RF-basen laddar inför avgörande höst

Björn Eriksson i en hängmatta

Det är inte riktigt den bilden som överensstämmer med honom som person.

Men det är semestertider även för RF-basen

Björn Eriksson i sin roll som RF-ordförande

Och är det någon som är förunnad vila och avkoppling är det denne dynamiske och energiske person

I ett år har han dag som natt varit förföljd med frågor runt Corona och idrottens fortlevnad och den som ständigt den har stått i centrum.

Alltid någon söker svar

Å ena sidan har han bearbetat och förföljt makthavarna i syfte att få loss mångmiljonbelopp, å andra sidan har han själv haft just föreningar och klubbar ständigt i hasorna eftersom de velat ha mer pengar fortare.

Som han själv uttrycker det

- hur man än vänder sig har man ändan där bak

Frågor och ifrågasättanden har hört till vardagen. Kritiker och journalister har ständigt sökt svar och besked. 

Björn har sällan varit mållös.

Han är van vid att stå centrum efter åren som rikspolischef , landshövding i Östergötland, budgetchef och  departementsråd vid  Finansdepartementet och Budgetdepartementet,  president vid Interpol, generaldirektör och chef för Tullverket och Kustbevakningen. 

Han har en fullmatad cv som innebär en ocean av erfarenhet.

När han nu låter fåglarna överrösta mobiltelefonen och själv minskar besöken vid datorn vid sitt kära fritidshus i Östergötland kan han begrunda året som har gått – och fundera på framtiden.

Måste hitta lösningar

Han har några veckor där han kan bli som alla andra, en semesterfirare – och vara ledig som alla andra, och försöka tänka på annat

Men det är sannerligen inte lätt för han är väl medveten om att stora besvärliga frågor behöver en lösning senast i september.

Det är oundvikligt att han har upprättat en lista över frågetecken och hur mycket han än njuter av idyllen så tränger sig verkligheten på.  Så när han går där och sparkar på grästuvorna så inser han det komplexa i flera frågor.

Han radar upp dem, och det kan låta som övermäktigt och omöjligt. Men det verkar nästan som han har en stark längtan efter att ta tag i den ena frågan efter den andra. Fast det erkänner han inte, utan medger bara lite försiktigt att situationen är utmanande.

Sådan är han. 

Han varken duckar eller backar för vad som väntar borta i augusti

På dagordningen

Det här är enligt Björn själv vad som står på dagordningen:

Ett reviderat idrottspolitiskt  landskap

”Turerna den senaste tiden förändrar förutsättningarna för diskussioner och beslut.  Oavsett, från RF:s sida är vi beredda att jobba med olika alternativ i alla fall”.

Politiska beslut för stödpengar 2022-2024

” I vår kalkyl har vi uppskattat att behovet är 900 miljoner kr för de närmaste åren för att få igång idrotten ordentligt. Det har vi sedan tidigare redogjort för regeringen i en skrivelse.”

Arbetet med höjda SF-bidrag

”Idrotten har kvar revor från det här olycksaliga året, Ledare och eldsjälar är i behov av stimulans.”

En utbyggd elitsatsning

”Ett ärende som återkommer. Vid senaste riksidrottsmötet var det mycket fokus på vad RF gör och inte gör. Många är nöjda, men besvärligheterna via pandemin innebar påfrestningar. 

Kritiken mot RF tar jag inte personligt och vi har ju lovat att vi ska titta över rutiner och beteenden. Vad vi kommer fram till berör ju flera frågor.

Fotbollens hot efter beslutet om tak för bidragsstöd

Det råder en stark intressekonflikt. På riksidrottsmötet uppstod en kraftig majoritet som överraskade oss.  Här krävs nya, snabba beslut.

Motionsidrott - inom eller utom RF?

En ständigt återkommande fråga. Hur ska vi ha det med Friskis&Svettis? I dag ingår de i Friidrottsförbundet och hör ändå till RF, men vore det bättre som egen i RF, en gång för alla?

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Internationella friidrottsförbundet (WA) har beslutat att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse. Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen.

– Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.