Idag är hon hästägare och styrelseproffs

Karin Mattsson är dubbelt historisk. För 15 år sedan blev hon första kvinnan som ordförande i Riksidrottsförbundet och för två år sedan samma historisk unika position i Svenska Skidförbundet.

När vi träffar henne är hon mitt inne i en annan hobby som blivit hennes yrke.  

Karin Mattsson lämnade jobbet som ordförande i riksidrottsförbundet och bostaden i Stockholm och flyttade hem till Frösön och blev hästtjej igen. Foto: Thord--Erik Nilsson

Delägarskapet i en hästgård på Frösön är en del av sin nya yrkesroll som annars består av olika styrelseuppdrag.  Men ordförandeskapet i Svenska skidförbundet är inte avlönat. Styrelseledamöterna har en mindre summa i arvode.  När hon basade för Riksidrottsförbundet var lönen ett och ett halvt basbelopp per månad.

Blev styrelseproffs

När Karin 2005 vann fighten mot Lars Liljegren och blev Riksidrottsförbundets ordförande hade hon suttit i styrelsen i tio år och dessförinnan även i Hästsportförbundet. Grunden lades i en satsning som hette Unga Kraften som skulle stimulera ungdomar att bli idrottsledare. 

Efter tio år som ordförande i RF avgick Karin 2015. Sedan har det blivit en rad styrelseuppdrag som till exempel ordförande i Länsförsäkringsbolaget i Jämtland samt en styrelsepost i det regionala bolaget.  Dessutom finns styrelseuppdrag i Wallensten, Mellanskog och även SHL (hockeyligan) .

Man kan kalla henne styrelseproffs och egen företagare. Hästgården är hennes mes fasta arbetsplats. Egen ridning har hon sysslat med ända sedan barnaåren och då även under perioden i Stockholm.  Men där tog det längre tid att komma till häst.

Livet på hästgården på Frösön

Frösö Hästgård här ligger inte många kilometer från bostaden i Berge vid uppfarten till utsiktstornet på Frösön. Där bor hon med Christian Sjöström. hennes livspartner sedan hon skildes och även lämnade den andra namndelen Weiber.

Hästgården ligger mitt emot gamla Frösö Zoo, som ingen ville överta varför man sålde djuren och låter det stora området bli bostäder. Det var Zoo-grundaren Rune Netterströms dotter Ingrid som 2006 startade hästgården. Numera finns plats för 14 hästar, därav ägarnas två egna. Annars är det hästägare som hyr stallarna och får den assistens som passar ägarnas egna möjligheter.  Bara en kilometer från Frösö Hästgård ligger Tanne ridskola som har massiv kommunal stöttning och drivs av en ridklubb.  Inriktningarna är en smula olika och det är ingen direkt konkurrens.

Trots hästmiljön andas den rätt stora ön i Storsjön ändå mer förknippad med skid- än ridsport. Kommer man från Östersund passerar man anrika, men rivna Alpbacken, numera bara en skylt som busshållplats. Men där låg en gång en av landets bästa hoppbackar. När Svenska Skidspelen arrangerades i Östersund 1948 och 1950 var det Alpbacken som gällde.  På andra sidan berget finns både Gustafsbergsbacken och Ladängen med varierande alpina möjligheter.  I Gustafsbergsbacken arrangerades 1937 Sveriges första mästerskap i slalom.

Centrum för skidskytte

Det är mycket mer här som andas skidor. Tittar man över det smala sundet i Storsjön och ser Östersunds sluttande terräng ser man Arctura, det stora vattentornet som blivit ett blickfång vid Skidstadion där man har årlig världscup i skidskytte, arrangerat två VM och även tre gånger hart världscup i längdåkning senast i vintras.

Skidbackarna på Frösön låg inte långt ifrån där Karin växte upp.

- Jag tror jag var sex år när mina föräldrar anmälde mig till skidskola. Därför blev det mest alpint, men även längd, speciellt när vi kom till familjens stuga i mina föräldrars uppväxtmiljö i Härjedalen, förklarar Karin. Dör, mellan Lofsdalen och Linsell tillbringar man en hel del tid på vintern.

Hjärtat hade klappat för skidor hela livet och det var inte svårt för Karin att tacka för man ville hon skulle kandidera till att efterträda Mats Årjes som ordförande i Skidförbundet.  Årsmötet hölls för övrigt i Åre.

Årjes avgick eftersom han blivit ordförande i Sveriges Olympiska kommitté.   Men Mats Årjes, som varit vd i Sveriges alpina jätte Skistar och en egen alpin bakgrund , har inte helt släppt skidambitionerna.  Han är en av flera vice ordförande i Internationella skidförbundet, FIS, och kandiderar till att efterträd Gianfranco Kasper som väl under ett halvsekel antingen varit generalsekreterare eller ordförande i FIS. 

- Mats är en kandidat. Men det finns ett par till. Kongressen skulle ha hållits i Thailand i somras men flyttades först till hösten och Schweiz. Nu är den uppskjuten till nästa år, berättar Karin.

Sverige hade under långa perioder ganska stark röst i idrottens internationella organisationen. Den rollen har minskat, men Norge har tagit hand om desto mer. En liten förändring kan kanske vara på väg.

Thord-Erik Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.