Optimism i överflöd inom handbollen

Peter Gentzel var den svåröverlistade målvakten, Robert Wedberg den smarte linjespringaren,, Stefan Löfgren den obarmhärtige skytten på planen. 

Sedan några år leder de svensk handboll utanför planen. Peter som vd för Svensk Elithandboll, Robert som generalsekreterare vid förbundet och Stefan som vd för Svenska Handbollslandslaget.

Handbollen rullar i medvind. I OS i Paris tillhör både damlandslaget och herrlandslaget favoriterna.

De är delaktiga i de flesta stora besluten och agerar med framgång. Just nu är de synnerligen belåtna med det ekonomiska utfallet från arrangemangen av två lyckade världsmästerskap.  Överskottet på 23 miljoner gör det möjligt med nya satsningar. 

Facit för två VM-arrangemang

Men först ska OS genomföras. Svensk Handboll representeras av två starka landslag. Både damlandslaget och  herrlandslaget bedöms som medaljkandidater.

23 miljoner kronor utgör ett imponerande facit för två arrangemang där handbollen också fick stor upmärksamhet och påverkade kommande generationer av spelare och åskådare,

Fredrik Rapp, Svenska Handbollförbundets ordförande, omger sig av kunniga och erfarna medarbetare. Här vilar man inte inte på besluten. Nu är det klart hur pengarna ska fördelas.

Vill växa ännu mera

Ord leder till handling, det  bevisas ideligen.

“Vi bygger för att bli starkare framöver, inte minst kring ungdomsutveckling och att skapa en hållbar idrott”, betonar Robert Wedberg.

Sverige har, tillsammans med Polen (VM 2023, herrar), Norge och Danmark (VM 2023, damer) stått som värdland för två mästerskap det senaste året. 

Det räckte inte med fartfylld och händelserik handboll och därtill många åskådare l - det ekonomiska resultatet blev förträffligt.

När redovisningen nådde sista raden stod det klart att behållningen uppgår till 23 miljoner för de två mästerskapen.

Pengar soom ska användas. De ska investeras i verksamheten. Styrelsen har tagit beslutet:

● 12 miljoner kronor till en breddsatsning. Dels via distriktsförbunden för föreningsutveckling, rekrytering och domarutveckling och, dels i en strategifond, där förbundet samarbetar med Lunds universitet i ett forskningsbaserat projekt för att utveckla en app med inspiration, guidning och konkreta verktyg för att spelare ska kunna prestera på topp och samtidigt må bra, både på och utanför planen.

● 9 miljoner kronor går till elitsatsning med bl a fokus på stöd till elithandbollen genom riktade åtgärder arbete inom föreningsutveckling samt satsning på ATG Svenska cupens Final4. Dessutom går en del av dessa nio miljoner till påfyllnad av landslagsfonden för en stabil ekonomisk nivå över tid. 

● 2 miljoner kronor bevaras i en solidaritetsfond för att stötta utvecklingen av handboll globalt, speciellt riktat mot handbollsvaga nationer, samt fortsatt satsning på forskning.

- Jag är stolt och glad över att vi kan fördela pengar till både bredd och elit. Utöver dessa 23 miljoner i vinst har mästerskapen bidragit till turistekonomiska effekter på många miljoner runt om i landet, säger säger Fredrik Rapp och fortsätter:

- Jag vågar säga att mästerskapen varit en succé på många plan, vilket var det vi hoppades på så klart. Vi har lyckats göra handboll till en folksport.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Den femte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Per-Ola Kullberg från Rydsgård vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Rydsgårds AIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även de med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet.

”Per-Ola är ledare för ett av våra tjejlag, så jag fick veta att både han och föreningen hade vunnit nästan direkt i fredags”, säger en glad Håkan Palm, Ungdomsansvarig Rydsgårds AIF.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.