Martins envishet gynnade Handels

Martin Carlsson-Wall, 47 år, kom in som en frisk fläkt på Handelshögskolan för tio år sedan. Östgöten hade idéer och synpunkter i sådan grad att kollegorna snart började bli trötta på honom. Men vinden vände. Den där Martin var faktiskt ganska kreativ och ville hitta nya vägar för verksamheten på Sveavägen i Stockholm.
I dag är Center for Sports and Business etablerat vid fakulteten och betraktas som innovativ och till stor fördel och vägvinnande för Handels. Martin driver verksamheten envist och övertygad om betydelsen. och han själv har också blivit utnämnd till professor och ytterst ansvarig.
The Linder Chair in Sports and Business inrättas på Handelshögskolan tack vare en donation av paret Malin och Stefan Linder.

 

- Jag brinner för det här och älskar att gå till jobbet. Det är oerhört inspirerande att känna ledningens stöd.
Center for Sports and Business är ett tvärdisciplinärt forskningscenter med syftet att skapa en mer forskningsdriven idrottsvärld.  Idrotten är i ständig och snabb förändring. Martin måste hänga med och han har byggt upp ett stort kontaktnät av etablerade namn, både i Sverige och utomlands, såväl bland akademiker som chefer och ansvariga inom idrotten.
Martin disputerade 2011. Med fokus på utvecklingen av industrirobotar studerade han vilken roll redovisning har i storskaliga innovationsprojekt. Detta följdes sedan av studier inom andra högteknologiska sektorer som telekom och flyg där innovationsprojekt är kostsamma men kan ha en betydande lönsamhet och tillväxtpotential om de blir framgångsrika.
Men hans idrottsintresse tog överhanden och där har han gjort en pionjärinsats och lyckats få in idrott på Handelshögskolan.

Idrott en ny forskning

Vad som också stärker hans position är att allt fler donationer når skolan och öppnar för ny forskning och nya upptäckter. Något som givetvis gynnar verksamheten och innebär att Handels blir ännu mera känt utomlands. 
Nu inrättas en ny professur, The Linder Chair in Sports and Business, efter Handelsalumnerna Malin och Stefan Linders entré. 
– Vi brinner båda för Handelshögskolan och för idrottens utveckling, som vi tycker har alla förutsättningar att vara en av de starkaste positiva krafterna i vårt samhälle säger Malin och Stefan Linder och fortsätter: 
– Vi har själva varit aktiva inom idrott och som ledare, och med en familj med stort engagemang inom många sporter både på bredd- och elitnivå är det med ödmjukhet och stolthet vi ser fram emot att stötta den fortsatta utvecklingen av Center for Sports and Business.

Stärker svensk idrott

Martin påpekar:
–Att Handelshögskolan nu får en professur i det här ämnet stärker skolans strategi att identifiera globala frågor som också är viktiga i mångas lokala vardag. Vi kan stärka svensk idrotts internationella konkurrenskraft.
Martin själv får ett allt större stöd internt och vad som också gynnar honom och fakulteten  är att Handels erövrar internationellt anseende.
– Hållbarhetsarbetet förbättrar utvecklingen av svensk och internationell idrott, betonar han.
– Det ska finnas utrymme i framtiden för både traditioner, identitet och ideellt arbete. Annars kan det bli kritiska framgångsfaktorer. 
Ambitionen för Martins och Center for Sports and Business är att bli ett internationellt ledande forskningscenter. 
Tur att östgöten var så envis om det förträffliga med sin idé.
Thomas Ejderhov.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det tidigare NHL-proffset och landslagsspelaren Henrik Zetterberg  blir investerare i Liveday – ett hightech- bolag som skapat enplattform för idrottsklubbar och arenabesökare.

- Bolaget har en spännande lösning och  jag vill vara en del av ett  nytänkande bolag, säger Henrik som numera bor utanför Helsingborg.

Skall Sverige och Danmark lyckas med det som Sverige, Danmark, Norge och Finland misslyckades med inför 2025, att få arrangera fotbolls-EM för damer? De hoppas fotbollsförbunden SvFF och DBU som vill arrangera det genom tiderna största EM för damer 2029 – något som satt fart på den danska debatten om att bygga fler stadion.

De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.

Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt  och tänker framför allt på åren 1975-91

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.