Världsstjärnornas satsning på jämställdhet

Scandinavian Mixed Hosted by Henrik & Annika på Vallda G&CC 10–13 juni är ett av Annika Sörenstams och Henrik Stensons bidrag till en ökad jämställdhet inom idrotten i allmänhet och golfen i synnerhet. Drygt 10 miljoner kronor står på spel.

Annika< Sörenstam gör ett av få besök på en svensk golfbana under de senaste åren

Den unika Europatourtävlingen Scandinavian Mixed Hosted by Henrik & Annika på Valda Golf & Country Club utanför Kungsbacka, är den första golftävlingen där damer och herrar spelar på liknande villkor, på samma bana och om samma prispott: En miljon euro (drygt tio miljoner kronor). 

Positivt för jämställdheten 

Henrik Stenson är tillsammans med sin Florida-granne Annika Sörenstam – båda bor i Lake Nona där Annika Sörenstam gjorde en tillfällig ”comeback” i LPGA-tourtävlingen Gainbridge härom veckan – värd för tävlingen. Stenson har meddelat att han kommer att spela. Återstår att se om även Sörenstam ger sig in i detta jämställda getingbo. Förberedelserna är i full gång.

- Det är naturligtvis helt fantastiskt att få två så oerhört meriterade spelare som Annika och Henrik att engagera sig i tävlingen, säger Claes Nilsson, Europatourens representant i Sverige och den som utvecklade tävlingskonceptet, presenterade det för Europatourens ledning på Wentworth, Surrey, och fick ”ja”.

Annorlunda koncept

- Jag tror också att det här konceptet, som sticker ut och visar att vi ligger i framkant, måste betyda något positivt för jämställdheten inom golfen.

Intresset för tävlingen är redan mycket stort internationellt och den kommer att TV-sändas i 180-länder. 

- Vi räknar med ett starkt startfält med 78 herrar och lika många damer eftersom det är färre platser än normalt på en Europatourtävling och en högre prispott än normalt på en damtävling.

Tävlingsledningen planerar för en begränsad och utspridd publik på banan.

Utmaning sätta upp banan

Annica Lundström är chef för Klubb- och anläggning på Svenska Golfförbundet som ansvarar för jämställdhetssatsningen Vision 50/50 där ett drygt 100-tal av landets 450 golfklubbar påbörjat arbetat för en mer jämställd och inkluderande klubb. Hon säger om Sörenstams och Stensons satsning.

- Det är ett jättebra initiativ som kommer att sätta ljus på jämställdhetsfrågan och få bra spridning. Det är något nytt som det kommer att pratas om. Utmaningen är att sätta upp banan så att det blir lika förutsättningar för att kunna prestera för både damer och herrar. Det ska bli spännande att följa!

Förutom banuppsättning och corona-restriktioner är dollarspot, myntfläck, en utmaning. Det har drabbat ett 100-tal golfbanor i Sverige, varav Vallda G&CC är en. Dollarspot är en svamp som angriper gräsytan och skapar fläckar stora som femkronor.

Myntfläckar kosmetisk karaktär

Johan Axgren är greenkeeper på Vallda G&CC. Han säger till Greenbladet, officiellt organ för SGA, Swedish Greenkeepers Association.

- Jag uppskattar att det är cirka en fjärdedel av gräset som drabbats. Det är inga jätteutbrott med gropar, som direkt påverkar spelet, utan mera av kosmetisk karaktär.

- Fast det är klart det ändå är oroande. Man vet ju aldrig om det blir värre eller hur klimatförändringarna påverkar i övrigt. Vi försöker hålla borta myntfläckarna genom att hålla gräsytorna torra, välta samt se till att gödsla och vattna på ett klokt sätt.

Forskning kring problemet pågår under ledning av STERF, de nordiska golfförbundens gemensamma forskningsstiftelse. Utmaningen är att kontrollera svampen som orsakar dollarspot på ett miljövänligt sätt, utan giftiga bekämpningsmedel, så kallade fungicider. Maria Strandberg, direktör på STERF, säger:

- För oss i Norden handlar det om att istället för fungicider skapa bättre och effektivare skötselmetoder. Det är den bästa och enda vägen på lång sikt.

Thomas Westlind/Claes Salomonsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.