Sarah cyklar 200 mil för att påminna om hållbarhet

22-åriga Sarah Forsén var en lovande mittsexa som gick på Handbollsgymnasiet i Göteborg. Drömmen om ett liv som proffs förbyttes dock i depression och mörker på grund av en ryggskada. Nu ska hon cykla 200 mil i Sverige och Danmark för att få tillbaka aptiteten på livet och handbollen – och visa på olika aspekter av hållbarhet. 

Sarah Forsén laddar för sitt påhitt att cykla 200 mil och samtidigt påminna alla om hållbarhetens betydelse.

Hon har döpt resan till Cycle of Life. Den startar 31 maj från hemmet i Svenljunga till klassiska fotbollsorten Öxabäck. Den avslutas med sträckan Bottnaryd-Jönköping den 30 augusti. Då har Sarah Forsén cyklat cirka 200 mil på småvägar i Sverige och Danmark och passerat både större städer som Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn och mindre metropoler som Hävla, Rönneshytta, Åseda och Horsens. Hon lär också veta hur hon reser och tar ned ett tält, lagar mat på ett stormkök och lagar en punktering.

Hon värnar om hållbarhet

- Idén föddes när vi skulle göra ett projekt på min utbildning Hållbara gemenskaper på Stensunds folkhögskola. Eftersom att cykla var nästan det enda jag kunde göra under min rehab i samband med ryggskadan tänkte jag knyta ihop mitt intresse för fysisk aktivitet och hållbarhet genom att cykla i Sverige och Danmark.

- Jag hoppas träffa människor, företag och organisationer som gör bra saker inom olika aspekter av hållbarhet, förklarar 22-åringen som är full av energi inför sommarens utmaning.

Full av energi var Sarah Forsén också fram till slutet av andra året på Handbollsgymnasiet, Katrinelundsskolan i Göteborg. Handbollen gick bra, hon trivdes i laget och älskade sin idrott. Då ådrog hon sig en ryggskada. 

Den egna pressen på att ta sig tillbaka snabbt förvärrade skadan och skapade en depression. Sarah avbröt studierna och flyttade till Jönköping där hon isolerade sig. 

- Då fick jag tid att fundera på hur det ser ut i världen egentligen. Jag kom fram till att världen är både orättvis och ohållbar. Där vaknade mitt intresse för hållbarhet. 

Ser ljuset i tunneln

I dag mår Sarah Forsén ”betydligt bättre” men märker ett stort behov av frihet vilket gör det svårt att ha ett arbete med fasta arbetstider och arbetsmoment som upprepas – ”något annat jobb är jag inte aktuell för eftersom jag avbröt gymnasiestudierna”. Med sommarens tre månader i cykelsadeln ser 22-åringen ljuset i tunneln. 

- Det ska bli både roligt och spännande! Jag hoppas träffa människor som vill cykla med mig en sträcka eller två. Jag har många trådar ute och mycket på gång. Det som är klart att jag ska prata om hållbarhet inom handbollen i Varberg 2 juni tillsammans med Varbergs-företaget Greentime och Handbolls-VM 2023. Det känns extra roligt att det är handboll som fortfarande har en stor plats i mitt hjärta och som jag siktar på att komma tillbaka till på en nivå som passar mig. 

Sarah Forsén tar tacksamt emot tips på aktiviteter inom hållbarhet under sinresa. 

Thomas Björn

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Miljardären och H&M-arvingen Karl-Johan Persson gör ytterligare en investering för att etablera sig inom idrottens agentverksamhet. Efter att han köpte in sig i Wesport tar han nu också över agentfirman Footnation för runt 20 miljoner.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.