Linda sprängde dominansen

Guldskölden, den prestigefyllda utmärkelsen för sportjournalister inom etermedia och storstadsmedia har haft jurymöte. Det finns ett undantag.

Årets lokalsportjournalist är Linda Hedenljung, Östersunds-Posten, som ensam representerar landsbygden och kvinnor.

Linda Hedenljung, Östersunds-Posten, uppmärksammas igen. Foto: Karolin Johansson, ÖP

Annars handlar det om de återkommande namnen. Ola Wenström och Erik Niva fixade ett prisregn över NentGroup när Svenska Fans offentliggjorde resultatet

Olas fantastiska fakta

Ola kan peka på smått fantastiska fakta. Han har inte missat en enda Champions League-sändning sedan han började på NENT Group 2008, och från 2010 har han dessutom varit huvudankare i Viaplays Premier League-studio.

Under dessa år har han byggt upp en stark relation med tittarna och fotbollsfansen, och uppskattningen kommer årligen. För sjunde året i följd utsågs Wenström till Årets programledare.

– Mäktigt! Tackar stort och ödmjukt för alla som tittat, gillat och röstat. Det här är priset från de mest insatta och krävande. Därför värmer det extra mycket, säger Ola.

I såväl Champions League- som Premier League-studion får Wenström allt som ofta hjälp med analyserna av Erik Niva. Sportbladets hyllade journalist har sedan han anslöt till NENT Group 2010 lyft expertrollen till en ny nivå. 

Med sin bultande passion och enorma kunskaper om sporten har Niva blivit en omistlig tv-profil och stor tittarfavorit.

Efter Kristallen utmärkelsen som Årets tv-personlighet, fyller Niva nu på troféskåpet med inte mindre än fyra nya Guldsköldar i kategorierna: Årets sportjournalist, Årets expert, Årets sportreporter och Årets sportpodcast.

– Det är uppenbart att tittarna ser på våra sändningar på samma sätt som vi själva gör – att de är Sverigeledande – och det är kul att få det kvittot, säger Niva.

Alla pristagare

Här alla pristagare i Guldskölden som Svenska Fans står bakom

Årets sportkommentator: Lasse Granqvist, C More

Årets programledare: Ola Wenström, Viaplay

Årets expert/bisittare: Erik Niva, Sportbladet/Viaplay

Årets sportreporter: Erik Niva, Sportbladet/Viaplay

Årets lokalsportjournalist: Linda Hedenljung, Östersunds-Posten

Bäst på sociala medier: Thomas Wilbacher

Årets sportpodcast: When we were kings (Erik Niva & Håkan Andreasson)

Årets sportjournalist: Erik Niva, Sportbladet/Viaplay

Årets sportjobb: Granskningen av Östersunds FK – Linda Hedenljung

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.