RF-basen laddar inför avgörande höst

Björn Eriksson i en hängmatta

Det är inte riktigt den bilden som överensstämmer med honom som person.

Men det är semestertider även för RF-basen

Björn Eriksson i sin roll som RF-ordförande

Och är det någon som är förunnad vila och avkoppling är det denne dynamiske och energiske person

I ett år har han dag som natt varit förföljd med frågor runt Corona och idrottens fortlevnad och den som ständigt den har stått i centrum.

Alltid någon söker svar

Å ena sidan har han bearbetat och förföljt makthavarna i syfte att få loss mångmiljonbelopp, å andra sidan har han själv haft just föreningar och klubbar ständigt i hasorna eftersom de velat ha mer pengar fortare.

Som han själv uttrycker det

- hur man än vänder sig har man ändan där bak

Frågor och ifrågasättanden har hört till vardagen. Kritiker och journalister har ständigt sökt svar och besked. 

Björn har sällan varit mållös.

Han är van vid att stå centrum efter åren som rikspolischef , landshövding i Östergötland, budgetchef och  departementsråd vid  Finansdepartementet och Budgetdepartementet,  president vid Interpol, generaldirektör och chef för Tullverket och Kustbevakningen. 

Han har en fullmatad cv som innebär en ocean av erfarenhet.

När han nu låter fåglarna överrösta mobiltelefonen och själv minskar besöken vid datorn vid sitt kära fritidshus i Östergötland kan han begrunda året som har gått – och fundera på framtiden.

Måste hitta lösningar

Han har några veckor där han kan bli som alla andra, en semesterfirare – och vara ledig som alla andra, och försöka tänka på annat

Men det är sannerligen inte lätt för han är väl medveten om att stora besvärliga frågor behöver en lösning senast i september.

Det är oundvikligt att han har upprättat en lista över frågetecken och hur mycket han än njuter av idyllen så tränger sig verkligheten på.  Så när han går där och sparkar på grästuvorna så inser han det komplexa i flera frågor.

Han radar upp dem, och det kan låta som övermäktigt och omöjligt. Men det verkar nästan som han har en stark längtan efter att ta tag i den ena frågan efter den andra. Fast det erkänner han inte, utan medger bara lite försiktigt att situationen är utmanande.

Sådan är han. 

Han varken duckar eller backar för vad som väntar borta i augusti

På dagordningen

Det här är enligt Björn själv vad som står på dagordningen:

Ett reviderat idrottspolitiskt  landskap

”Turerna den senaste tiden förändrar förutsättningarna för diskussioner och beslut.  Oavsett, från RF:s sida är vi beredda att jobba med olika alternativ i alla fall”.

Politiska beslut för stödpengar 2022-2024

” I vår kalkyl har vi uppskattat att behovet är 900 miljoner kr för de närmaste åren för att få igång idrotten ordentligt. Det har vi sedan tidigare redogjort för regeringen i en skrivelse.”

Arbetet med höjda SF-bidrag

”Idrotten har kvar revor från det här olycksaliga året, Ledare och eldsjälar är i behov av stimulans.”

En utbyggd elitsatsning

”Ett ärende som återkommer. Vid senaste riksidrottsmötet var det mycket fokus på vad RF gör och inte gör. Många är nöjda, men besvärligheterna via pandemin innebar påfrestningar. 

Kritiken mot RF tar jag inte personligt och vi har ju lovat att vi ska titta över rutiner och beteenden. Vad vi kommer fram till berör ju flera frågor.

Fotbollens hot efter beslutet om tak för bidragsstöd

Det råder en stark intressekonflikt. På riksidrottsmötet uppstod en kraftig majoritet som överraskade oss.  Här krävs nya, snabba beslut.

Motionsidrott - inom eller utom RF?

En ständigt återkommande fråga. Hur ska vi ha det med Friskis&Svettis? I dag ingår de i Friidrottsförbundet och hör ändå till RF, men vore det bättre som egen i RF, en gång för alla?

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.
Här är projektet som inte bara gynnar en idrott utan flera. Alla med något gemensamt – nämligen vatten.
Arena Vattnet är ett samarbete mellan idrottsförbund som har vattnet som sin arena – som segling, kanot, rodd, issegling, vattenskidor, wakeboard och motorsport på vatten.

I Mora med omnejd uppstår i dag en allt mera förtätad stämning. Vasaloppet inleds och det påverkar allt och alla. Det är en ockupation av betydande delar av Dalarna som inleds och pågår i drygt två veckor och som tilltar i styrka för varje timme. när horder av skidåkare och deras närmaste ansluter tilltar i ett allt större antal för varje timme till och med söndagen den 3 mars. Alla ska hitta sitt boende och bli hemmastadda.Många av oss övriga nöjer oss med att följa skådespelet via TV:n.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.