Martins envishet gynnade Handels

Martin Carlsson-Wall, 47 år, kom in som en frisk fläkt på Handelshögskolan för tio år sedan. Östgöten hade idéer och synpunkter i sådan grad att kollegorna snart började bli trötta på honom. Men vinden vände. Den där Martin var faktiskt ganska kreativ och ville hitta nya vägar för verksamheten på Sveavägen i Stockholm.
I dag är Center for Sports and Business etablerat vid fakulteten och betraktas som innovativ och till stor fördel och vägvinnande för Handels. Martin driver verksamheten envist och övertygad om betydelsen. och han själv har också blivit utnämnd till professor och ytterst ansvarig.
The Linder Chair in Sports and Business inrättas på Handelshögskolan tack vare en donation av paret Malin och Stefan Linder.

 

- Jag brinner för det här och älskar att gå till jobbet. Det är oerhört inspirerande att känna ledningens stöd.
Center for Sports and Business är ett tvärdisciplinärt forskningscenter med syftet att skapa en mer forskningsdriven idrottsvärld.  Idrotten är i ständig och snabb förändring. Martin måste hänga med och han har byggt upp ett stort kontaktnät av etablerade namn, både i Sverige och utomlands, såväl bland akademiker som chefer och ansvariga inom idrotten.
Martin disputerade 2011. Med fokus på utvecklingen av industrirobotar studerade han vilken roll redovisning har i storskaliga innovationsprojekt. Detta följdes sedan av studier inom andra högteknologiska sektorer som telekom och flyg där innovationsprojekt är kostsamma men kan ha en betydande lönsamhet och tillväxtpotential om de blir framgångsrika.
Men hans idrottsintresse tog överhanden och där har han gjort en pionjärinsats och lyckats få in idrott på Handelshögskolan.

Idrott en ny forskning

Vad som också stärker hans position är att allt fler donationer når skolan och öppnar för ny forskning och nya upptäckter. Något som givetvis gynnar verksamheten och innebär att Handels blir ännu mera känt utomlands. 
Nu inrättas en ny professur, The Linder Chair in Sports and Business, efter Handelsalumnerna Malin och Stefan Linders entré. 
– Vi brinner båda för Handelshögskolan och för idrottens utveckling, som vi tycker har alla förutsättningar att vara en av de starkaste positiva krafterna i vårt samhälle säger Malin och Stefan Linder och fortsätter: 
– Vi har själva varit aktiva inom idrott och som ledare, och med en familj med stort engagemang inom många sporter både på bredd- och elitnivå är det med ödmjukhet och stolthet vi ser fram emot att stötta den fortsatta utvecklingen av Center for Sports and Business.

Stärker svensk idrott

Martin påpekar:
–Att Handelshögskolan nu får en professur i det här ämnet stärker skolans strategi att identifiera globala frågor som också är viktiga i mångas lokala vardag. Vi kan stärka svensk idrotts internationella konkurrenskraft.
Martin själv får ett allt större stöd internt och vad som också gynnar honom och fakulteten  är att Handels erövrar internationellt anseende.
– Hållbarhetsarbetet förbättrar utvecklingen av svensk och internationell idrott, betonar han.
– Det ska finnas utrymme i framtiden för både traditioner, identitet och ideellt arbete. Annars kan det bli kritiska framgångsfaktorer. 
Ambitionen för Martins och Center for Sports and Business är att bli ett internationellt ledande forskningscenter. 
Tur att östgöten var så envis om det förträffliga med sin idé.
Thomas Ejderhov.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Den femte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Per-Ola Kullberg från Rydsgård vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Rydsgårds AIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även de med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet.

”Per-Ola är ledare för ett av våra tjejlag, så jag fick veta att både han och föreningen hade vunnit nästan direkt i fredags”, säger en glad Håkan Palm, Ungdomsansvarig Rydsgårds AIF.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.