Samtalen mellan RF och FHM som öppnade

Beskedet var lika glädjande som plötsligt.

Folkhälsomyndighetens mycket efterlängtade klartecken till mer ungdomsidrott uppskattades av åtskilliga. Beskedet kom mitt i en kritikerstorm som antog allt större styrka.

De nya allmänna råden innebär att barn och unga kan delta i enstaka match och tävling utomhus

Hur blev beskedet möjligt? Björn Eriksson, RF:s ordförande, vet vad som sker bakom kulisserna. Han berättar:

Johan Karlsson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, har suttit i flera möten med RF:s ordförande, Björn Eriksson, och dras samtal har resulterat i öppningar för idrottens restriktioner

- Folkhälsomyndighetens GD Johan Carlson och jag har haft många bra samtal. Vi har förtroende för varandra och diskuterar riktlinjerna för idrottens restriktioner. Men allt beror ju på smittoläget. Det är avgörande och bestämmer tillvägagångsättet.

-Det är en omständighet som vi inte rår på.

Värnar om ungdomarna

-Fram till nu fanns ingen öppning, hur gärna vi än har velat. Men vi har länge haft bra samtal och uppnått en enighet om hur vi vill agera.

Det nu aktuella beslutet innebär att barn födda 2002 eller senare har möjlighet att spela enstaka matcher eller tävlingar utomhus från och med onsdagen. Från Folkhälsomyndigheten betonas vikten av att fortsätta minska resandet och antalet sociala kontakter och därför bör matcher och tävlingar i första hand genomföras lokalt.

– Fysisk aktivitet främjar en god hälsa. Det är viktigt att barn och unga har bra möjligheter att idrotta trots pandemin, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande

-Det är många inom idrotten som varit oroliga över barn- och ungdomsgruppen. Jag försöker föra ett resonemang och känner stor glädje över det här beslutet., säger Björn Eriksson.

Han är i allra högsta grad medveten om att kritikerna blivit både fler och mer högljudda. 

Krönikörer, journalister, förbundsrepresentanter, har starkt kritiserar både FHM och RF samt tillvägagångssättet. Väntan och ett uteblivit klartecken har frestat tålamodet hos många.

- Men vi har haft bra och givande diskussioner med Folkhälsomyndigheten, i synnerhet under de senaste veckorna, och det väsentliga är att man ändå lyssnar på idrottsrörelsen. Det ärbättre att föra ett resonemang i stället för att skälla. Det kan lätta på topplocket men det får inte den effekt som man har tänkt sig.

- Jag har representerat idrottens röst i stället för att enskilda ska uppvakta FHM. Jag är tacksam över de goda samtal jag haft med Johan Carlson, betonar Björn Eriksson.

Strategin i fortsättningen

Han avslöjar också:

- Vi har en bestämd strategi uppdelad på fyra delar.

Först gällde det att nå framsteg för ungdomsidrotten. Sedan har vi Motionsloppens villkor, därpå förutsättningarna för publik på evenemang och sedan möjligheter för inomhusidrott för vuxna. Vi vill självklart få öppningar i samtliga områden men nu lyckades vi med  barn- och ungdomsidrotten. 

- Men åter, smittoläget styr.

- Vi har under hela pandemin påpekat hur viktig idrotten är för fysisk aktivitet, gemenskap och för att må bra. Även om läget i samhället är allvarligt så är det viktigt att barn och unga får komma till sin träning men också få möjlighet till tävling som vi vet är viktig för motivation och inspiration. Och, självklart ska rekommendationer för träning/tävling och idrott följas.

Björn Eriksson betonar:

- Idrotten har tagit stort ansvar under hela pandemin. Vi har fått träna på att bedriva smittosäker verksamhet och jag är genuint glad för alla barn och unga som nu förhoppningsvis återfår hoppet under denna svåra tid, säger Björn Eriksson.

Thomas Ejderhov

Fakta

Från och med onsdagen kan barn och ungdomar spela matcher utomhus. För barn och ungdomar som sysslar med individuella idrotter får de delta i en tävling per vecka. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

En sådan här tjusig hatt ska du vara  klädd i om du tillhör de 50 000 besökarna på Elitloppet i helgen. ATG har till en av  Sveriges största publikfester har skapatillsammans med mode-duon Rami Hanna, fotograf, och Julian Hernandez, stylist, en jubileumsversion av evenemangerts starkaste publiksymbol - Hatten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.