Världsstjärnornas satsning på jämställdhet

Scandinavian Mixed Hosted by Henrik & Annika på Vallda G&CC 10–13 juni är ett av Annika Sörenstams och Henrik Stensons bidrag till en ökad jämställdhet inom idrotten i allmänhet och golfen i synnerhet. Drygt 10 miljoner kronor står på spel.

Annika< Sörenstam gör ett av få besök på en svensk golfbana under de senaste åren

Den unika Europatourtävlingen Scandinavian Mixed Hosted by Henrik & Annika på Valda Golf & Country Club utanför Kungsbacka, är den första golftävlingen där damer och herrar spelar på liknande villkor, på samma bana och om samma prispott: En miljon euro (drygt tio miljoner kronor). 

Positivt för jämställdheten 

Henrik Stenson är tillsammans med sin Florida-granne Annika Sörenstam – båda bor i Lake Nona där Annika Sörenstam gjorde en tillfällig ”comeback” i LPGA-tourtävlingen Gainbridge härom veckan – värd för tävlingen. Stenson har meddelat att han kommer att spela. Återstår att se om även Sörenstam ger sig in i detta jämställda getingbo. Förberedelserna är i full gång.

- Det är naturligtvis helt fantastiskt att få två så oerhört meriterade spelare som Annika och Henrik att engagera sig i tävlingen, säger Claes Nilsson, Europatourens representant i Sverige och den som utvecklade tävlingskonceptet, presenterade det för Europatourens ledning på Wentworth, Surrey, och fick ”ja”.

Annorlunda koncept

- Jag tror också att det här konceptet, som sticker ut och visar att vi ligger i framkant, måste betyda något positivt för jämställdheten inom golfen.

Intresset för tävlingen är redan mycket stort internationellt och den kommer att TV-sändas i 180-länder. 

- Vi räknar med ett starkt startfält med 78 herrar och lika många damer eftersom det är färre platser än normalt på en Europatourtävling och en högre prispott än normalt på en damtävling.

Tävlingsledningen planerar för en begränsad och utspridd publik på banan.

Utmaning sätta upp banan

Annica Lundström är chef för Klubb- och anläggning på Svenska Golfförbundet som ansvarar för jämställdhetssatsningen Vision 50/50 där ett drygt 100-tal av landets 450 golfklubbar påbörjat arbetat för en mer jämställd och inkluderande klubb. Hon säger om Sörenstams och Stensons satsning.

- Det är ett jättebra initiativ som kommer att sätta ljus på jämställdhetsfrågan och få bra spridning. Det är något nytt som det kommer att pratas om. Utmaningen är att sätta upp banan så att det blir lika förutsättningar för att kunna prestera för både damer och herrar. Det ska bli spännande att följa!

Förutom banuppsättning och corona-restriktioner är dollarspot, myntfläck, en utmaning. Det har drabbat ett 100-tal golfbanor i Sverige, varav Vallda G&CC är en. Dollarspot är en svamp som angriper gräsytan och skapar fläckar stora som femkronor.

Myntfläckar kosmetisk karaktär

Johan Axgren är greenkeeper på Vallda G&CC. Han säger till Greenbladet, officiellt organ för SGA, Swedish Greenkeepers Association.

- Jag uppskattar att det är cirka en fjärdedel av gräset som drabbats. Det är inga jätteutbrott med gropar, som direkt påverkar spelet, utan mera av kosmetisk karaktär.

- Fast det är klart det ändå är oroande. Man vet ju aldrig om det blir värre eller hur klimatförändringarna påverkar i övrigt. Vi försöker hålla borta myntfläckarna genom att hålla gräsytorna torra, välta samt se till att gödsla och vattna på ett klokt sätt.

Forskning kring problemet pågår under ledning av STERF, de nordiska golfförbundens gemensamma forskningsstiftelse. Utmaningen är att kontrollera svampen som orsakar dollarspot på ett miljövänligt sätt, utan giftiga bekämpningsmedel, så kallade fungicider. Maria Strandberg, direktör på STERF, säger:

- För oss i Norden handlar det om att istället för fungicider skapa bättre och effektivare skötselmetoder. Det är den bästa och enda vägen på lång sikt.

Thomas Westlind/Claes Salomonsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.