Sarah cyklar 200 mil för att påminna om hållbarhet

22-åriga Sarah Forsén var en lovande mittsexa som gick på Handbollsgymnasiet i Göteborg. Drömmen om ett liv som proffs förbyttes dock i depression och mörker på grund av en ryggskada. Nu ska hon cykla 200 mil i Sverige och Danmark för att få tillbaka aptiteten på livet och handbollen – och visa på olika aspekter av hållbarhet. 

Sarah Forsén laddar för sitt påhitt att cykla 200 mil och samtidigt påminna alla om hållbarhetens betydelse.

Hon har döpt resan till Cycle of Life. Den startar 31 maj från hemmet i Svenljunga till klassiska fotbollsorten Öxabäck. Den avslutas med sträckan Bottnaryd-Jönköping den 30 augusti. Då har Sarah Forsén cyklat cirka 200 mil på småvägar i Sverige och Danmark och passerat både större städer som Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn och mindre metropoler som Hävla, Rönneshytta, Åseda och Horsens. Hon lär också veta hur hon reser och tar ned ett tält, lagar mat på ett stormkök och lagar en punktering.

Hon värnar om hållbarhet

- Idén föddes när vi skulle göra ett projekt på min utbildning Hållbara gemenskaper på Stensunds folkhögskola. Eftersom att cykla var nästan det enda jag kunde göra under min rehab i samband med ryggskadan tänkte jag knyta ihop mitt intresse för fysisk aktivitet och hållbarhet genom att cykla i Sverige och Danmark.

- Jag hoppas träffa människor, företag och organisationer som gör bra saker inom olika aspekter av hållbarhet, förklarar 22-åringen som är full av energi inför sommarens utmaning.

Full av energi var Sarah Forsén också fram till slutet av andra året på Handbollsgymnasiet, Katrinelundsskolan i Göteborg. Handbollen gick bra, hon trivdes i laget och älskade sin idrott. Då ådrog hon sig en ryggskada. 

Den egna pressen på att ta sig tillbaka snabbt förvärrade skadan och skapade en depression. Sarah avbröt studierna och flyttade till Jönköping där hon isolerade sig. 

- Då fick jag tid att fundera på hur det ser ut i världen egentligen. Jag kom fram till att världen är både orättvis och ohållbar. Där vaknade mitt intresse för hållbarhet. 

Ser ljuset i tunneln

I dag mår Sarah Forsén ”betydligt bättre” men märker ett stort behov av frihet vilket gör det svårt att ha ett arbete med fasta arbetstider och arbetsmoment som upprepas – ”något annat jobb är jag inte aktuell för eftersom jag avbröt gymnasiestudierna”. Med sommarens tre månader i cykelsadeln ser 22-åringen ljuset i tunneln. 

- Det ska bli både roligt och spännande! Jag hoppas träffa människor som vill cykla med mig en sträcka eller två. Jag har många trådar ute och mycket på gång. Det som är klart att jag ska prata om hållbarhet inom handbollen i Varberg 2 juni tillsammans med Varbergs-företaget Greentime och Handbolls-VM 2023. Det känns extra roligt att det är handboll som fortfarande har en stor plats i mitt hjärta och som jag siktar på att komma tillbaka till på en nivå som passar mig. 

Sarah Forsén tar tacksamt emot tips på aktiviteter inom hållbarhet under sinresa. 

Thomas Björn

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.