Mager guldbonus i skridsko

Skridskons nya hjältenamn, Nils van der Poel, 24 år, belönas med 12 000 US-dollar eller drygt 100 000 kronor för sina två VM-guld i holländska  Heerenveen., 5 000 m och 10 000 m.   I skridskosporten är kassaklirret betydligt mindre än i andra vinteridrotter.

Det är ISU, den internationella skridskounionen, som belönar sina mästare med 6 000 US-dollar per VM-guld. Någon världsrekordbonus utgår inte – vare sig från ISU eller det svenska förbundet.

 

 

Annie Österberg, generalsekretare på det svenska förbundet hade en intensiv måndag.

-Ja, det är mycket nu, men det är så här jag vill ha det. Varje dag, sade Annie glatt.

Huvudpersonen själv, Nils van den Poel, satt i bilen upp genom Europa och väntades till hemstaden Trollhättan under natten till tisdagen. Räkna med nya hyllningar i Slättbergshallen i Trollhättan, bandyarenan, som lagt grund för  Nils van den  Poels unika, och tidsvinnande, kurvteknik.

Det svenska förbundet saknar helt sponsorer och verksamheten är helt beroende av RF-bidraget på cirka 2,8 miljoner kronor, samt mindre bidrag från ISU och SOK, Sveriges Olympiska Kommitté.

De reklambudskap som fanns på Nils van den Poels tävlingstrikå är hans personliga sponsorer, även om dräkten i sig tillhör förbundet.

-Vi har överlåtit åt Nils att teckna avtal med sina partners, meddelar Annie Österberg.

Nils van der Poel ingår i SOK:s Topp och Talang-projekt med satsning mot OS 2022 i Peking.  Stödprogrammet introducerades 1998 och Nils van den Poel har, i den mån han önskar, tillgång till en mängd stödfunktioner.,

Så här långt har han främst litat till sin egen kunskap, det mycket sannolika är att hans OS-väg inte kommer att påverkas av SOK:s verksamhetschef, Peter Reinebo, speciellt mycket.

Nils van der Poel har till nu saknat en ekonomisk rådgivare/agent, men dubbla VM-guld har öppnat nya möjligheter och enligt uppgift till Idrottens Affärer får han nu ekonomisk hjälp.

Svenska Skridskoförbundet omfattar idag inte bara skridskosport, här huserar också all kälksport, det vill säga, bod rodel och skeleton. I förbundet finns 86 klubbar varav 10-15 har hastighetsåkning på programmet. Totalt cirka 25 000 föreningsanslutna medlemmar. 

När skidskyttets Martin Ponsiluoma slog till med VM-guld på sprint i Pokljuka beräknades hans guldbonus till cirka 400 000 kronor, varav 250 000 kronor var det internationella förbundets belöning till segrare i individuella lopp.  Resterande summa, 150 000 utgör ersättning från det svenska förbundet. I skidskytte haråkarna även separata bonussystem med sina individuella sponsorer.

Kjelll Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Det är vad vi har tjatat om här på sajten i flera år.  Medvetandet om betydelsen av evenemang – i klubben, i förbundet, i kommunen. Nu vaknar man lite varstans i Sverige. När RF för nionde gången arrangerar "Mötesplats Idrott och destination"för att skapa förutsättningar för flera idrottsevenemang är intresset större än någonsin. I klartext, alla borde vara där, alla är där. Ambitionen växer. Det påvisas av 125 anmälda personer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.