Världsstjärnornas satsning på jämställdhet

Scandinavian Mixed Hosted by Henrik & Annika på Vallda G&CC 10–13 juni är ett av Annika Sörenstams och Henrik Stensons bidrag till en ökad jämställdhet inom idrotten i allmänhet och golfen i synnerhet. Drygt 10 miljoner kronor står på spel.

Annika< Sörenstam gör ett av få besök på en svensk golfbana under de senaste åren
Annons

Den unika Europatourtävlingen Scandinavian Mixed Hosted by Henrik & Annika på Valda Golf & Country Club utanför Kungsbacka, är den första golftävlingen där damer och herrar spelar på liknande villkor, på samma bana och om samma prispott: En miljon euro (drygt tio miljoner kronor). 

Positivt för jämställdheten 

Henrik Stenson är tillsammans med sin Florida-granne Annika Sörenstam – båda bor i Lake Nona där Annika Sörenstam gjorde en tillfällig ”comeback” i LPGA-tourtävlingen Gainbridge härom veckan – värd för tävlingen. Stenson har meddelat att han kommer att spela. Återstår att se om även Sörenstam ger sig in i detta jämställda getingbo. Förberedelserna är i full gång.

- Det är naturligtvis helt fantastiskt att få två så oerhört meriterade spelare som Annika och Henrik att engagera sig i tävlingen, säger Claes Nilsson, Europatourens representant i Sverige och den som utvecklade tävlingskonceptet, presenterade det för Europatourens ledning på Wentworth, Surrey, och fick ”ja”.

Annorlunda koncept

- Jag tror också att det här konceptet, som sticker ut och visar att vi ligger i framkant, måste betyda något positivt för jämställdheten inom golfen.

Intresset för tävlingen är redan mycket stort internationellt och den kommer att TV-sändas i 180-länder. 

- Vi räknar med ett starkt startfält med 78 herrar och lika många damer eftersom det är färre platser än normalt på en Europatourtävling och en högre prispott än normalt på en damtävling.

Tävlingsledningen planerar för en begränsad och utspridd publik på banan.

Utmaning sätta upp banan

Annica Lundström är chef för Klubb- och anläggning på Svenska Golfförbundet som ansvarar för jämställdhetssatsningen Vision 50/50 där ett drygt 100-tal av landets 450 golfklubbar påbörjat arbetat för en mer jämställd och inkluderande klubb. Hon säger om Sörenstams och Stensons satsning.

- Det är ett jättebra initiativ som kommer att sätta ljus på jämställdhetsfrågan och få bra spridning. Det är något nytt som det kommer att pratas om. Utmaningen är att sätta upp banan så att det blir lika förutsättningar för att kunna prestera för både damer och herrar. Det ska bli spännande att följa!

Förutom banuppsättning och corona-restriktioner är dollarspot, myntfläck, en utmaning. Det har drabbat ett 100-tal golfbanor i Sverige, varav Vallda G&CC är en. Dollarspot är en svamp som angriper gräsytan och skapar fläckar stora som femkronor.

Myntfläckar kosmetisk karaktär

Johan Axgren är greenkeeper på Vallda G&CC. Han säger till Greenbladet, officiellt organ för SGA, Swedish Greenkeepers Association.

- Jag uppskattar att det är cirka en fjärdedel av gräset som drabbats. Det är inga jätteutbrott med gropar, som direkt påverkar spelet, utan mera av kosmetisk karaktär.

- Fast det är klart det ändå är oroande. Man vet ju aldrig om det blir värre eller hur klimatförändringarna påverkar i övrigt. Vi försöker hålla borta myntfläckarna genom att hålla gräsytorna torra, välta samt se till att gödsla och vattna på ett klokt sätt.

Forskning kring problemet pågår under ledning av STERF, de nordiska golfförbundens gemensamma forskningsstiftelse. Utmaningen är att kontrollera svampen som orsakar dollarspot på ett miljövänligt sätt, utan giftiga bekämpningsmedel, så kallade fungicider. Maria Strandberg, direktör på STERF, säger:

- För oss i Norden handlar det om att istället för fungicider skapa bättre och effektivare skötselmetoder. Det är den bästa och enda vägen på lång sikt.

Thomas Westlind/Claes Salomonsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

De står mot varandra. Amerikanska impopulära ägarefamiljen Kroenke och svenske Spotifygrundaren Daniel Ek med stora sympatier hos många tusen fans.

Båda parter vill skapa intrycket att de inte kommer att ge sig.

Efter en tid med tillåtelse om enbart åtta åskådare på publika evenemang låter 500 som en utopi. Men det är fakta och ska vara trovärdigt, för det kommer från högsta vederbörande.

Idrottsminister Amanda Lind sa det i en TT-intervju med Sveriges Radio på fredagsförmiddagen. Regeringens förslag är formulerat: från 17 maj ska 500 åskådare tillåtas, under förutsättning att smittoläget medger..

Idag finns det enbart tio procent kvinnliga ledare i den svenska OS-truppen. Det har SOK beslutat att ändra på.Ett tränarprogram för att matcha fram fler kvinnor är skapat, 20 kvinnor är utvalda. Till sommar-OS i Los Angeles 2028 och vinter-OS 2030 ska andelen kvinnliga tränare vara 35 procent.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

– Vi är glada över att få visa upp nya Champions League för världen, säger Nadine Kessler, damansvarig hos Uefa.

Det kan hon säg nu.hon tar stöd av Uefas beslut att Världens största damturnering kommer att få ett rejält ekonomiskt lyft efter att Uefa presenterat en ny ekonomisk modell på 24 miljoner euro, cirka 243 miljoner kronor.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Riksidrottsnämnden, RIN (”idrottens högsta domstol”) ger Boden Hockey rätt i den inflammerade striden med ligaorganisationen Hockeyettan. Domen kan inte överklagas och är ett svårt bakslag för Svenska Ishockeyförbundet, som av RIN anmodas att skriva om sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

I domen har RIN ogiltigförklarat kravet på medlemskap i Hockeyettan enligt SIF:s tävlingsbestämmelser. För Boden Hockeys del är 1,5 års kamp för föreningsfrihet, bibehållet självstyre och principen om avtalsfrihet nu klargjord.

IFK Göteborg förstärker truppen med Marek Hamsik – en sensationell övergång och av många betraktad som allsvenskans fräckaste värvning genom tiderna.

 Denoch slovakiske storstjärnan kom till Göteborg på söndagen, undersöktes av läkare på måndagen då han också besökte Kamratgården och skrev sedan på ett sex månader långt kontrakt med IFK.