Linns sensationella segerlopp

Dagen då Linn Svahn fick sitt definitiva genombrott, när hon spurtade hem  masstarten i Tour de  Ski efter ett mästerligt lopp i världseliten framkom det att Svenska skidförbundet tvingas sänka längdåkarnas träningsbidrag och bonusar på grund av pandemin.

Landslagsåkarna har fått besked om vad som gäller i vinter genom ett sms från längdchefen Daniel Fåhraeus.

Linn Svahn sög  mer på sin seger.

 - Det var riktigt roligt att åka  klassiskt. Jag försökte hålla mig så lugn jag kunde de första två varven och spara energi. Med ett varv kvar tänkte jag bara "att jag måste vinna detta".  

Imponerande, Linn

 Frida Karlsson slutade fyra efter att ha dragit hårt hela loppet, tyckte Linn efter sin imponerande insats.

Mindre kul var beskedet att  det årliga träningsbidraget ärsänkt från 200 000 kronor till 160 000.

O Bonusen för seger i världscupen ligger kvar på 50 000. Däremot sänks bonusarna för andra – och tredjeplatser. Silver ger 15 000 i stället för 20 000, bronsplatsen sänks från 15 000 till 10 000.

Johan Häggström är åkarrepresentant. Han säger till SportExpressen efter förhandlingarna med förbundet:

- Vi förstod väl alla ganska tidigt att det skulle behövas göra besparingar på grund av corona. Det går inte att låtsas som ingenting när det händer såna här saker.

Var glad och rik, Linn!

Linn Svahn gråter nog ändå inte hela vägen till banken sedan fristilsspecialisten sensationellt vunnit lördagens distanslopp över 10 kilometer klassiskt i Tour de Ski (Frida Karlsson näst bästa svenska, fyra) i Val Müstair, Schweiz. På fredagen vann Linn, 21 år, sprinten. Varje seger i världscupen betalas med 90 000 kronor av Fis. Så på två dagar har 21-åringen kört in 280 000 kronor.

 Linn ligger etta i sammandraget efter två dagar. På söndagen väntar jaktstart över 10 kilometer fristil.  I herrloppet, 15 kilometer klassiskt, var Oskar Svensson bäste svensk med en sjätteplats. Oskar ligger trea i sammandraget. Även för herrarna väntar jaktstart på söndag, 15 kilometer fristil.

Göran Söderlund

-

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Miljardären och H&M-arvingen Karl-Johan Persson gör ytterligare en investering för att etablera sig inom idrottens agentverksamhet. Efter att han köpte in sig i Wesport tar han nu också över agentfirman Footnation för runt 20 miljoner.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.