Mager guldbonus i skridsko

Skridskons nya hjältenamn, Nils van der Poel, 24 år, belönas med 12 000 US-dollar eller drygt 100 000 kronor för sina två VM-guld i holländska  Heerenveen., 5 000 m och 10 000 m.   I skridskosporten är kassaklirret betydligt mindre än i andra vinteridrotter.

Det är ISU, den internationella skridskounionen, som belönar sina mästare med 6 000 US-dollar per VM-guld. Någon världsrekordbonus utgår inte – vare sig från ISU eller det svenska förbundet.

 

 

Annie Österberg, generalsekretare på det svenska förbundet hade en intensiv måndag.

-Ja, det är mycket nu, men det är så här jag vill ha det. Varje dag, sade Annie glatt.

Huvudpersonen själv, Nils van den Poel, satt i bilen upp genom Europa och väntades till hemstaden Trollhättan under natten till tisdagen. Räkna med nya hyllningar i Slättbergshallen i Trollhättan, bandyarenan, som lagt grund för  Nils van den  Poels unika, och tidsvinnande, kurvteknik.

Det svenska förbundet saknar helt sponsorer och verksamheten är helt beroende av RF-bidraget på cirka 2,8 miljoner kronor, samt mindre bidrag från ISU och SOK, Sveriges Olympiska Kommitté.

De reklambudskap som fanns på Nils van den Poels tävlingstrikå är hans personliga sponsorer, även om dräkten i sig tillhör förbundet.

-Vi har överlåtit åt Nils att teckna avtal med sina partners, meddelar Annie Österberg.

Nils van der Poel ingår i SOK:s Topp och Talang-projekt med satsning mot OS 2022 i Peking.  Stödprogrammet introducerades 1998 och Nils van den Poel har, i den mån han önskar, tillgång till en mängd stödfunktioner.,

Så här långt har han främst litat till sin egen kunskap, det mycket sannolika är att hans OS-väg inte kommer att påverkas av SOK:s verksamhetschef, Peter Reinebo, speciellt mycket.

Nils van der Poel har till nu saknat en ekonomisk rådgivare/agent, men dubbla VM-guld har öppnat nya möjligheter och enligt uppgift till Idrottens Affärer får han nu ekonomisk hjälp.

Svenska Skridskoförbundet omfattar idag inte bara skridskosport, här huserar också all kälksport, det vill säga, bod rodel och skeleton. I förbundet finns 86 klubbar varav 10-15 har hastighetsåkning på programmet. Totalt cirka 25 000 föreningsanslutna medlemmar. 

När skidskyttets Martin Ponsiluoma slog till med VM-guld på sprint i Pokljuka beräknades hans guldbonus till cirka 400 000 kronor, varav 250 000 kronor var det internationella förbundets belöning till segrare i individuella lopp.  Resterande summa, 150 000 utgör ersättning från det svenska förbundet. I skidskytte haråkarna även separata bonussystem med sina individuella sponsorer.

Kjelll Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

En sådan här tjusig hatt ska du vara  klädd i om du tillhör de 50 000 besökarna på Elitloppet i helgen. ATG har till en av  Sveriges största publikfester har skapatillsammans med mode-duon Rami Hanna, fotograf, och Julian Hernandez, stylist, en jubileumsversion av evenemangerts starkaste publiksymbol - Hatten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.