RF-basen laddar inför avgörande höst

Björn Eriksson i en hängmatta

Det är inte riktigt den bilden som överensstämmer med honom som person.

Men det är semestertider även för RF-basen

Björn Eriksson i sin roll som RF-ordförande

Och är det någon som är förunnad vila och avkoppling är det denne dynamiske och energiske person

I ett år har han dag som natt varit förföljd med frågor runt Corona och idrottens fortlevnad och den som ständigt den har stått i centrum.

Alltid någon söker svar

Å ena sidan har han bearbetat och förföljt makthavarna i syfte att få loss mångmiljonbelopp, å andra sidan har han själv haft just föreningar och klubbar ständigt i hasorna eftersom de velat ha mer pengar fortare.

Som han själv uttrycker det

- hur man än vänder sig har man ändan där bak

Frågor och ifrågasättanden har hört till vardagen. Kritiker och journalister har ständigt sökt svar och besked. 

Björn har sällan varit mållös.

Han är van vid att stå centrum efter åren som rikspolischef , landshövding i Östergötland, budgetchef och  departementsråd vid  Finansdepartementet och Budgetdepartementet,  president vid Interpol, generaldirektör och chef för Tullverket och Kustbevakningen. 

Han har en fullmatad cv som innebär en ocean av erfarenhet.

När han nu låter fåglarna överrösta mobiltelefonen och själv minskar besöken vid datorn vid sitt kära fritidshus i Östergötland kan han begrunda året som har gått – och fundera på framtiden.

Måste hitta lösningar

Han har några veckor där han kan bli som alla andra, en semesterfirare – och vara ledig som alla andra, och försöka tänka på annat

Men det är sannerligen inte lätt för han är väl medveten om att stora besvärliga frågor behöver en lösning senast i september.

Det är oundvikligt att han har upprättat en lista över frågetecken och hur mycket han än njuter av idyllen så tränger sig verkligheten på.  Så när han går där och sparkar på grästuvorna så inser han det komplexa i flera frågor.

Han radar upp dem, och det kan låta som övermäktigt och omöjligt. Men det verkar nästan som han har en stark längtan efter att ta tag i den ena frågan efter den andra. Fast det erkänner han inte, utan medger bara lite försiktigt att situationen är utmanande.

Sådan är han. 

Han varken duckar eller backar för vad som väntar borta i augusti

På dagordningen

Det här är enligt Björn själv vad som står på dagordningen:

Ett reviderat idrottspolitiskt  landskap

”Turerna den senaste tiden förändrar förutsättningarna för diskussioner och beslut.  Oavsett, från RF:s sida är vi beredda att jobba med olika alternativ i alla fall”.

Politiska beslut för stödpengar 2022-2024

” I vår kalkyl har vi uppskattat att behovet är 900 miljoner kr för de närmaste åren för att få igång idrotten ordentligt. Det har vi sedan tidigare redogjort för regeringen i en skrivelse.”

Arbetet med höjda SF-bidrag

”Idrotten har kvar revor från det här olycksaliga året, Ledare och eldsjälar är i behov av stimulans.”

En utbyggd elitsatsning

”Ett ärende som återkommer. Vid senaste riksidrottsmötet var det mycket fokus på vad RF gör och inte gör. Många är nöjda, men besvärligheterna via pandemin innebar påfrestningar. 

Kritiken mot RF tar jag inte personligt och vi har ju lovat att vi ska titta över rutiner och beteenden. Vad vi kommer fram till berör ju flera frågor.

Fotbollens hot efter beslutet om tak för bidragsstöd

Det råder en stark intressekonflikt. På riksidrottsmötet uppstod en kraftig majoritet som överraskade oss.  Här krävs nya, snabba beslut.

Motionsidrott - inom eller utom RF?

En ständigt återkommande fråga. Hur ska vi ha det med Friskis&Svettis? I dag ingår de i Friidrottsförbundet och hör ändå till RF, men vore det bättre som egen i RF, en gång för alla?

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Idag inleds bilsporttävlingen Race of Championsigång på isarna utanför Piteå havsbad. Ett evenemang som lockar världseliten inom olika motorsporter och som tidigare har arrangerats bland annat i Barcelona, Peking, Mexico City, London och Miami. Från världsmetropoler till Piteå havsbad  för en folk- och motorfest.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.