Sensationstjejen var överlägsen

Ebba Årsjö tilldelas Victoriapriset 2022. Hon blir den första para-idrottaren att tilldelas priset.

Ebba hyllas efter sin succé vid vinterns Paralympics i Peking där hon sensationellt vann två guldmedaljer,  i alpin kombination och slalom och dessutom tog brons i störtlopp. 

Ebba Årsjö med sin mamma Pernilla vid hemkomsten på Arlanda efter OS-succén.

Det var Sveriges första alpina medaljer i Paralympics på 20 år. Innan succén i Paralympics hann Ebba dessutom med att erövra dubbla guld vid Para-VM i norska Lillehammer.

– Det känns oerhört hedrande att få ett så fint pris. Det absolut finaste jag har fått hittills och när man ser listan på alla som har fått priset tidigare och vilka som delar ut det så känner jag mig väldigt hedrad, säger Ebba.

Hon inledde sitt första Paralympics i vintras med bronset i störtlopp följt av en fjärdeplats i Super-G. Efter guldet i alpin kombination hade hon slagläge i storslalom också, men kraschade illa. Mot alla odds och trots stora smärtor i knäet kunde Ebba redan dagen efter köra hem ytterligare ett guld, denna gång i slalom.

– Det har varit ett helt sjukt år. Jag hade vissa mål uppsatta och jag är så lycklig att jag kunde nå alla. Tänker man tillbaka några år och hela min resa så har mitt liv vänts upp och ner totalt.

Ebba har gjort succé sedan hon i slutet av 2019 började tävla i parasport. Under uppväxten valde hon att hålla sin funktionsnedsättning hemlig och tränade länge med Sveriges alpina elit innan hon berättade hela sanningen. 

Hon blir den första paraidrottaren som tilldelas Victoriapriset.

– Det har varit ett fantastiskt idrottsår och därför känns det extra roligt att priset för första gången går till en paraidrottare. Ebba Årsjö har stått för otroliga prestationer under 2022 och är sannerligen en välförtjänt vinnare, säger Stephan Rimér, ansvarig för Victoriadagarna.

– Alla de bästa idrottarna i Sverige genom tiderna har fått det här priset, men aldrig någon paralympier. Det kom några tårar faktiskt, medger hon.

Victoriapriset har delats ut årligen sedan 1979 och delas ut av H.K.H. Kronprinsessan Victoria under Victoriakonserten den 14 juli. Hela ceremonin sänds i SVT1 och SVT Play torsdag 14 juli kl 21.00.

Listan överv tidigare mottagare:

2022: Ebba Årsjö, parasport alpint

2021: Nils van der Poel, skridsko

2020: Armand Duplantis, friidrott

2019: Hanna Öberg, skidskytte

2018: Stina Nilsson, längdskidor

2017: Jenny Rissveds, cykel

2016: Henrik Lundqvist, ishockey

2015: Sarah Sjöström, simning

2014: Sveriges herr- och damstafettlag, längdskidor

2013: Johan Olsson, längdskidor

2012: Anette Norberg, curling

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Förmågan att utveckla och förnya ett arrangemang brottas åtskilliga förbund och klubbar med. Vanans makt får gärna övertaget och nästa tävling, cup eller event blir en kopia av föregående, trots att många suckar uppgivet. Människor är trygga i ett traditionellt tänkande. 

Men det finns undantag. Som Rally Sweden, unikt i VM-cirkusen med att ha en nostalgitävling insprängd i WRC-schemat – och dessutom på samma specialsträckor som “värstingbilarna”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.