Mager guldbonus i skridsko

Skridskons nya hjältenamn, Nils van der Poel, 24 år, belönas med 12 000 US-dollar eller drygt 100 000 kronor för sina två VM-guld i holländska  Heerenveen., 5 000 m och 10 000 m.   I skridskosporten är kassaklirret betydligt mindre än i andra vinteridrotter.

Det är ISU, den internationella skridskounionen, som belönar sina mästare med 6 000 US-dollar per VM-guld. Någon världsrekordbonus utgår inte – vare sig från ISU eller det svenska förbundet.

Annons

 

 

Annie Österberg, generalsekretare på det svenska förbundet hade en intensiv måndag.

-Ja, det är mycket nu, men det är så här jag vill ha det. Varje dag, sade Annie glatt.

Huvudpersonen själv, Nils van den Poel, satt i bilen upp genom Europa och väntades till hemstaden Trollhättan under natten till tisdagen. Räkna med nya hyllningar i Slättbergshallen i Trollhättan, bandyarenan, som lagt grund för  Nils van den  Poels unika, och tidsvinnande, kurvteknik.

Det svenska förbundet saknar helt sponsorer och verksamheten är helt beroende av RF-bidraget på cirka 2,8 miljoner kronor, samt mindre bidrag från ISU och SOK, Sveriges Olympiska Kommitté.

De reklambudskap som fanns på Nils van den Poels tävlingstrikå är hans personliga sponsorer, även om dräkten i sig tillhör förbundet.

-Vi har överlåtit åt Nils att teckna avtal med sina partners, meddelar Annie Österberg.

Nils van der Poel ingår i SOK:s Topp och Talang-projekt med satsning mot OS 2022 i Peking.  Stödprogrammet introducerades 1998 och Nils van den Poel har, i den mån han önskar, tillgång till en mängd stödfunktioner.,

Så här långt har han främst litat till sin egen kunskap, det mycket sannolika är att hans OS-väg inte kommer att påverkas av SOK:s verksamhetschef, Peter Reinebo, speciellt mycket.

Nils van der Poel har till nu saknat en ekonomisk rådgivare/agent, men dubbla VM-guld har öppnat nya möjligheter och enligt uppgift till Idrottens Affärer får han nu ekonomisk hjälp.

Svenska Skridskoförbundet omfattar idag inte bara skridskosport, här huserar också all kälksport, det vill säga, bod rodel och skeleton. I förbundet finns 86 klubbar varav 10-15 har hastighetsåkning på programmet. Totalt cirka 25 000 föreningsanslutna medlemmar. 

När skidskyttets Martin Ponsiluoma slog till med VM-guld på sprint i Pokljuka beräknades hans guldbonus till cirka 400 000 kronor, varav 250 000 kronor var det internationella förbundets belöning till segrare i individuella lopp.  Resterande summa, 150 000 utgör ersättning från det svenska förbundet. I skidskytte haråkarna även separata bonussystem med sina individuella sponsorer.

Kjelll Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet har idag svarat på regeringens remiss  om ett nytt regelverk med tuffa begränsningar av allmänna sammankomster och matcher. Björn Eriksson, RF:s ordförande, är i till vissa delar positiv till förslagen från regeringen men han ser mycket olika på vissa delar och önskar  förtydliganden på flera punkter. 

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

10 miljoner back. Det skulle få vilken klubbkassör som helst att gråta. I BK Häcken tar den ansvarige beskedet med ro. Prognosen i fjol var 40 miljoner! Då är 10 miljoner bra mycket lättare att acceptera. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tisdags morse rasade taket till Berners bilhall i Östersund. Människor som befann sig bland bilarna flydde ut när takkonstruktionen började knaka, och ingen människas skadades lyckligtvis.

Nu pågår röjningsarbetet och en av de ledande personerna är Thomas Wassberg och hans klubb, Åsarna IK.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.