”Här började penningrullningen i MFF”

De står bokstavligen i kö, statsminister Ulf Kristersson (M), det svenska kronprinsessparet och idrottsauktoriteter.

"Fotbollsskorna på hyllan men kvar i svensk idrottshistoria och i svenska folkets hjärtan", skriver Kristersson på Instagram och fortsätter:

"Zlatan är inte bara en av Sveriges utan också en av världens mest framgångsrika fotbollsspelare genom tiderna. En zvensk stolthet. En förebild och inspiration för många. Tack Zlatan! Godbye". 

2001 sålde MFF Zlatan till Ajax för 80 miljoner. Den affären beskrivs som inledningen på den stora mijonrullningen i klubben. Då kunde MFF börja bygga framgång och kapital.Tre år senare senare sålde holländarna honom till Juventus för 175 miljoner

En av de finaste idrottskarriärerna någonsin”, skriver Kungahuset på Instagram, undertecknat av kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

I ett inlägg i sociala medier skriver paret: ”Vi vill tacka Zlatan Ibrahimovic för allt han har gjort för svensk fotboll och för Sverige. En av de finaste idrottskarriärerna någonsin. Vi är fulla av beundran och tacksamhet”.

Många gratulerade

Han hyllas i mängd på sociala medier av sina tidigare klubbar, lagkamrater och vänner. Den brasilianske mittbacken Thiago Silva hyllade också sin tidigare kollega från Milan- och PSG-tiden.

”Du är en fin vän. Lycka till i framtiden”.

Tennisstjärnan Novak Djokovic, som är Milansupporter, skriver på Instagram ”Du är den starkaste, brorsan” till en bild på Ibrahimovic i Milan-tröja.

Även några av hans tidigare klubbar går ut på sina officiella konton och hylar svensken. PSG skriver bland annat att ”En karriär värdig en kung. Hoppas vi ses på Parc des Princes snart”.

Resan började i Malmö FF och tog honom – i tur och ordning – till Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, Milan, PSG, Manchester United, Los Angeles Galaxy och Milan igen.

122 landskamper

I den svenska landslagströjan blev det 62 mål på 122 framträdanden.

Relationen med moderklubben är inte ad den borde vara.

MFF planerade inte några hyllningar till måndagsvällens allsvenska match 

Utan konstaerade att han slog igenom i MFF och är sannolikt stadens mest kända person.men det fanns inga planer på en hyllning vid måndagens match mot Degerfors..

– Som läget är nu är det i stället en rivalitet, förklarar MFF:s vd Niclas Carlnén.

Ingen hyllning i Malmö

Klubben gick ändå ut med en bild på Zlatan i Malmö-tröjan och med texten:

"En lång och framgångsrik karriär började i Malmö och tog slut i Milano. Lycka till i livet utanför fotbollen".

Det var ändå med Zlatans övergång till Ajax som den stora penningrullning inleddes i klubben.

- Men vi har inte någon tradition av att uppmärksamma spelare som inte avslutar sin karriär hos oss fysiskt på plats. 

- Zlatans misstag var att gå in som delägare i Hammarby i november 2019 och där kontrollerar han 47 procent av rösterna.

Som en konsekvens vandaliserades statyn av honom därefter. Statyn är reparerad, men nu i ett hemligt förråd i stan på obestämd tid.

– Det finns två perspektiv på det. Det ena är det historiska och Zlatan har betytt väldigt mycket för MFF under de åren han spelade här. Och även när han gick vidare, det skapade det förutsättningar och möjligheter för oss. Sedan har han ju, under inledningen, varit en väldigt bra ambassadör för Malmö FF och det visar vi otroligt stor uppskattning för, säger Carlnén till TT:

– Som nu är det i stället en rivalitet och då hanterar vi den genom att tävla på planen.

Större delen av sitt fotbollsliv har han bott och spelat i Italien, där han har tillhört Milan, Inter och Juventus och är ett välkänt ansikte för åtskilliga italienare.

Förstasidan på Italiens största sporttidning Gazzetta dello sport pryds f ö av en leende Ibrahimovic och orden "Kungens avsked".

Bara för han slutar med fotboll kommer han inte att försvinna från rubrikerna. Han har har säkerligen tankar på nya satsningar.  Hans förtjusning inför hus och inte minst bilar är stor, det är bekant.

Tillsammans med hustrun, Helena Seger, byggt upp ett affärsimperium sedan början av 2000-talet som han ändå har lyckats hålla hemligt.

På Östermalm i Stockholm köpte paret för något år sedan en fastighet för 130 miljoner. Här äger paret även grannhuset.. 

Han förfogar även över boende på platser dit han har blivit värvad.

I tidigare bedömningar ansågs att han hade tillgång till ett par miljarder. 

Under det senaste halvåret har han också gjort en något udda satsning när han blev deägare i ett eget Padel Zenter i Stockholm.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det är en synnerligen märklig situation som råder på Svenska Fotbollförbundet. Avgående generalsekreteraren, Håkan Sjöstrand, förhandlar med förbundskaptenen, Janne Andersson om dennes framtid som redan framstår som synnerligen osäker.

Två tidigare oumbärliga krafter kan efter nyår faktiskt vara arbetslösa... 

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Micke Thoren var till synes outtröttlig. Men efter 14 år som vd för En Svensk Klassiker och ideliga nya påhitt för att locka motionsbenägna människor kände han att gränsen var nådd. Nu skulle nån annan få överta ansvaret att locka och inspirera ung som gammal. På onsdagen presenterades ersättaren, 50-årige Johan Grundin med genomförd en klassiker, som 25-åring, på sitt cv, men med desto mer digital kunskap från bilindustrin och konsumentvaror, men närmast som marknadschef för Google Sverige.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen