Sarah cyklar 200 mil för att påminna om hållbarhet

22-åriga Sarah Forsén var en lovande mittsexa som gick på Handbollsgymnasiet i Göteborg. Drömmen om ett liv som proffs förbyttes dock i depression och mörker på grund av en ryggskada. Nu ska hon cykla 200 mil i Sverige och Danmark för att få tillbaka aptiteten på livet och handbollen – och visa på olika aspekter av hållbarhet. 

Sarah Forsén laddar för sitt påhitt att cykla 200 mil och samtidigt påminna alla om hållbarhetens betydelse.

Hon har döpt resan till Cycle of Life. Den startar 31 maj från hemmet i Svenljunga till klassiska fotbollsorten Öxabäck. Den avslutas med sträckan Bottnaryd-Jönköping den 30 augusti. Då har Sarah Forsén cyklat cirka 200 mil på småvägar i Sverige och Danmark och passerat både större städer som Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn och mindre metropoler som Hävla, Rönneshytta, Åseda och Horsens. Hon lär också veta hur hon reser och tar ned ett tält, lagar mat på ett stormkök och lagar en punktering.

Hon värnar om hållbarhet

- Idén föddes när vi skulle göra ett projekt på min utbildning Hållbara gemenskaper på Stensunds folkhögskola. Eftersom att cykla var nästan det enda jag kunde göra under min rehab i samband med ryggskadan tänkte jag knyta ihop mitt intresse för fysisk aktivitet och hållbarhet genom att cykla i Sverige och Danmark.

- Jag hoppas träffa människor, företag och organisationer som gör bra saker inom olika aspekter av hållbarhet, förklarar 22-åringen som är full av energi inför sommarens utmaning.

Full av energi var Sarah Forsén också fram till slutet av andra året på Handbollsgymnasiet, Katrinelundsskolan i Göteborg. Handbollen gick bra, hon trivdes i laget och älskade sin idrott. Då ådrog hon sig en ryggskada. 

Den egna pressen på att ta sig tillbaka snabbt förvärrade skadan och skapade en depression. Sarah avbröt studierna och flyttade till Jönköping där hon isolerade sig. 

- Då fick jag tid att fundera på hur det ser ut i världen egentligen. Jag kom fram till att världen är både orättvis och ohållbar. Där vaknade mitt intresse för hållbarhet. 

Ser ljuset i tunneln

I dag mår Sarah Forsén ”betydligt bättre” men märker ett stort behov av frihet vilket gör det svårt att ha ett arbete med fasta arbetstider och arbetsmoment som upprepas – ”något annat jobb är jag inte aktuell för eftersom jag avbröt gymnasiestudierna”. Med sommarens tre månader i cykelsadeln ser 22-åringen ljuset i tunneln. 

- Det ska bli både roligt och spännande! Jag hoppas träffa människor som vill cykla med mig en sträcka eller två. Jag har många trådar ute och mycket på gång. Det som är klart att jag ska prata om hållbarhet inom handbollen i Varberg 2 juni tillsammans med Varbergs-företaget Greentime och Handbolls-VM 2023. Det känns extra roligt att det är handboll som fortfarande har en stor plats i mitt hjärta och som jag siktar på att komma tillbaka till på en nivå som passar mig. 

Sarah Forsén tar tacksamt emot tips på aktiviteter inom hållbarhet under sinresa. 

Thomas Björn

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Söndag 3 juli startar Gotland Runt och föregås av tre dagars festligheter vid Wasahamnen på Djurgården, där 75 000 besökare väntas. Tävlingsarrangören KSSS, Kungliga Svenska Segel Sällskapet, ser behovet av fler gästhamnsplatser i centrala Stockholm och framför allt på Djurgården. Klubben är beredd att investera långsiktigt i en ny gästhamn. 

– Drömmen är invigning lagom till vårt 200-årsjubileum år 2030, säger Stefan Rahm, klubbdirektör på KSSS.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.