att Naomi Osaka, 22, slår nytt rekord vad gäller årlig inkomst för en kvinnlig idrottare. Den japanska tennisspelaren drog in totalt 360 miljoner kronor de senaste 12 månaderna.

Att en tennisspelare toppar damernas lista var väntat, så har det varit 15 år i rad.

Att det sker på herrsidan är däremot oväntat, det har nämligen aldrig hänt sedan Forbes började sin årliga sammanställning 1990.

Att Federer hamnar högre än Cristiano Ronaldo och Leo Messi förklaras delvis av den pandemi som alltjämt lamslår stora delar av världen.

– Coronaviruset har tvingat fotbollsstjärnor som Ronaldo och Messi att gå ner i lön, vilket har banat vägen för att en tennisspelare nu toppar listan för första gången någonsin, säger Forbes redaktör Kurt Badenhausen i ett uttalande.

Totalt tjänade de 100 bäst betalda idrottarna nio procent mindre än i fjol.

– Den globala hälsokrisen visar att när världsekonomin går neråt så påverkas även de allra rikaste idrottarna, säger Badenhausen.

Federer drog in totalt 106,3 miljoner dollar, vilket motsvarar drygt 1 miljard kronor med dagens växelkurs. 94 procent av intäkterna kom från reklam- och sponsoruppdrag. Federer har avtal med ett dussintal världskända aktörer, däribland klädmärket Uniqlo, schweiziska storbanken Credit Suisse och biltillverkaren Mercedes-Benz.

1) Roger Federer, tennis: 106,3 miljoner dollar (1,02 miljarder kronor)

2) Cristiano Ronaldo, fotboll 105 (1,008 miljarder kronor)

3) Lionel Messi, fotboll 104 (998 miljoner kronor)

4) Neymar, fotboll 95,5 (917 mkr)

5) LeBron James, basket 88,2 (847 mkr)

6) Stephen Curry, basket 74,4 (714 mkr)

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Du får gå var du vill och sitta där du önskar. Så kom det efterlängtade beskedet. Grindarna öppnas till alla arenor och hallar där idrott utövas.

Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från 29 september och dessutom försvinner krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap. 

Äntligen blir det rejäla tag mot svenskar som inte har vaccinerat sig. Till större evenemang är de inte välkomna.

”De bör stanna hemma”, meddelar Folkhälsomyndigheten och generaldirektör Johan Carlson och är rak i sitt budskap:

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Tillsammans med Svenska Spel gör Svenska Ishockeyförbundet nu en flick- och damsatsning som bland annat innehåller utökat stöd för Damkronorna, riktat stöd till DamEttan, ett juniorslutspel samt en satsning på målvaktstalanger.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Nu skruvar SVT upp hockeybevakningen ytterligare. Den 18 november är det premiär för ett nytt direktsänt program med fullt fokus på SHL, Svenska Hockeyligan.

SHL är en av världens bästa hockeyligor som engagerar hela Sverige, från norr till söder. Här blandas hockey på högsta nivå med stort lokalt intresse, rivaliteter och känslor och allt detta ska vi ta fasta på i vårt nya program, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.