I dag backar Karl-Erik, och försöker förklara

 – Jag borde varit tydligare och jag borde ha lämnat en ordentlig förklaring snabbare. Och nej, jag tror inte ett ryskt flicklandslag kommer att välkomnas till  2024 års flick-VM i maj i Sverige.

Det förklarar i dag hårt kritiserade RF-ordföranden Karl-Erik Nilsson, tillika vice ordförande i UEFA, fotbollens Europa-organisation.

Ideligen uppstår problem när det gäller dubbla uppgifter. Nu har Karl-Erik Nilsson hamnat där. Foto: Jonas Ekströmer / TT

I en brittisk artikel har hävdats att Karl-Erik Nilsson röstat för ryskt deltagande  i kommande EM. I strid med RF:s tydliga hållning i Rysslands-frågan, och på kollisionskurs med Svenska Fotbollförbundets, SvFF:s, klara avståndstagande i samma fråga.

I ett inlägg på RF:s hemsida under söndagen, och i samtal med Idrottens Affärer, beklagar Karl-Erik att hans beslut i UEFA har tolkats som att han inte respekterar Riksidrottsförbundet och den svenska idrottsrörelsen och dess 73 medlemsförbund.

"Alltid en hjäertefråga"

-Är det den pudel från din sida?

-Nej, jag vill inte kalla det en pudel. Min utgångspunkt i diskussioner inom UEFA har varit FN:s Barnkonvention om att sätta barnens bästa i fokus. Det är och har alltid varit en hjärtefråga för mig.

-Vad som sker nu är att UEFA-administrationen startar upp en utredning om möjligheter finns för ryska barn att delta i internationella tävlingar, med utgångspunkt från FN:s Barnkonvention. Jag står bakom detta.

-Vad gäller deltagande i internationella seniortävlingar är UEFA:s hållning som tidigare. Det vill säga, det är omöjligt så länge kriget pågår, betonar Karl-Erik Nilsson.

UEFA:s utredning, med beaktande av FN barnkonvention, ska presenteras senast  början av december och först därefter ska UEFA:s exekutiv, bland dem Karl Erik Nilsson. avge röster.

-Jag står bakom om att UEFA vill se över om vi har tänkt rätt utifrån  barnperspektivet, så att vi  utesluter risken att barn straffas för vuxna grymma våldshandlingar, framhåller Karl-Erik Nilsson.

" Blir inte möjligt"

- Jag utgår ifrån att utredningen ska lämna besked om hur säkerheten kan påverkas, både för ett deltagande ryskt landslag, och för nationer som ska möta ryska lag.

- Nej jag tror inte det blir möjligt för ett ryskt flicklandslag att spela i Sverige i maj i år. Inte under nuvarande förhållanden, avslutar Karl Erik Nilsson.

Kjell Nilsson

Fakta

Konventionen om barns rättigheter antogs av FN:s generalförsamling 20 november 1989 och är svensk lag sedan 1 januari 1990. Lagens grundpelare är fyra principer;  alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter,  alla barn har rätt att överleva och har rätt att utvecklas, barnets bästa ska alltid komma i främsta rummet, varje barn har rätt att utrycka sin åsikt och delta i beslut som rör dem.  Krig är den yttersta kränkningen av barns rättigheter.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen