Samtalen mellan RF och FHM som öppnade

Beskedet var lika glädjande som plötsligt.

Folkhälsomyndighetens mycket efterlängtade klartecken till mer ungdomsidrott uppskattades av åtskilliga. Beskedet kom mitt i en kritikerstorm som antog allt större styrka.

De nya allmänna råden innebär att barn och unga kan delta i enstaka match och tävling utomhus

Hur blev beskedet möjligt? Björn Eriksson, RF:s ordförande, vet vad som sker bakom kulisserna. Han berättar:

Johan Karlsson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, har suttit i flera möten med RF:s ordförande, Björn Eriksson, och dras samtal har resulterat i öppningar för idrottens restriktioner

- Folkhälsomyndighetens GD Johan Carlson och jag har haft många bra samtal. Vi har förtroende för varandra och diskuterar riktlinjerna för idrottens restriktioner. Men allt beror ju på smittoläget. Det är avgörande och bestämmer tillvägagångsättet.

-Det är en omständighet som vi inte rår på.

Värnar om ungdomarna

-Fram till nu fanns ingen öppning, hur gärna vi än har velat. Men vi har länge haft bra samtal och uppnått en enighet om hur vi vill agera.

Det nu aktuella beslutet innebär att barn födda 2002 eller senare har möjlighet att spela enstaka matcher eller tävlingar utomhus från och med onsdagen. Från Folkhälsomyndigheten betonas vikten av att fortsätta minska resandet och antalet sociala kontakter och därför bör matcher och tävlingar i första hand genomföras lokalt.

– Fysisk aktivitet främjar en god hälsa. Det är viktigt att barn och unga har bra möjligheter att idrotta trots pandemin, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande

-Det är många inom idrotten som varit oroliga över barn- och ungdomsgruppen. Jag försöker föra ett resonemang och känner stor glädje över det här beslutet., säger Björn Eriksson.

Han är i allra högsta grad medveten om att kritikerna blivit både fler och mer högljudda. 

Krönikörer, journalister, förbundsrepresentanter, har starkt kritiserar både FHM och RF samt tillvägagångssättet. Väntan och ett uteblivit klartecken har frestat tålamodet hos många.

- Men vi har haft bra och givande diskussioner med Folkhälsomyndigheten, i synnerhet under de senaste veckorna, och det väsentliga är att man ändå lyssnar på idrottsrörelsen. Det ärbättre att föra ett resonemang i stället för att skälla. Det kan lätta på topplocket men det får inte den effekt som man har tänkt sig.

- Jag har representerat idrottens röst i stället för att enskilda ska uppvakta FHM. Jag är tacksam över de goda samtal jag haft med Johan Carlson, betonar Björn Eriksson.

Strategin i fortsättningen

Han avslöjar också:

- Vi har en bestämd strategi uppdelad på fyra delar.

Först gällde det att nå framsteg för ungdomsidrotten. Sedan har vi Motionsloppens villkor, därpå förutsättningarna för publik på evenemang och sedan möjligheter för inomhusidrott för vuxna. Vi vill självklart få öppningar i samtliga områden men nu lyckades vi med  barn- och ungdomsidrotten. 

- Men åter, smittoläget styr.

- Vi har under hela pandemin påpekat hur viktig idrotten är för fysisk aktivitet, gemenskap och för att må bra. Även om läget i samhället är allvarligt så är det viktigt att barn och unga får komma till sin träning men också få möjlighet till tävling som vi vet är viktig för motivation och inspiration. Och, självklart ska rekommendationer för träning/tävling och idrott följas.

Björn Eriksson betonar:

- Idrotten har tagit stort ansvar under hela pandemin. Vi har fått träna på att bedriva smittosäker verksamhet och jag är genuint glad för alla barn och unga som nu förhoppningsvis återfår hoppet under denna svåra tid, säger Björn Eriksson.

Thomas Ejderhov

Fakta

Från och med onsdagen kan barn och ungdomar spela matcher utomhus. För barn och ungdomar som sysslar med individuella idrotter får de delta i en tävling per vecka. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.