Idag är hon hästägare och styrelseproffs

Karin Mattsson är dubbelt historisk. För 15 år sedan blev hon första kvinnan som ordförande i Riksidrottsförbundet och för två år sedan samma historisk unika position i Svenska Skidförbundet.

När vi träffar henne är hon mitt inne i en annan hobby som blivit hennes yrke.  

Karin Mattsson lämnade jobbet som ordförande i riksidrottsförbundet och bostaden i Stockholm och flyttade hem till Frösön och blev hästtjej igen. Foto: Thord--Erik Nilsson

Delägarskapet i en hästgård på Frösön är en del av sin nya yrkesroll som annars består av olika styrelseuppdrag.  Men ordförandeskapet i Svenska skidförbundet är inte avlönat. Styrelseledamöterna har en mindre summa i arvode.  När hon basade för Riksidrottsförbundet var lönen ett och ett halvt basbelopp per månad.

Blev styrelseproffs

När Karin 2005 vann fighten mot Lars Liljegren och blev Riksidrottsförbundets ordförande hade hon suttit i styrelsen i tio år och dessförinnan även i Hästsportförbundet. Grunden lades i en satsning som hette Unga Kraften som skulle stimulera ungdomar att bli idrottsledare. 

Efter tio år som ordförande i RF avgick Karin 2015. Sedan har det blivit en rad styrelseuppdrag som till exempel ordförande i Länsförsäkringsbolaget i Jämtland samt en styrelsepost i det regionala bolaget.  Dessutom finns styrelseuppdrag i Wallensten, Mellanskog och även SHL (hockeyligan) .

Man kan kalla henne styrelseproffs och egen företagare. Hästgården är hennes mes fasta arbetsplats. Egen ridning har hon sysslat med ända sedan barnaåren och då även under perioden i Stockholm.  Men där tog det längre tid att komma till häst.

Livet på hästgården på Frösön

Frösö Hästgård här ligger inte många kilometer från bostaden i Berge vid uppfarten till utsiktstornet på Frösön. Där bor hon med Christian Sjöström. hennes livspartner sedan hon skildes och även lämnade den andra namndelen Weiber.

Hästgården ligger mitt emot gamla Frösö Zoo, som ingen ville överta varför man sålde djuren och låter det stora området bli bostäder. Det var Zoo-grundaren Rune Netterströms dotter Ingrid som 2006 startade hästgården. Numera finns plats för 14 hästar, därav ägarnas två egna. Annars är det hästägare som hyr stallarna och får den assistens som passar ägarnas egna möjligheter.  Bara en kilometer från Frösö Hästgård ligger Tanne ridskola som har massiv kommunal stöttning och drivs av en ridklubb.  Inriktningarna är en smula olika och det är ingen direkt konkurrens.

Trots hästmiljön andas den rätt stora ön i Storsjön ändå mer förknippad med skid- än ridsport. Kommer man från Östersund passerar man anrika, men rivna Alpbacken, numera bara en skylt som busshållplats. Men där låg en gång en av landets bästa hoppbackar. När Svenska Skidspelen arrangerades i Östersund 1948 och 1950 var det Alpbacken som gällde.  På andra sidan berget finns både Gustafsbergsbacken och Ladängen med varierande alpina möjligheter.  I Gustafsbergsbacken arrangerades 1937 Sveriges första mästerskap i slalom.

Centrum för skidskytte

Det är mycket mer här som andas skidor. Tittar man över det smala sundet i Storsjön och ser Östersunds sluttande terräng ser man Arctura, det stora vattentornet som blivit ett blickfång vid Skidstadion där man har årlig världscup i skidskytte, arrangerat två VM och även tre gånger hart världscup i längdåkning senast i vintras.

Skidbackarna på Frösön låg inte långt ifrån där Karin växte upp.

- Jag tror jag var sex år när mina föräldrar anmälde mig till skidskola. Därför blev det mest alpint, men även längd, speciellt när vi kom till familjens stuga i mina föräldrars uppväxtmiljö i Härjedalen, förklarar Karin. Dör, mellan Lofsdalen och Linsell tillbringar man en hel del tid på vintern.

Hjärtat hade klappat för skidor hela livet och det var inte svårt för Karin att tacka för man ville hon skulle kandidera till att efterträda Mats Årjes som ordförande i Skidförbundet.  Årsmötet hölls för övrigt i Åre.

Årjes avgick eftersom han blivit ordförande i Sveriges Olympiska kommitté.   Men Mats Årjes, som varit vd i Sveriges alpina jätte Skistar och en egen alpin bakgrund , har inte helt släppt skidambitionerna.  Han är en av flera vice ordförande i Internationella skidförbundet, FIS, och kandiderar till att efterträd Gianfranco Kasper som väl under ett halvsekel antingen varit generalsekreterare eller ordförande i FIS. 

- Mats är en kandidat. Men det finns ett par till. Kongressen skulle ha hållits i Thailand i somras men flyttades först till hösten och Schweiz. Nu är den uppskjuten till nästa år, berättar Karin.

Sverige hade under långa perioder ganska stark röst i idrottens internationella organisationen. Den rollen har minskat, men Norge har tagit hand om desto mer. En liten förändring kan kanske vara på väg.

Thord-Erik Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

RF:s ordförande Björn Eriksson hann lagom posta brevet med en ny vädjan om ökat anslag tll idrotten. Då kom nya pengar, om än inte tillräckliga.

På måndagsmorgonen kallade regeringen till pressträff och gav beskedet att  pandemistödet till idrotten ökas till 120 miljoner kronor, mot tidigare 80 miljoner. Samtidigt får kulturen 180 miljoner, en uppgradering från tidigare beslutade 120 miljoner.

Efter lunch på måndagen hörde n iväl jublet som ekade över hela Sverige… när beskedet kom - Regeringen och Folkhälsomyndigheten gav klartecken tilll höjningen för 500 åskådare per sektion vid idrottsevevemang. Klubbarnas kassörer hördes mest i hyllningskören, för klartecknet betyder mycket för intäkterna i alla klubbar. 

Nu är avslöjas de storslagna planerna. Stockholm har länge haft en bakomvarande position till Göteborg som räknas som Landets ledande evenemangsstad. Här är det tänkt att bli ändring. Stockholm Business Region har fått i uppdrag av staden att projektleda en satsning på stora internationella idrottsevenemang,. 42,5 miljoner är anslaget för ansträngningarna redan finns konkreta planer och beslut.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Inom orienteringen talas redan om att tronföljden är säkrad efter Tove Alexandersson. 20-åria Hanna Lundberg är en utmärkt kopia  - lika strålande av självförtroende och förväntan, därtill lika segerrik! Nu börjar också sponsorerna att visa intresse.  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Det kostar, det kostar rejält, utan  att Discovery släpper uppgifterna på hur budgeten ser ut för den jättelika satsningen på vinter-OS i Kina.

Nu är det bara tre veckor kvar till invigningen. Därefter, 4-20 februari. då vet vi vad vi gör. OS binder många vid TV:n. Runt 125 svenskar atleter laddar, Discovery mobiliserar 91 medarbetare.

Djurgården inleder 2022 med att värva Victor Edvardsen, den hett eftertraktade målmaskinen från Degerfors som nu ansluter för att boosta den blårandiga offensiven under de fyra kommande åren. I fotbolls-Sverige talas det om en rekorddyr övergång, möjlige den dyraste någonsin. Djurgården tvingades lösa 

Notabelt är att han fostrades i IFK   Göteborg. 2015 gallrades han bort vid klivet från juniorlag till A-lag.