”Han är redan värd 100 miljoner”

Roony Bardghji, fostrad i Malmö FF, hyllas stort i Danmark såsom en supertalang efter matchen AaGF-FC Köpenhamn och jämförs nu med Messi. Varför är inte svårt att förstå. Hans 2-1 mål som gjorde honom till den yngste målgöraren i Superligans historia med sina 16 år och 13 dagar.

 

 Hans spel andas verkligen Lionel Messi, se målet på FCK.TV här (1.45 in i klippet).

Malmö-fostrade Roony Bardghji hyllas stort i Danmark såsom en supertalang efter matchen AaGF-FC Köpenhamn och jämförs nu med Messi. Varför är inte svårt att förstå. Hans 2-1 mål som gjorde honom till den yngste målgöraren i Superligans historia med sina 16 år och 13 dagar andas verkligen Lionel Messi, se målet på FCK.TV här (1.45 in i klippet). 

De var saliga

 

Experterna, Kenneth Emil Petersen och den förre landslagsspelaren Stig Tøfting, på TV3+ beskriver hans prestation efter matchen som sinnessjuk mot bakgrund av hans ålder och ser stora likheter med fotbollsvärldens kanske störste spelare genom tiderna: 

”Det jag är mest positivt överraskad över är inte att han har tekniken, men tekniken med den farten han kan göra det i. Det verkar som att han är lika snabb med boll som utan boll. 

Därför är referenserna, när man kikar på en som honom, utan att inleda med att säga att det är Messi, så är det ju något av det man kan se”, säger Tøfting.

För att förstå jämförelserna med Messi rekommenderas även denna video från matchen FCK-Midtjylland (P17) då Bardghji gjorde fyra klassmål.

Storklubbarna  har vaknat

Hans start i FCK har fått spekulationerna att öka om att en av de europeiska storklubbarna Chelsea, Ajax, Bayern München eller Barcelona kanske redan till fönstret i januari kommer att lägga ett bud på honom till en prislapp vi inte sett förut vare sig i Superligan eller Allsvenskan.

”Förväntningarna på honom inför matchen var gigantiska och han infriade dem fullständigt, om inte mer därtill”, skriver Tipsbladet som tror han blir den dyraste spelarförsäljningen någonsin från Superligan med en prislapp på minst 100 miljoner danska kronor (ca 140 miljoner svenska kronor): 

”Det är som en gåva om han fortsatt finns kvar i Superligan till våren för storklubbarna kommer att slicka sig om munnen över utsikten till honom. Om FCK säljer honom redan i januari är 100 miljoner inte tillräckligt. Så bra är han.”

Även i FCK-lägret öses beröm över Roony, såväl från tränaren Jess Thorup som medspelarna. 

”Alla ser på hans mål, men för mig kreerar han tre stora chanser och är med i spelet till det tredje målet. Det är en prestation av de helt stora”, säger Thorup som också betonar hur Ronny Bardghji utvecklat relationerna med laget som en viktig ingrediens till framgången. 

Även i den personliga karaktären kan man jämföra med Messi. Bardghji förefaller vara en lugn och ödmjuk kille med fötterna på jorden. Se intervjun efter matchen på FCK.TV här.

Janne nyfiken

Han byttes ut efter 80 minuters spel i matchen. 

Om Bardghji fortsätter i samma stil är det bara en tidsfråga innan vi ser honom i det svenska A-landslaget. ”I dagsläget är det våra förbundskaptener för ungdomslandslagen som har bäst koll på honom. Men visst, en spelare som så snabbt tagit sig upp på den nivån som han gjort blir ganska snabbt intressant även för oss”, sade förbundskapten Janne Andersson nyligen till Fotbollskanalen.

Anders Olshov 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Elithockey: Ishockeyns mästarlag, koncernen Färjestad,  med den ideella föreningen, fastighetsbolag och eventbolag närmar sig 200-miljoner strecket i omsättning, eller för att vara exakt 190 577 miljoner kronor.

 Samtidigt växer det egna kapitalet till 130 miljoner från 114 miljoner föregående säsong. Årets resultat var succékantat, 10:e SM-guldet och plus 12 miljoner.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel

Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet. 

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.