Beskedet som Marcus hade velat slippa

Marcus Ericsson fick en perfekt start på årets Indy Car  när han vann den första deltävlingen på The streets of St. Petersburg, i Florida.  Bakom 33-åringens karriär döljer sig svenska finansiärer. Den kanske största, Huski Chocolate, ifrågasätts nu starkt och är inblandad i ett mål i Hovrätten.

Marcus har fått en kanonstart på säsongen 2023. och Ieder mästerskapet. Felix Rosenqvist, som kör för McLarens systerstall, Arrow McLaren, tvingades däremot bryta, efter en krasch med flera inblandade bilar. 

Marcus är stärkt av medvinden i fjol.  Det var då han överraskande vann Indy 500, motorsportens Super Bowl, i slutet av maj i fjol på Indianapolis Speedway, Ett mytomspunnet racing-mecka, där Kenny Bräck också lyckades vinna 1999. 

Segerskumpa -  mjölk!

Indy 500-vinnaren firar alltid med en flaska mjölk på vinnarpodiet, eller ja, för det mesta häller föraren mjölken över sig. Det är en tradition som hör Indy 500 till. Denna gång passade mjölken perfekt in i bilden. Ericssons och teamets huvudpartner, Chip Ganassi Racing är nämligen svenska, en chockladdryck som har haft en stor roll i Marcus Ericssons karriär. 

När Marcus kom in i Formel 1 2014, Caterham, var det mycket snack om hur platsen finansierades. Det spekulerades om att svenska miljardärer ställde upp i bakgrunden. Familjen Rausing (Tetrapak) och familjen Persson (H&M) blev utpekade. 

När han tog plats i Schweiziska Sauber-stallet, 2015, tog spekulationerna fart. Schweitziska Longbow Finance, med Finn Rausing i bakgrunden, köpte Sauber-stallet 2016. Då stod det klart att det nog fanns svenska intressen bakom Ericsson. 

Huski Chocolate kom in i bilden i november 2019. Då hade Formel 1- stallet Sauber bytt namn till Alfa Romeo Racing. När Ericsson lämnade Formel 1 och tog steget över till Indy Racing League 2019 följde Huski Chocolate med. Det har varit mycket spekulation också kring Huski. 

Just nu kritiseras Huski Chocolate efter att räkenskapsåret visar 114 miljoner kronor i förluster.

Dert är nyhetssajten Breakit som påvisar hur bolaget har investerat över 200 miljoner i sponsoravtal , men nu har  företaget hamnat i en tvist med en amerikansk delägare och känd Nascar-profil, ett ärende som har hamnat i Hovrätten.

Fastighetsmiljardären Mikael Andersson har beskrivits som kraften bakom Huskis sportsatsningar. Huski har också sponsrat fotbollsklubbar som Millwall FC, och Hammarby här i Sverige. 

FinnRausings Longbow Finance köpte Saubers Formel 1 stall, som numera har tyska VW/Audi som minoritetsägare, med målsättningen att bli motorleverantör 2026, när Formel 1 motorkoncept förändras., 

Då fanns det rekordmånga svenska sponsorer, hela nio stycken, i Formel 1. Sedan dess har antalet fallit och i år finns det endast två svenska partners i Formel 1, nämligen SKF, som har funnits med som partner sedan 1947, ett bolag i Wallenbergsfären, och Hexagon, med Melker Schöring i bakgrunden. I bakgrundenfinns också Öhlins, som sedan 2018 är en del av amerikanska Tenneco. 

Hur ser då med  svenskintressen i Marcus Ericssons Indy Racing League ut? Jo, det enda svenska företaget som är med 2023 är just Huski Chocolate. 

Krigsveteranorganisation sponsrar

I övrigt är det amerikanska bolag som dominerar, såväl i Formel 1 som i Indy Racing League. I Indy är drygt 75 procent av bolagen från USA. I Formel 1 är andelen 34 procent 2023, en rekordstor andel. I fjol översteg antalet amerikanska partners i Formel 1 etthundra för första gången. 

Kännetecknande för Indy Racing League är att det är många amerikanska företag inom relativt traditionella branscher. Den näst största kategorin är företag från Japan. Honda, Sharp, NTT och Hitachi är några av de japanska storbolagen som är med i serien.  Ett element som saknas i Formel 1 är det patriotiska inslaget. Här finns krigsveteranorganisationen American Leagion som en partner. 

Björn Stenbacka

Fakta

Skribenten driver sportanalysföretaget Spomotion Analytics  @SpomotionA

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockey- allsvenska Vita Hästen från Norrköping  har ansökt om konkurs vilket framgår av handlingar som lämnats in till Norrköpings tingsrätt.

Vid ett extra insatt årsmöte 27:e februari konstaterades att årets säsong lämnar ett underskott på 6,8 miljoner. Det aktiebolag som driver A-lags - verksamheten redovisade 4,6 miljoner i negativt eget kapital.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.