Beskedet som Marcus hade velat slippa

Marcus Ericsson fick en perfekt start på årets Indy Car  när han vann den första deltävlingen på The streets of St. Petersburg, i Florida.  Bakom 33-åringens karriär döljer sig svenska finansiärer. Den kanske största, Huski Chocolate, ifrågasätts nu starkt och är inblandad i ett mål i Hovrätten.

Marcus har fått en kanonstart på säsongen 2023. och Ieder mästerskapet. Felix Rosenqvist, som kör för McLarens systerstall, Arrow McLaren, tvingades däremot bryta, efter en krasch med flera inblandade bilar. 

Marcus är stärkt av medvinden i fjol.  Det var då han överraskande vann Indy 500, motorsportens Super Bowl, i slutet av maj i fjol på Indianapolis Speedway, Ett mytomspunnet racing-mecka, där Kenny Bräck också lyckades vinna 1999. 

Segerskumpa -  mjölk!

Indy 500-vinnaren firar alltid med en flaska mjölk på vinnarpodiet, eller ja, för det mesta häller föraren mjölken över sig. Det är en tradition som hör Indy 500 till. Denna gång passade mjölken perfekt in i bilden. Ericssons och teamets huvudpartner, Chip Ganassi Racing är nämligen svenska, en chockladdryck som har haft en stor roll i Marcus Ericssons karriär. 

När Marcus kom in i Formel 1 2014, Caterham, var det mycket snack om hur platsen finansierades. Det spekulerades om att svenska miljardärer ställde upp i bakgrunden. Familjen Rausing (Tetrapak) och familjen Persson (H&M) blev utpekade. 

När han tog plats i Schweiziska Sauber-stallet, 2015, tog spekulationerna fart. Schweitziska Longbow Finance, med Finn Rausing i bakgrunden, köpte Sauber-stallet 2016. Då stod det klart att det nog fanns svenska intressen bakom Ericsson. 

Huski Chocolate kom in i bilden i november 2019. Då hade Formel 1- stallet Sauber bytt namn till Alfa Romeo Racing. När Ericsson lämnade Formel 1 och tog steget över till Indy Racing League 2019 följde Huski Chocolate med. Det har varit mycket spekulation också kring Huski. 

Just nu kritiseras Huski Chocolate efter att räkenskapsåret visar 114 miljoner kronor i förluster.

Dert är nyhetssajten Breakit som påvisar hur bolaget har investerat över 200 miljoner i sponsoravtal , men nu har  företaget hamnat i en tvist med en amerikansk delägare och känd Nascar-profil, ett ärende som har hamnat i Hovrätten.

Fastighetsmiljardären Mikael Andersson har beskrivits som kraften bakom Huskis sportsatsningar. Huski har också sponsrat fotbollsklubbar som Millwall FC, och Hammarby här i Sverige. 

FinnRausings Longbow Finance köpte Saubers Formel 1 stall, som numera har tyska VW/Audi som minoritetsägare, med målsättningen att bli motorleverantör 2026, när Formel 1 motorkoncept förändras., 

Då fanns det rekordmånga svenska sponsorer, hela nio stycken, i Formel 1. Sedan dess har antalet fallit och i år finns det endast två svenska partners i Formel 1, nämligen SKF, som har funnits med som partner sedan 1947, ett bolag i Wallenbergsfären, och Hexagon, med Melker Schöring i bakgrunden. I bakgrundenfinns också Öhlins, som sedan 2018 är en del av amerikanska Tenneco. 

Hur ser då med  svenskintressen i Marcus Ericssons Indy Racing League ut? Jo, det enda svenska företaget som är med 2023 är just Huski Chocolate. 

Krigsveteranorganisation sponsrar

I övrigt är det amerikanska bolag som dominerar, såväl i Formel 1 som i Indy Racing League. I Indy är drygt 75 procent av bolagen från USA. I Formel 1 är andelen 34 procent 2023, en rekordstor andel. I fjol översteg antalet amerikanska partners i Formel 1 etthundra för första gången. 

Kännetecknande för Indy Racing League är att det är många amerikanska företag inom relativt traditionella branscher. Den näst största kategorin är företag från Japan. Honda, Sharp, NTT och Hitachi är några av de japanska storbolagen som är med i serien.  Ett element som saknas i Formel 1 är det patriotiska inslaget. Här finns krigsveteranorganisationen American Leagion som en partner. 

Björn Stenbacka

Fakta

Skribenten driver sportanalysföretaget Spomotion Analytics  @SpomotionA

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

OS-invigningen är bara ett par dagar bort.  Det må vara världens största idrottsfest, men det är också den särklassigt dyraste. Totalkostnaden för olympiska spelen har skjutit i höjden till över 187 miljarder dollar sedan 2000, tre gånger mer än planerat. För att vara värd kommer Paris sannolikt att spendera över 9,6 miljarder dollar, mer än turismintäkterna ger och 76 procent mer än planerat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.