Martins idrottsintresse vägen till professortitel

Martin Carlsson Wall har utsetts till professor i redovisning vid Handelshögskolan i Stockholm. Mycket tack vare hans intresse för sport, där han har utforskat skärningspunkten mellan redovisning, kreativitet, sport och känslor. Han står också bakom bildandet av Center for Sports and Business.

Handelshögskolan i Stockholm breddar utbudet och nu ingår också sport i det totala programmet.

Martin Carlsson Wall disputerade 2011. Med fokus på utvecklingen av industrirobotar studerade han vilken roll redovisning har i storskaliga innovationsprojekt. Detta följdes sedan av studier inom andra högteknologiska sektorer som telekom och flyg där innovationsprojekt är kostsamma men kan ha en betydande lönsamhet och tillväxtpotential om de blir framgångsrika.

Pionjärinsats

Men hans idrottsintresse tog överhanden och där har han gjort en pionjärinsats och lyckats få in idrott på Handels på Sveavägen i Stockholm.

-Det här är ett genombrott och jag är väldigt glad över att ansträngningarna har belönats, säger Martin, 46 år och ursprungligen från Linköping.

2015 grundade han Center for Sports and Business vid Handelshögskolan i Stockholm. I nära samarbete med idrotten både i Sverige och utomlands har han studerat hur klubbar, ligor och förbund använder redovisning för att navigera i den känsliga balansen av att kombinera flera institutionella logiker relaterade till kommersialisering, medlemsdemokrati och offentlig finansiering.

- Under hela min akademiska karriär har jag varit intresserad av att studera redovisning i situationer där man kanske inte förväntade sig det. Det började i min doktorsexamen när jag utforskade sambandet mellan redovisning och kreativitet och nu med idrott har det fortsatt med studier av hur redovisning relaterar till känslor och passionerade intressen.

 Under de kommande åren kommer Center for Sports and Business att fortsätta stödja utvecklingen av svensk idrott. Områden där centret hoppas kunna ge bidrag rör verksamhetsstyrning, förbättring av könsbalansen och hur idrottsorganisationer kan omfamna och frodas som hybridorganisationer.

Martin ett föredöme

SSE:s rektor Lars Strannegård beskriver grunden bakom befordran:

 – Martin är ett bra exempel på den typ av professor som SSE vill utveckla. Han publicerar på högsta internationella nivå samtidigt som hans forskning får verkligt genomslag i praktiken. - Martins forskning är nyskapande genom att han studerar redovisning i relation till kreativitet, sport och känslor. Dessa nya kombinationer driver forskningsfronten framåt, både inom redovisning inom andra relaterade områden.”

Thomas Ejderhov

Fakta

Om Handelshögskolan i Stockholm

Handelshögskolan i Stockholm är rankad som en topp handelshögskola i Norden och Baltikum och har ett starkt internationellt rykte. Forskning i världsklass utgör grunden för vårt utbildningsutbud, som inkluderar kandidat-, master-, doktorand-, MBA- och Executive Education-program. Våra program utvecklas i nära samarbete med näringslivet och forskarvärlden, vilket ger akademiker en betydande potential att nå ledande positioner i företag och andra organisationer.Om Center for Sports and Business

Om Center for Sports and Business

CSB grundades 2015 och är ett tvärdisciplinärt forskningscenter med 40 forskare från 19 universitet från 12 länder runt om i världen. I Sverige är följande idrotter partners till CSB - fotboll, hockey, golf, trav, ridning, skidor, parasport, SOK och En Svensk Klassiker. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Göteborg är fyllt till bristningsgränsen av idrottsungdomar, det vet ni vid det här laget.  Så här ser det ut varje år.Detär handbollslag frånPartillecCup som har avslutats, men alla har inte hunnit lämna stan. Och nu kommer dagligen allt flera av  fotbollslagen i Gothia Cup, de som förbereder inledningen på på världens största fotbollsturnering för ungdomar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.