Ansträngt för Fahlander i Tingsrätten

Affärsmannen och tidigare ordföranden i SHL-laget Örebro HC, Mikael Lindkvist/Fahlander, hördes på onsdagen av kammaråklagare Louise Helleday i Örebro tingsrätt för sin del i ekobrottsmyndighetens utredning om misstänkta skatte – och penning tvättsbrott.

Utöver Lindkvist/Fahlander är ytterligare tre personer, bland dem en advokat från Stockholm, delgivna misstankar. Åklagaren har tidigare meddelat att hon kommer att yrka på sex-åtta års fängelse för Lindkvist/Fahlander och näringsbud i 28 månader för övriga åtalade.

 

Idrottens Affärer har i tidigare artikel redogjort för bakgrund och ekobrottsmyndighetens allvarliga invändningar mot Lindkvist/Fahlander och hans affärsverksamhet. I januari i år hade Kronofogden ett krav på 104 miljoner kronor, i huvudsak uteblivna skatteinbetalningar.

Utredningen, totalt 16 000 sidor, omfattar två delar, en borgenär-del och en  skatte-del.  Lindkvist/Fahlander har suttit häktad sedan 24 februari 2023 och efter begäran av åklagare Helleday omhäktades den tilltalade av Göta Hovrätt den 10 januari i år. 

Synnerliga skäl

Den lagstadgade maxgränsen är nio månaders häktningstid, om inte synnerliga skäl föreligger. Det svenska rättsväsendet har prickats av internationella myndigheter för överskridande av maximal längd.

Under onsdagen hördes Lindqvist/Fahlander i den så kallade borgenär-delen Åklagaren hävdar att brottspengar har använts vid betalning av ett lån i  Swedbank, totalt 19 miljoner kronor, och att banken mottagit beloppet bakom konkursförvaltarens rygg. Den tilltalade var vid tidpunkten begärd i personlig konkurs.

Marie Karlsson Tuula, professor i civilrätt, har i en artikel i Dagens Industri, allvarligt klandrat Swedbanks agerande.

-Enligt min uppfattning kunde min klient besvara åklagarens frågor på ett bra sätt. . Åtalet bygger i hög grad på indicier och med ett flertal ofullständiga uppgifter, säger advokat Henrik Olsson-Lilja som företräder Lindkvist/Fahlander. 

Förhören fortsätter nu med skattedelen, där EBM:s utredning pekar på ett bolag som bedrivit partihandel med sprit med kopplingar till både Estland och Danmark.  Här hävdar åklagaren att redovisning av punktskatter och moms inte har redovisats på ett korrekt sätt.

TVå-barnsfar

-Situationen är förstås ansträngd för min klient. Han är far till två barn och har suttit häktad sedan februari förra året, i strid med internationell rätt. Jag recenserar aldrig mina klienters psykiska status, men ja, det är en ansträngd situation för honom,  säger Fredrik Ohlsson-Lilja.

2004-2015 var han ordförande i Örebro HC, och frågan är om Örebro HC haft SHL-status i dag – utan Mikael Fahlanders heta engagemang och förmåga att hitta ekonomiska lösningar när konkurshotet jagade ÖHC. I en bok efter uppflyttningen 2013 berättade han att hans ekonomiska stöd uppgått till 30 miljoner kronor.

2001 startade han omsorgsbolaget Assistansia. Delar av bolaget såldes 2006 till börsbolaget Humana och 2008 såldes  resterande delar av bolaget till ett riskkapitalbolag, Argan Capital.

Tillsammans med medgrundaren Ibrahim Kadra sägs försäljningssumman ha uppgått till över en miljard kronor.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

Uppladdningen pågår med oförminskad intensitet och förväntan växer i Båstad. Säg den som inte vill uppleva åtminstone några dagar under tennisveckorna i sommar... Åskådare, spelare  och sponsorer, alla är intresserade och vill försäkra sig om en plats. Rekordmånga biljetter är sålda redan nu. spelarna är lyhörda för erbjudanden och faktiskt, sponsorerna trängs om utrymmet. Här är årets mötesplats i svensk idrott.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.