20 miljoner till ny undersökning

Hur klarar vi sportens, idrotten och friluftslivets efterfrågan på utrustning och exempelvis snö på miljömässigt hållbart sätt när klimatet blir varmare? Det är ett av många fokus i Mittuniversitetets Sports Tech Research Centers nya hållbarhetsprojekt ”Flerdimensionell hållbarhet”.

Projektet, som beviljats drygt 10 miljoner kronor från Tillväxtverket, och omsluter totalt cirka 20 miljoner kronor, ska pågå till 2026 och har som mål att bidra till regional och lokal utveckling. 

Bilder som ger en ängslig känsla. Mera grön och mindre snö....Ska det bli ännu fler sådan här bilder i framtiden? Foto: Lars Hedberg / TT

I satsningen ingår flera olika delprojekt som alla har hållbarhet som gemensamt tema, oavsett om det handlar om miljö eller att bidra till en mer aktiv och hälsosam livsstil.

Ett exempel är satsningar för att göra parasporten mer likvärdig och på så sätt också bidra till att utveckla paraidrotten för fler än elitidrottare.

Påverkar material och banor

– Inom parasporten har de tävlande olika grad av funktionsvariation och man kämpar med att göra indelningen i olika klasser rättvis. I det här projektet vill vi undersöka hur vi kan bidra genom att utveckla idrottsmateriel och tävlingsbanor så att man kan prestera mer likvärdigt. , säger Mikael Bäckström, Centrumledare vid Sports Tech Research Centre.

Ett tredje hållbarhetsmål för projektet är att bidra till företagsutveckling och arbetstillfällen i regionen. Mittuniversitetets Sports Tech Research Center har ett nära samarbete med flera små och medelstora företag i Jämtland-Härjedalen och Västernorrland. Centret bidra med den senaste forskningen.

– Ofta får vi frågor om behovet att utvärdera ett material eller en produkt i sin funktion men även för att göra det mer miljömässigt och hållbart. Vi utvärderar, utvecklar och testar produkterna i vår forskarmiljö och företagen kan sedan ta den kunskapen vidare. På så sätt kan företagen följa skärpta lagar kring hållbarhet och möta kundernas efterfrågan och krav på produkterna, konstaterar Mikael Bäckström.

Fföretag måste samabeeta

Genom projektets många olika delaktiviteter förstärks samarbetet med företag i regionen och även aktörer nationellt och internationellt. Mikael Bäckström ser att det även bidrar till nya och fruktbara samarbeten för företag i regionen.

– Vi blir en aktör som sätter olika företag i kontakt med varandra så att de kan hitta partners att samarbeta med och ytterligare utveckla sin verksamhet och produktion, säger han.

Utöver forskningsmedel från Tillväxtverket finansieras forskningsprojektet även av Mittuniversitetet, Rolf och Gunilla Enströms stiftelse för forskning och utveckling samt Östersunds kommun.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det tidigare NHL-proffset och landslagsspelaren Henrik Zetterberg  blir investerare i Liveday – ett hightech- bolag som skapat enplattform för idrottsklubbar och arenabesökare.

- Bolaget har en spännande lösning och  jag vill vara en del av ett  nytänkande bolag, säger Henrik som numera bor utanför Helsingborg.

Skall Sverige och Danmark lyckas med det som Sverige, Danmark, Norge och Finland misslyckades med inför 2025, att få arrangera fotbolls-EM för damer? De hoppas fotbollsförbunden SvFF och DBU som vill arrangera det genom tiderna största EM för damer 2029 – något som satt fart på den danska debatten om att bygga fler stadion.

De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.

Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt  och tänker framför allt på åren 1975-91

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.