20 miljoner till ny undersökning

Hur klarar vi sportens, idrotten och friluftslivets efterfrågan på utrustning och exempelvis snö på miljömässigt hållbart sätt när klimatet blir varmare? Det är ett av många fokus i Mittuniversitetets Sports Tech Research Centers nya hållbarhetsprojekt ”Flerdimensionell hållbarhet”.

Projektet, som beviljats drygt 10 miljoner kronor från Tillväxtverket, och omsluter totalt cirka 20 miljoner kronor, ska pågå till 2026 och har som mål att bidra till regional och lokal utveckling. 

Bilder som ger en ängslig känsla. Mera grön och mindre snö....Ska det bli ännu fler sådan här bilder i framtiden? Foto: Lars Hedberg / TT

I satsningen ingår flera olika delprojekt som alla har hållbarhet som gemensamt tema, oavsett om det handlar om miljö eller att bidra till en mer aktiv och hälsosam livsstil.

Ett exempel är satsningar för att göra parasporten mer likvärdig och på så sätt också bidra till att utveckla paraidrotten för fler än elitidrottare.

Påverkar material och banor

– Inom parasporten har de tävlande olika grad av funktionsvariation och man kämpar med att göra indelningen i olika klasser rättvis. I det här projektet vill vi undersöka hur vi kan bidra genom att utveckla idrottsmateriel och tävlingsbanor så att man kan prestera mer likvärdigt. , säger Mikael Bäckström, Centrumledare vid Sports Tech Research Centre.

Ett tredje hållbarhetsmål för projektet är att bidra till företagsutveckling och arbetstillfällen i regionen. Mittuniversitetets Sports Tech Research Center har ett nära samarbete med flera små och medelstora företag i Jämtland-Härjedalen och Västernorrland. Centret bidra med den senaste forskningen.

– Ofta får vi frågor om behovet att utvärdera ett material eller en produkt i sin funktion men även för att göra det mer miljömässigt och hållbart. Vi utvärderar, utvecklar och testar produkterna i vår forskarmiljö och företagen kan sedan ta den kunskapen vidare. På så sätt kan företagen följa skärpta lagar kring hållbarhet och möta kundernas efterfrågan och krav på produkterna, konstaterar Mikael Bäckström.

Fföretag måste samabeeta

Genom projektets många olika delaktiviteter förstärks samarbetet med företag i regionen och även aktörer nationellt och internationellt. Mikael Bäckström ser att det även bidrar till nya och fruktbara samarbeten för företag i regionen.

– Vi blir en aktör som sätter olika företag i kontakt med varandra så att de kan hitta partners att samarbeta med och ytterligare utveckla sin verksamhet och produktion, säger han.

Utöver forskningsmedel från Tillväxtverket finansieras forskningsprojektet även av Mittuniversitetet, Rolf och Gunilla Enströms stiftelse för forskning och utveckling samt Östersunds kommun.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Den femte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Per-Ola Kullberg från Rydsgård vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Rydsgårds AIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även de med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet.

”Per-Ola är ledare för ett av våra tjejlag, så jag fick veta att både han och föreningen hade vunnit nästan direkt i fredags”, säger en glad Håkan Palm, Ungdomsansvarig Rydsgårds AIF.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.