Golfcoach får stort ansvar i SOK

Med 310 dagar kvar till sommar-OS i Paris 2024 har Katarina Vangdal, 55 år och förbundskapten för svensk golf, herrar och damer, sedan 2011, anställts av SOK, Sveriges Olympiska Kommitté. 

Hon ska arbeta som projektledare och utveckla av en ny offensiv tränarsatsning för de olympiska idrotterna.

-Hon har en gedigen internationell erfarenhet och har arbetat mycket med tränarledning och utvecklingsfrågor. Områden som är fundamentala för att utveckla svensk idrotts internationella konkurrenskraft, säger Peter Reinebo, sportdirektör hos SOK och som lämnar SOK efter Paris-OS.

Katarina Vangdal, har funnits inom golfen sedan tidigt 1980-tal. Hon bodde granne med Lotta Neumann hemma i Finspång och jublade, och inspirerades när Lotta 1988 vann damernas US Open, en triumf som fick enorm genomslagskraft. 

Hennes egen aktiva karriär lyfte aldrig, hon valde i stället en coach- och ledarroll, och 2011 hade hon fångats in av Svenska Golfförbundet. Golfen togs upp av den olympiska familjen och vid Henrik Stensons OS-silver i Rio 2016 var Katarina förbundskapten.

Svensk golf har under Katarina Vangdal haft stora framgångar, både på amatör och proffsnivå. Facit är flera mästerskapstecken på ungdomssidan,  samt kometartade genombrott på proffsens olika tourer, typ Linn Grant och Maja Stark på damsidan samt Ludvig Åberg och Vincent Norrman på herrsidan.

Hon har byggt en organisation med flera kunniga coacher, ute i golfvärlden har en nyfikenhet växt på den svenska modellen. I Katarinas verktygslåda finns till och omtalade ”överlevnadsläger”. Med fokus att kunna prestera även när du är skakis eller när du ställs inför något nytt.

Kommande veckoslut är Katarina Vangdal i Spanien för damernas Solhem Cup, lagtävlingen mellan Europa och USA. I det europeiska laget återfinns hela fem svenska spelare, av laget tolv. Samtliga fem har haft Katarina Vangdal som coach och ledare i karriärens olika utvecklingsfaser.

Inom Svenska Golfförbundet känner Marcus Norman, sportchef, stor stolthet.

-Hennes nya uppdrag är ett bevis på att vår modell fungerar. Hennes kunnande och personlighet kommer att vara till stor nytta för hela Sveriges tränarkår, framhåller Marcus Norman.

Tjänsten som ledarutvecklare på SOK är på halvtid, hon fortsätter som förbundskapten i golf, nu på halvtid.

Kjell nilsson

Fakta

 Solhem Cup i golf avgörs i helgen för 18:e gången. USA har tio segrar., Europa har sju och har vunnit de två senaste gångerna. Första upplagan spelades 1990.  Årets bana är Finca Cortesin i Andalusien . I det europeiska laget spelar Linn Grant, Maja Stark, Anna Nordqvist, Caroline Hedwall samt Madeleine Sagström. Spelformen är matchspel, bäst boll och 12 avslutande singlar.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen