Mager guldbonus i skridsko

Skridskons nya hjältenamn, Nils van der Poel, 24 år, belönas med 12 000 US-dollar eller drygt 100 000 kronor för sina två VM-guld i holländska  Heerenveen., 5 000 m och 10 000 m.   I skridskosporten är kassaklirret betydligt mindre än i andra vinteridrotter.

Det är ISU, den internationella skridskounionen, som belönar sina mästare med 6 000 US-dollar per VM-guld. Någon världsrekordbonus utgår inte – vare sig från ISU eller det svenska förbundet.

Annons

 

 

Annie Österberg, generalsekretare på det svenska förbundet hade en intensiv måndag.

-Ja, det är mycket nu, men det är så här jag vill ha det. Varje dag, sade Annie glatt.

Huvudpersonen själv, Nils van den Poel, satt i bilen upp genom Europa och väntades till hemstaden Trollhättan under natten till tisdagen. Räkna med nya hyllningar i Slättbergshallen i Trollhättan, bandyarenan, som lagt grund för  Nils van den  Poels unika, och tidsvinnande, kurvteknik.

Det svenska förbundet saknar helt sponsorer och verksamheten är helt beroende av RF-bidraget på cirka 2,8 miljoner kronor, samt mindre bidrag från ISU och SOK, Sveriges Olympiska Kommitté.

De reklambudskap som fanns på Nils van den Poels tävlingstrikå är hans personliga sponsorer, även om dräkten i sig tillhör förbundet.

-Vi har överlåtit åt Nils att teckna avtal med sina partners, meddelar Annie Österberg.

Nils van der Poel ingår i SOK:s Topp och Talang-projekt med satsning mot OS 2022 i Peking.  Stödprogrammet introducerades 1998 och Nils van den Poel har, i den mån han önskar, tillgång till en mängd stödfunktioner.,

Så här långt har han främst litat till sin egen kunskap, det mycket sannolika är att hans OS-väg inte kommer att påverkas av SOK:s verksamhetschef, Peter Reinebo, speciellt mycket.

Nils van der Poel har till nu saknat en ekonomisk rådgivare/agent, men dubbla VM-guld har öppnat nya möjligheter och enligt uppgift till Idrottens Affärer får han nu ekonomisk hjälp.

Svenska Skridskoförbundet omfattar idag inte bara skridskosport, här huserar också all kälksport, det vill säga, bod rodel och skeleton. I förbundet finns 86 klubbar varav 10-15 har hastighetsåkning på programmet. Totalt cirka 25 000 föreningsanslutna medlemmar. 

När skidskyttets Martin Ponsiluoma slog till med VM-guld på sprint i Pokljuka beräknades hans guldbonus till cirka 400 000 kronor, varav 250 000 kronor var det internationella förbundets belöning till segrare i individuella lopp.  Resterande summa, 150 000 utgör ersättning från det svenska förbundet. I skidskytte haråkarna även separata bonussystem med sina individuella sponsorer.

Kjelll Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mesta mästarna, Djurgården,  med 16-SM-guld, redovisar ett ekonomiskt minus på 4,5 miljoner kronor under pandemisäsongen 2020-2021.

 Samtidigt har föreningen erhållit bidrag på cirka 20 miljoner kronor. Ordföranden Kaarel Lahiste beräknar därför det operativa resultatet till minus 25 miljoner kronor.

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

Med Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, som ansvarigt lärosäte ska ett antal företag samverka i ett gigantiskt och  unikt forskningsprojekt under åtta år kring hälsosamma hjärnfunktioners samband med fysisk aktivitet.  Här satsar KK-stiftelsen, GIH och tolv företag tillsammans drygt 120 miljoner 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

På presskonferensen inför EM-matchen mot Ungern flyttade Portugals storstjärna Cristiano Ronaldo bort  två Coca cola-flaskor som stod framför honom på podiet. Därefter lyfte han en vattenflaska och utbrast ”drick vatten!”.

Reaktionen blev stark. Media rapporterade över hela världen och uppgifter gjorde gällande att Läskjättens värde sjönk med 33 miljarder efter Ronaldos markering.Nu får Portugals Fotbollsförbund ta emot böter från Uefa. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Det är ingen måtta på stjärnglansen och antalet personer när Disovery presenterar medarbetarna vid OS i Tokyo. Men du känner igen de flesta som antingen f d aktiva och framträdande inom idrott eller tidigare synbara i olika TV-kanaler. Det de nu har gemensamt är att de ska guida oss i Discovery+, Kanal 5 och Kanal under några sommarveckor genom Olympiska  spelen iJapan. Lönebudgeten för närmare 50 medarbetare vore rätt intressant ...

60 välkomna miljoner. Glädjen i IFK Norrköping var stor när jätteaffären med ryska klubben Rubin Kazanprese presenterades på torsdagen.  Sead Haksabanovic flyttar dit och fotbolls-Sveriges tredje största affär är ett faktum. Bara Zlatan Ibrahimovic och Alexander Isak har varit dyrare.