Sarah cyklar 200 mil för att påminna om hållbarhet

22-åriga Sarah Forsén var en lovande mittsexa som gick på Handbollsgymnasiet i Göteborg. Drömmen om ett liv som proffs förbyttes dock i depression och mörker på grund av en ryggskada. Nu ska hon cykla 200 mil i Sverige och Danmark för att få tillbaka aptiteten på livet och handbollen – och visa på olika aspekter av hållbarhet. 

Sarah Forsén laddar för sitt påhitt att cykla 200 mil och samtidigt påminna alla om hållbarhetens betydelse.

Hon har döpt resan till Cycle of Life. Den startar 31 maj från hemmet i Svenljunga till klassiska fotbollsorten Öxabäck. Den avslutas med sträckan Bottnaryd-Jönköping den 30 augusti. Då har Sarah Forsén cyklat cirka 200 mil på småvägar i Sverige och Danmark och passerat både större städer som Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn och mindre metropoler som Hävla, Rönneshytta, Åseda och Horsens. Hon lär också veta hur hon reser och tar ned ett tält, lagar mat på ett stormkök och lagar en punktering.

Hon värnar om hållbarhet

- Idén föddes när vi skulle göra ett projekt på min utbildning Hållbara gemenskaper på Stensunds folkhögskola. Eftersom att cykla var nästan det enda jag kunde göra under min rehab i samband med ryggskadan tänkte jag knyta ihop mitt intresse för fysisk aktivitet och hållbarhet genom att cykla i Sverige och Danmark.

- Jag hoppas träffa människor, företag och organisationer som gör bra saker inom olika aspekter av hållbarhet, förklarar 22-åringen som är full av energi inför sommarens utmaning.

Full av energi var Sarah Forsén också fram till slutet av andra året på Handbollsgymnasiet, Katrinelundsskolan i Göteborg. Handbollen gick bra, hon trivdes i laget och älskade sin idrott. Då ådrog hon sig en ryggskada. 

Den egna pressen på att ta sig tillbaka snabbt förvärrade skadan och skapade en depression. Sarah avbröt studierna och flyttade till Jönköping där hon isolerade sig. 

- Då fick jag tid att fundera på hur det ser ut i världen egentligen. Jag kom fram till att världen är både orättvis och ohållbar. Där vaknade mitt intresse för hållbarhet. 

Ser ljuset i tunneln

I dag mår Sarah Forsén ”betydligt bättre” men märker ett stort behov av frihet vilket gör det svårt att ha ett arbete med fasta arbetstider och arbetsmoment som upprepas – ”något annat jobb är jag inte aktuell för eftersom jag avbröt gymnasiestudierna”. Med sommarens tre månader i cykelsadeln ser 22-åringen ljuset i tunneln. 

- Det ska bli både roligt och spännande! Jag hoppas träffa människor som vill cykla med mig en sträcka eller två. Jag har många trådar ute och mycket på gång. Det som är klart att jag ska prata om hållbarhet inom handbollen i Varberg 2 juni tillsammans med Varbergs-företaget Greentime och Handbolls-VM 2023. Det känns extra roligt att det är handboll som fortfarande har en stor plats i mitt hjärta och som jag siktar på att komma tillbaka till på en nivå som passar mig. 

Sarah Forsén tar tacksamt emot tips på aktiviteter inom hållbarhet under sinresa. 

Thomas Björn

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Med en begränsad budget på 18 miljoner kr har Stockholms Golfklubb lyckats ta hem priset för världens bästa banrestaurering 2022 på Golf Inc Summit i Kalifornien.

Klubbchefen Jonas Widegren och banarkitekten Christian Lundin fick varma applåder när de gick upp på scenen inför 300 beslutsfattare i golfvärlden häromdagen. Många förvånades över klubbens begränsade budget för restaureringen.

 I Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen -  tillbringat timmar framför tv:n trots stundtals härligt väder. SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen  mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktig kamp mellan världens bästa damer  på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen