Beskedet som Marcus hade velat slippa

Marcus Ericsson fick en perfekt start på årets Indy Car  när han vann den första deltävlingen på The streets of St. Petersburg, i Florida.  Bakom 33-åringens karriär döljer sig svenska finansiärer. Den kanske största, Huski Chocolate, ifrågasätts nu starkt och är inblandad i ett mål i Hovrätten.

Marcus har fått en kanonstart på säsongen 2023. och Ieder mästerskapet. Felix Rosenqvist, som kör för McLarens systerstall, Arrow McLaren, tvingades däremot bryta, efter en krasch med flera inblandade bilar. 

Marcus är stärkt av medvinden i fjol.  Det var då han överraskande vann Indy 500, motorsportens Super Bowl, i slutet av maj i fjol på Indianapolis Speedway, Ett mytomspunnet racing-mecka, där Kenny Bräck också lyckades vinna 1999. 

Segerskumpa -  mjölk!

Indy 500-vinnaren firar alltid med en flaska mjölk på vinnarpodiet, eller ja, för det mesta häller föraren mjölken över sig. Det är en tradition som hör Indy 500 till. Denna gång passade mjölken perfekt in i bilden. Ericssons och teamets huvudpartner, Chip Ganassi Racing är nämligen svenska, en chockladdryck som har haft en stor roll i Marcus Ericssons karriär. 

När Marcus kom in i Formel 1 2014, Caterham, var det mycket snack om hur platsen finansierades. Det spekulerades om att svenska miljardärer ställde upp i bakgrunden. Familjen Rausing (Tetrapak) och familjen Persson (H&M) blev utpekade. 

När han tog plats i Schweiziska Sauber-stallet, 2015, tog spekulationerna fart. Schweitziska Longbow Finance, med Finn Rausing i bakgrunden, köpte Sauber-stallet 2016. Då stod det klart att det nog fanns svenska intressen bakom Ericsson. 

Huski Chocolate kom in i bilden i november 2019. Då hade Formel 1- stallet Sauber bytt namn till Alfa Romeo Racing. När Ericsson lämnade Formel 1 och tog steget över till Indy Racing League 2019 följde Huski Chocolate med. Det har varit mycket spekulation också kring Huski. 

Just nu kritiseras Huski Chocolate efter att räkenskapsåret visar 114 miljoner kronor i förluster.

Dert är nyhetssajten Breakit som påvisar hur bolaget har investerat över 200 miljoner i sponsoravtal , men nu har  företaget hamnat i en tvist med en amerikansk delägare och känd Nascar-profil, ett ärende som har hamnat i Hovrätten.

Fastighetsmiljardären Mikael Andersson har beskrivits som kraften bakom Huskis sportsatsningar. Huski har också sponsrat fotbollsklubbar som Millwall FC, och Hammarby här i Sverige. 

FinnRausings Longbow Finance köpte Saubers Formel 1 stall, som numera har tyska VW/Audi som minoritetsägare, med målsättningen att bli motorleverantör 2026, när Formel 1 motorkoncept förändras., 

Då fanns det rekordmånga svenska sponsorer, hela nio stycken, i Formel 1. Sedan dess har antalet fallit och i år finns det endast två svenska partners i Formel 1, nämligen SKF, som har funnits med som partner sedan 1947, ett bolag i Wallenbergsfären, och Hexagon, med Melker Schöring i bakgrunden. I bakgrundenfinns också Öhlins, som sedan 2018 är en del av amerikanska Tenneco. 

Hur ser då med  svenskintressen i Marcus Ericssons Indy Racing League ut? Jo, det enda svenska företaget som är med 2023 är just Huski Chocolate. 

Krigsveteranorganisation sponsrar

I övrigt är det amerikanska bolag som dominerar, såväl i Formel 1 som i Indy Racing League. I Indy är drygt 75 procent av bolagen från USA. I Formel 1 är andelen 34 procent 2023, en rekordstor andel. I fjol översteg antalet amerikanska partners i Formel 1 etthundra för första gången. 

Kännetecknande för Indy Racing League är att det är många amerikanska företag inom relativt traditionella branscher. Den näst största kategorin är företag från Japan. Honda, Sharp, NTT och Hitachi är några av de japanska storbolagen som är med i serien.  Ett element som saknas i Formel 1 är det patriotiska inslaget. Här finns krigsveteranorganisationen American Leagion som en partner. 

Björn Stenbacka

Fakta

Skribenten driver sportanalysföretaget Spomotion Analytics  @SpomotionA

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Fotbollsförbundet bygger om och gör det med besked.

Planerna på en ny organisation presenterades på onsdagen och då framkom att förre landslagsmannnen  Kim Källstöm blir Fotbollschef och smålänningen  Henrik Landén stabschef i en ny central roll.. Därtill blir det en sammanslagning av Marknad och Kommunikation.

Du slår för långt, Ludvig! Golfvärldens svenska stjärnskott, Eslövs Ludvig Åberg, 24 år, och rankad 32 i världen, tillhör den kategori spelare som drabbas hårdast av torsdagens besked -   att golfbollen (!) ska modifieras och ges egenskaper som begränsar längden på bollen färd mot hål.


För Ludvig, som tillhör proffstourens mest långslående, innebär beskedet att han tappar 15-20 meter på en drive. För amatörer, och hobbygolfaren, blir skillnaden betydligt mindre

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen