”Han är redan värd 100 miljoner”

Roony Bardghji, fostrad i Malmö FF, hyllas stort i Danmark såsom en supertalang efter matchen AaGF-FC Köpenhamn och jämförs nu med Messi. Varför är inte svårt att förstå. Hans 2-1 mål som gjorde honom till den yngste målgöraren i Superligans historia med sina 16 år och 13 dagar.

 

 Hans spel andas verkligen Lionel Messi, se målet på FCK.TV här (1.45 in i klippet).

Malmö-fostrade Roony Bardghji hyllas stort i Danmark såsom en supertalang efter matchen AaGF-FC Köpenhamn och jämförs nu med Messi. Varför är inte svårt att förstå. Hans 2-1 mål som gjorde honom till den yngste målgöraren i Superligans historia med sina 16 år och 13 dagar andas verkligen Lionel Messi, se målet på FCK.TV här (1.45 in i klippet). 

De var saliga

 

Experterna, Kenneth Emil Petersen och den förre landslagsspelaren Stig Tøfting, på TV3+ beskriver hans prestation efter matchen som sinnessjuk mot bakgrund av hans ålder och ser stora likheter med fotbollsvärldens kanske störste spelare genom tiderna: 

”Det jag är mest positivt överraskad över är inte att han har tekniken, men tekniken med den farten han kan göra det i. Det verkar som att han är lika snabb med boll som utan boll. 

Därför är referenserna, när man kikar på en som honom, utan att inleda med att säga att det är Messi, så är det ju något av det man kan se”, säger Tøfting.

För att förstå jämförelserna med Messi rekommenderas även denna video från matchen FCK-Midtjylland (P17) då Bardghji gjorde fyra klassmål.

Storklubbarna  har vaknat

Hans start i FCK har fått spekulationerna att öka om att en av de europeiska storklubbarna Chelsea, Ajax, Bayern München eller Barcelona kanske redan till fönstret i januari kommer att lägga ett bud på honom till en prislapp vi inte sett förut vare sig i Superligan eller Allsvenskan.

”Förväntningarna på honom inför matchen var gigantiska och han infriade dem fullständigt, om inte mer därtill”, skriver Tipsbladet som tror han blir den dyraste spelarförsäljningen någonsin från Superligan med en prislapp på minst 100 miljoner danska kronor (ca 140 miljoner svenska kronor): 

”Det är som en gåva om han fortsatt finns kvar i Superligan till våren för storklubbarna kommer att slicka sig om munnen över utsikten till honom. Om FCK säljer honom redan i januari är 100 miljoner inte tillräckligt. Så bra är han.”

Även i FCK-lägret öses beröm över Roony, såväl från tränaren Jess Thorup som medspelarna. 

”Alla ser på hans mål, men för mig kreerar han tre stora chanser och är med i spelet till det tredje målet. Det är en prestation av de helt stora”, säger Thorup som också betonar hur Ronny Bardghji utvecklat relationerna med laget som en viktig ingrediens till framgången. 

Även i den personliga karaktären kan man jämföra med Messi. Bardghji förefaller vara en lugn och ödmjuk kille med fötterna på jorden. Se intervjun efter matchen på FCK.TV här.

Janne nyfiken

Han byttes ut efter 80 minuters spel i matchen. 

Om Bardghji fortsätter i samma stil är det bara en tidsfråga innan vi ser honom i det svenska A-landslaget. ”I dagsläget är det våra förbundskaptener för ungdomslandslagen som har bäst koll på honom. Men visst, en spelare som så snabbt tagit sig upp på den nivån som han gjort blir ganska snabbt intressant även för oss”, sade förbundskapten Janne Andersson nyligen till Fotbollskanalen.

Anders Olshov 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej, nuvarande seriemodell i ishockey ligger fast. Efter samråd och utvärdering med berörda ligaorganisationer, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan  har förbundets Elitkommitté herr beslutat att hålla fast vid den seriemodell som klubbades vid förbundsmötet 2019.

Det innebär att SHL:s ifrågasatta ”ångestkval” mellan lag 13 och 14 i SHL finns kvar och att endast ett lag från Hockeyallsvenskan ges möjlighet att ta klivet upp. För Hockeyettans 40  lag är nålsögat fortsatt mycket litet – ett lag flyttas upp efter omfattande kvalspel

Idrotten och idrottsfrågorna tar som vanligt plats i Almedalen. Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar. 
I år finns det många idrottsperspektiv som fångas upp av olika aktörer under några intensiva dagar. Perspektiv som inte är så vanligt förekommande i den idrottspolitiska debatten annars, såsom hur vi kan integrera idrott i skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.