Optimism i överflöd inom handbollen

Peter Gentzel var den svåröverlistade målvakten, Robert Wedberg den smarte linjespringaren,, Stefan Löfgren den obarmhärtige skytten på planen. 

Sedan några år leder de svensk handboll utanför planen. Peter som vd för Svensk Elithandboll, Robert som generalsekreterare vid förbundet och Stefan som vd för Svenska Handbollslandslaget.

Handbollen rullar i medvind. I OS i Paris tillhör både damlandslaget och herrlandslaget favoriterna.

De är delaktiga i de flesta stora besluten och agerar med framgång. Just nu är de synnerligen belåtna med det ekonomiska utfallet från arrangemangen av två lyckade världsmästerskap.  Överskottet på 23 miljoner gör det möjligt med nya satsningar. 

Facit för två VM-arrangemang

Men först ska OS genomföras. Svensk Handboll representeras av två starka landslag. Både damlandslaget och  herrlandslaget bedöms som medaljkandidater.

23 miljoner kronor utgör ett imponerande facit för två arrangemang där handbollen också fick stor upmärksamhet och påverkade kommande generationer av spelare och åskådare,

Fredrik Rapp, Svenska Handbollförbundets ordförande, omger sig av kunniga och erfarna medarbetare. Här vilar man inte inte på besluten. Nu är det klart hur pengarna ska fördelas.

Vill växa ännu mera

Ord leder till handling, det  bevisas ideligen.

“Vi bygger för att bli starkare framöver, inte minst kring ungdomsutveckling och att skapa en hållbar idrott”, betonar Robert Wedberg.

Sverige har, tillsammans med Polen (VM 2023, herrar), Norge och Danmark (VM 2023, damer) stått som värdland för två mästerskap det senaste året. 

Det räckte inte med fartfylld och händelserik handboll och därtill många åskådare l - det ekonomiska resultatet blev förträffligt.

När redovisningen nådde sista raden stod det klart att behållningen uppgår till 23 miljoner för de två mästerskapen.

Pengar soom ska användas. De ska investeras i verksamheten. Styrelsen har tagit beslutet:

● 12 miljoner kronor till en breddsatsning. Dels via distriktsförbunden för föreningsutveckling, rekrytering och domarutveckling och, dels i en strategifond, där förbundet samarbetar med Lunds universitet i ett forskningsbaserat projekt för att utveckla en app med inspiration, guidning och konkreta verktyg för att spelare ska kunna prestera på topp och samtidigt må bra, både på och utanför planen.

● 9 miljoner kronor går till elitsatsning med bl a fokus på stöd till elithandbollen genom riktade åtgärder arbete inom föreningsutveckling samt satsning på ATG Svenska cupens Final4. Dessutom går en del av dessa nio miljoner till påfyllnad av landslagsfonden för en stabil ekonomisk nivå över tid. 

● 2 miljoner kronor bevaras i en solidaritetsfond för att stötta utvecklingen av handboll globalt, speciellt riktat mot handbollsvaga nationer, samt fortsatt satsning på forskning.

- Jag är stolt och glad över att vi kan fördela pengar till både bredd och elit. Utöver dessa 23 miljoner i vinst har mästerskapen bidragit till turistekonomiska effekter på många miljoner runt om i landet, säger säger Fredrik Rapp och fortsätter:

- Jag vågar säga att mästerskapen varit en succé på många plan, vilket var det vi hoppades på så klart. Vi har lyckats göra handboll till en folksport.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det första svenska aktiebolaget med affärsidén att förvalta och utveckla en fotbollsklubb är skapat

NFG (Nordic Football Group) har köpt den engelska League 1-klubben Burton Albion FC och satsningen sker på initiativ av bl. a Tom Davidson, 49, stockholmare med Djurgården som favoritklubb.

En rad kända svenskar har investerat åtskilliga miljoner och är nu delägare i engelsk ligafotboll. Däribland H&M-miljardären Karl-Johan Persson liksom hockeyproffset Erik Karlsson, Sinch-grundaren Kristian Männik och Johan Andersson, vd vid Mellby Gård som sponsrar Trelleborgs FF. Norska NHL-stjärnan Mats Zuccarello ingår också i gruppen av investerare liksom ytterligare norrmän och en rad isländska familjer.

Hur klarar vi sportens, idrotten och friluftslivets efterfrågan på utrustning och exempelvis snö på miljömässigt hållbart sätt när klimatet blir varmare? Det är ett av många fokus i Mittuniversitetets Sports Tech Research Centers nya hållbarhetsprojekt ”Flerdimensionell hållbarhet”.

Projektet, som beviljats drygt 10 miljoner kronor från Tillväxtverket, och omsluter totalt cirka 20 miljoner kronor, ska pågå till 2026 och har som mål att bidra till regional och lokal utveckling. 

. Tjeckien, världsmästare i Prag i maj,  nobbas av NHL och spelarfacket NHLPA, när ishockeyns ”4 Nations Face Off” arrangeras i Montreal och Boston 13-21 februari 2025.
  Tre Kronor spelar sin första match mot Kanada, 02.00 den 13 februari, övriga lag är USA och Finland. De två främst placerade lagen möts i en final, fredag 21 februari i Boston.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.