Martins idrottsintresse vägen till professortitel

Martin Carlsson Wall har utsetts till professor i redovisning vid Handelshögskolan i Stockholm. Mycket tack vare hans intresse för sport, där han har utforskat skärningspunkten mellan redovisning, kreativitet, sport och känslor. Han står också bakom bildandet av Center for Sports and Business.

Handelshögskolan i Stockholm breddar utbudet och nu ingår också sport i det totala programmet.

Martin Carlsson Wall disputerade 2011. Med fokus på utvecklingen av industrirobotar studerade han vilken roll redovisning har i storskaliga innovationsprojekt. Detta följdes sedan av studier inom andra högteknologiska sektorer som telekom och flyg där innovationsprojekt är kostsamma men kan ha en betydande lönsamhet och tillväxtpotential om de blir framgångsrika.

Pionjärinsats

Men hans idrottsintresse tog överhanden och där har han gjort en pionjärinsats och lyckats få in idrott på Handels på Sveavägen i Stockholm.

-Det här är ett genombrott och jag är väldigt glad över att ansträngningarna har belönats, säger Martin, 46 år och ursprungligen från Linköping.

2015 grundade han Center for Sports and Business vid Handelshögskolan i Stockholm. I nära samarbete med idrotten både i Sverige och utomlands har han studerat hur klubbar, ligor och förbund använder redovisning för att navigera i den känsliga balansen av att kombinera flera institutionella logiker relaterade till kommersialisering, medlemsdemokrati och offentlig finansiering.

- Under hela min akademiska karriär har jag varit intresserad av att studera redovisning i situationer där man kanske inte förväntade sig det. Det började i min doktorsexamen när jag utforskade sambandet mellan redovisning och kreativitet och nu med idrott har det fortsatt med studier av hur redovisning relaterar till känslor och passionerade intressen.

 Under de kommande åren kommer Center for Sports and Business att fortsätta stödja utvecklingen av svensk idrott. Områden där centret hoppas kunna ge bidrag rör verksamhetsstyrning, förbättring av könsbalansen och hur idrottsorganisationer kan omfamna och frodas som hybridorganisationer.

Martin ett föredöme

SSE:s rektor Lars Strannegård beskriver grunden bakom befordran:

 – Martin är ett bra exempel på den typ av professor som SSE vill utveckla. Han publicerar på högsta internationella nivå samtidigt som hans forskning får verkligt genomslag i praktiken. - Martins forskning är nyskapande genom att han studerar redovisning i relation till kreativitet, sport och känslor. Dessa nya kombinationer driver forskningsfronten framåt, både inom redovisning inom andra relaterade områden.”

Thomas Ejderhov

Fakta

Om Handelshögskolan i Stockholm

Handelshögskolan i Stockholm är rankad som en topp handelshögskola i Norden och Baltikum och har ett starkt internationellt rykte. Forskning i världsklass utgör grunden för vårt utbildningsutbud, som inkluderar kandidat-, master-, doktorand-, MBA- och Executive Education-program. Våra program utvecklas i nära samarbete med näringslivet och forskarvärlden, vilket ger akademiker en betydande potential att nå ledande positioner i företag och andra organisationer.Om Center for Sports and Business

Om Center for Sports and Business

CSB grundades 2015 och är ett tvärdisciplinärt forskningscenter med 40 forskare från 19 universitet från 12 länder runt om i världen. I Sverige är följande idrotter partners till CSB - fotboll, hockey, golf, trav, ridning, skidor, parasport, SOK och En Svensk Klassiker. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det är en synnerligen märklig situation som råder på Svenska Fotbollförbundet. Avgående generalsekreteraren, Håkan Sjöstrand, förhandlar med förbundskaptenen, Janne Andersson om dennes framtid som redan framstår som synnerligen osäker.

Två tidigare oumbärliga krafter kan efter nyår faktiskt vara arbetslösa... 

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Micke Thoren var till synes outtröttlig. Men efter 14 år som vd för En Svensk Klassiker och ideliga nya påhitt för att locka motionsbenägna människor kände han att gränsen var nådd. Nu skulle nån annan få överta ansvaret att locka och inspirera ung som gammal. På onsdagen presenterades ersättaren, 50-årige Johan Grundin med genomförd en klassiker, som 25-åring, på sitt cv, men med desto mer digital kunskap från bilindustrin och konsumentvaror, men närmast som marknadschef för Google Sverige.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen