Beslutet - HV sparkar tränarduon

Med 14 omgångar kvar av SHL:s grundserie, och med åtta poäng upp till 12:e placerade Brynäs, valde styrelsen i HV 71 på måndagen att sparka tränarduon, Tommy Samuelsson/Fredrik Stillman.

Det anmärkningsvärda är att styrelsen väntat så länge med att agera

Hv 71s tränare Fredrik Stillman och Tommy Samuelsson tvingas lämna jobbet.

HV 71 har parkerat i botten av tabellen sedan seriestarten i september 2022.  Det är inte realistiskt att tro att HV kan undvika negativt kval, där Malmö Redhawks blir motståndare, första nedsläpp i svensk idrotts mest ångestladdade kval är den 14 mars, en kamp över sju ronder.

 Förlorande lag till Hockeyallsvenskan och en helt annan ekonomisk verklighet än i SHL.

Ordförande i HV-styret är Anders Wilander, 68 år och äldre bror till tennisstjärnan Mats. Anders valdes i juni 2021, sedan HV flyttats ned efter kvalförlusten mot Brynäs våren 2021. 

Återtåget var framgångsrikt.  Tommy Samuelsson,  som kom med ett starkt CV både som aktiv och tränare , försågs med en hjältegloria. Men i ishockeyn styr resultaten och Samuelsson har den här säsongen inte levererat i enlighet med styrelsens och Anders Wilanders krav.

Vad som överraskar är att säsongsnye sportchefen Kent ”Nubben” Norberg, hämtad från Timrå, sitter kvar i orubbat bo.  Det är ändå han som byggt laget, säkert med assistans av Samuelsson, men ansvaret är hos ”Nubben”. Han har helt enkelt misslyckats i sitt arbete.

Under säsongen har spelare kommit och gått i en salig röra.  ”Nubbens” spelaraffärer har varit vidlyftiga, och dyrbara, till råga på allt har profilvärvningar som  dansken Mikael Bödker och amerikanen Sam Vignault inte levererat.

I media framställdes ”Nubben” på måndagen som en olycklig budbärare, det var han som fick lämna beskedet till Samuelsson/Stillman att det var tack och adjö. Det hade förstås varit bättre om styrelsen direkt meddelat Samuelsson/Stillman att förtroendet var förbrukat.

På coachbänken återinträder nu Johan Lindbom, den verkliga guldmakaren vid HV:s första SM-guld 1995, han dundrade in det förlösande guldmålet mot Brynäs. Johan är i dag klubbdirektör, men sparkades själv från tränarrollen i HV hösten 2018.

Hans comeback andas stor desperation, vid sin sida får han ännu en HV ikon, backen Per Gustafsson som hämtas in HC Dalen i Hockeyettan. Ett tredje namn i den här rockaden är Wille Rahm. 

Det blir trångt i HV-båset, resten av säsongen. Där återfinns redan förre Djurgårds-spelaren Charles Berglund som rekryterades från TV-soffan när Johan Åkerman nyligen fick lämna. Till historien hör att ”Nubben” och ”Challe” är goda vänder sedan de arbetade tillsammans i Timrå.

Tommy Samuelsson är förste SHL-tränare att  gå den här säsongen.  Tre assisterande har tvingats i väg, nämnde Fredrik Stillman/Johan Åkerman samt Lasse Johansson i Rögle som ersattes av Jan Larsson, tidigare i den rollen i Rögle.

Sist placerade lag i SHL, Malmö, har mot alla odds hållit fast vid Tomas Kollar som tränare. Vanligen hetlevrade Patrik Sylvegård i ledningen har suttit still och hela tiden uttalat förtroende för Kollar. Är det ett vinnande recept i kommande kvalduell – med all sannolikhet,  mot HV 71.

I Hockeyallsvenskan är Johan Garpenlövs intåg i Djurgården det mest sensationella. Han ersattes redan före jul  av Joakim Fagervall. 

Jumboplacerade Västervik kickade i helgen Martin Gudmundsson och plockade upp J20-tränaren Ragnar Karlsson, ett pinnhål. Han har tidigare spelat i SHL för Luleå och Linköping.

Kjell Nilsson

Fakta

HV 71 hör till SHL:s  ekonomiskt mest välbärgade lag och redovisade våren 2022 ett eget kapital på 52 miljoner.  Det innebär en plats i SHL-toppen, där Färjestad är överlägsen etta med ett eget kapital i 150 miljoner klassen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockey- allsvenska Vita Hästen från Norrköping  har ansökt om konkurs vilket framgår av handlingar som lämnats in till Norrköpings tingsrätt.

Vid ett extra insatt årsmöte 27:e februari konstaterades att årets säsong lämnar ett underskott på 6,8 miljoner. Det aktiebolag som driver A-lags - verksamheten redovisade 4,6 miljoner i negativt eget kapital.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.