Beslutet - HV sparkar tränarduon

Med 14 omgångar kvar av SHL:s grundserie, och med åtta poäng upp till 12:e placerade Brynäs, valde styrelsen i HV 71 på måndagen att sparka tränarduon, Tommy Samuelsson/Fredrik Stillman.

Det anmärkningsvärda är att styrelsen väntat så länge med att agera

Hv 71s tränare Fredrik Stillman och Tommy Samuelsson tvingas lämna jobbet.

HV 71 har parkerat i botten av tabellen sedan seriestarten i september 2022.  Det är inte realistiskt att tro att HV kan undvika negativt kval, där Malmö Redhawks blir motståndare, första nedsläpp i svensk idrotts mest ångestladdade kval är den 14 mars, en kamp över sju ronder.

 Förlorande lag till Hockeyallsvenskan och en helt annan ekonomisk verklighet än i SHL.

Ordförande i HV-styret är Anders Wilander, 68 år och äldre bror till tennisstjärnan Mats. Anders valdes i juni 2021, sedan HV flyttats ned efter kvalförlusten mot Brynäs våren 2021. 

Återtåget var framgångsrikt.  Tommy Samuelsson,  som kom med ett starkt CV både som aktiv och tränare , försågs med en hjältegloria. Men i ishockeyn styr resultaten och Samuelsson har den här säsongen inte levererat i enlighet med styrelsens och Anders Wilanders krav.

Vad som överraskar är att säsongsnye sportchefen Kent ”Nubben” Norberg, hämtad från Timrå, sitter kvar i orubbat bo.  Det är ändå han som byggt laget, säkert med assistans av Samuelsson, men ansvaret är hos ”Nubben”. Han har helt enkelt misslyckats i sitt arbete.

Under säsongen har spelare kommit och gått i en salig röra.  ”Nubbens” spelaraffärer har varit vidlyftiga, och dyrbara, till råga på allt har profilvärvningar som  dansken Mikael Bödker och amerikanen Sam Vignault inte levererat.

I media framställdes ”Nubben” på måndagen som en olycklig budbärare, det var han som fick lämna beskedet till Samuelsson/Stillman att det var tack och adjö. Det hade förstås varit bättre om styrelsen direkt meddelat Samuelsson/Stillman att förtroendet var förbrukat.

På coachbänken återinträder nu Johan Lindbom, den verkliga guldmakaren vid HV:s första SM-guld 1995, han dundrade in det förlösande guldmålet mot Brynäs. Johan är i dag klubbdirektör, men sparkades själv från tränarrollen i HV hösten 2018.

Hans comeback andas stor desperation, vid sin sida får han ännu en HV ikon, backen Per Gustafsson som hämtas in HC Dalen i Hockeyettan. Ett tredje namn i den här rockaden är Wille Rahm. 

Det blir trångt i HV-båset, resten av säsongen. Där återfinns redan förre Djurgårds-spelaren Charles Berglund som rekryterades från TV-soffan när Johan Åkerman nyligen fick lämna. Till historien hör att ”Nubben” och ”Challe” är goda vänder sedan de arbetade tillsammans i Timrå.

Tommy Samuelsson är förste SHL-tränare att  gå den här säsongen.  Tre assisterande har tvingats i väg, nämnde Fredrik Stillman/Johan Åkerman samt Lasse Johansson i Rögle som ersattes av Jan Larsson, tidigare i den rollen i Rögle.

Sist placerade lag i SHL, Malmö, har mot alla odds hållit fast vid Tomas Kollar som tränare. Vanligen hetlevrade Patrik Sylvegård i ledningen har suttit still och hela tiden uttalat förtroende för Kollar. Är det ett vinnande recept i kommande kvalduell – med all sannolikhet,  mot HV 71.

I Hockeyallsvenskan är Johan Garpenlövs intåg i Djurgården det mest sensationella. Han ersattes redan före jul  av Joakim Fagervall. 

Jumboplacerade Västervik kickade i helgen Martin Gudmundsson och plockade upp J20-tränaren Ragnar Karlsson, ett pinnhål. Han har tidigare spelat i SHL för Luleå och Linköping.

Kjell Nilsson

Fakta

HV 71 hör till SHL:s  ekonomiskt mest välbärgade lag och redovisade våren 2022 ett eget kapital på 52 miljoner.  Det innebär en plats i SHL-toppen, där Färjestad är överlägsen etta med ett eget kapital i 150 miljoner klassen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 
Årets SM-vinnare på både herr- och damsidan kommer att tilldelas Bengt Johanssons pokal. Efter handbollslegendarens bortgång 2022 påbörjades arbetet med de nya pokalerna till Bengas minne - nu är de redo att lyftas för första gången.
 De båda pokalerna är inte bara symboler för seger, utan också för hans arv och minne.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.