Sensationstjejen var överlägsen

Ebba Årsjö tilldelas Victoriapriset 2022. Hon blir den första para-idrottaren att tilldelas priset.

Ebba hyllas efter sin succé vid vinterns Paralympics i Peking där hon sensationellt vann två guldmedaljer,  i alpin kombination och slalom och dessutom tog brons i störtlopp. 

Ebba Årsjö med sin mamma Pernilla vid hemkomsten på Arlanda efter OS-succén.

Det var Sveriges första alpina medaljer i Paralympics på 20 år. Innan succén i Paralympics hann Ebba dessutom med att erövra dubbla guld vid Para-VM i norska Lillehammer.

– Det känns oerhört hedrande att få ett så fint pris. Det absolut finaste jag har fått hittills och när man ser listan på alla som har fått priset tidigare och vilka som delar ut det så känner jag mig väldigt hedrad, säger Ebba.

Hon inledde sitt första Paralympics i vintras med bronset i störtlopp följt av en fjärdeplats i Super-G. Efter guldet i alpin kombination hade hon slagläge i storslalom också, men kraschade illa. Mot alla odds och trots stora smärtor i knäet kunde Ebba redan dagen efter köra hem ytterligare ett guld, denna gång i slalom.

– Det har varit ett helt sjukt år. Jag hade vissa mål uppsatta och jag är så lycklig att jag kunde nå alla. Tänker man tillbaka några år och hela min resa så har mitt liv vänts upp och ner totalt.

Ebba har gjort succé sedan hon i slutet av 2019 började tävla i parasport. Under uppväxten valde hon att hålla sin funktionsnedsättning hemlig och tränade länge med Sveriges alpina elit innan hon berättade hela sanningen. 

Hon blir den första paraidrottaren som tilldelas Victoriapriset.

– Det har varit ett fantastiskt idrottsår och därför känns det extra roligt att priset för första gången går till en paraidrottare. Ebba Årsjö har stått för otroliga prestationer under 2022 och är sannerligen en välförtjänt vinnare, säger Stephan Rimér, ansvarig för Victoriadagarna.

– Alla de bästa idrottarna i Sverige genom tiderna har fått det här priset, men aldrig någon paralympier. Det kom några tårar faktiskt, medger hon.

Victoriapriset har delats ut årligen sedan 1979 och delas ut av H.K.H. Kronprinsessan Victoria under Victoriakonserten den 14 juli. Hela ceremonin sänds i SVT1 och SVT Play torsdag 14 juli kl 21.00.

Listan överv tidigare mottagare:

2022: Ebba Årsjö, parasport alpint

2021: Nils van der Poel, skridsko

2020: Armand Duplantis, friidrott

2019: Hanna Öberg, skidskytte

2018: Stina Nilsson, längdskidor

2017: Jenny Rissveds, cykel

2016: Henrik Lundqvist, ishockey

2015: Sarah Sjöström, simning

2014: Sveriges herr- och damstafettlag, längdskidor

2013: Johan Olsson, längdskidor

2012: Anette Norberg, curling

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tretorn har haft en stark koppling till tennisen under många år vilket och det har även inkluderat ett mångårigt samarbete som officiell bollpartnermed tennisveckorna i Båstad  Ett samarbete som nu förlängs tillsammans med WTA och ATP turneringarna på Nordea Open  4–17 juli .

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Gotlands Grand National växer lavinartat. Från de maskindrivna motorcyklarna till att nu cyklisterna välkomnas  till det gamla skjutfältet och gör evenemanget gigantiskt.  Det är vad Svenska Cykelförbundet i samarbete med Svenska Motorsportsförbundet tror och hoppas på när de tillsammans genomför GGN E-Bikeden 27 oktober 2022, dagen innan GGN startar.  Arrangörerna räknar invasion på ön!.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.