Ansträngt för Fahlander i Tingsrätten

Affärsmannen och tidigare ordföranden i SHL-laget Örebro HC, Mikael Lindkvist/Fahlander, hördes på onsdagen av kammaråklagare Louise Helleday i Örebro tingsrätt för sin del i ekobrottsmyndighetens utredning om misstänkta skatte – och penning tvättsbrott.

Utöver Lindkvist/Fahlander är ytterligare tre personer, bland dem en advokat från Stockholm, delgivna misstankar. Åklagaren har tidigare meddelat att hon kommer att yrka på sex-åtta års fängelse för Lindkvist/Fahlander och näringsbud i 28 månader för övriga åtalade.

 

Idrottens Affärer har i tidigare artikel redogjort för bakgrund och ekobrottsmyndighetens allvarliga invändningar mot Lindkvist/Fahlander och hans affärsverksamhet. I januari i år hade Kronofogden ett krav på 104 miljoner kronor, i huvudsak uteblivna skatteinbetalningar.

Utredningen, totalt 16 000 sidor, omfattar två delar, en borgenär-del och en  skatte-del.  Lindkvist/Fahlander har suttit häktad sedan 24 februari 2023 och efter begäran av åklagare Helleday omhäktades den tilltalade av Göta Hovrätt den 10 januari i år. 

Synnerliga skäl

Den lagstadgade maxgränsen är nio månaders häktningstid, om inte synnerliga skäl föreligger. Det svenska rättsväsendet har prickats av internationella myndigheter för överskridande av maximal längd.

Under onsdagen hördes Lindqvist/Fahlander i den så kallade borgenär-delen Åklagaren hävdar att brottspengar har använts vid betalning av ett lån i  Swedbank, totalt 19 miljoner kronor, och att banken mottagit beloppet bakom konkursförvaltarens rygg. Den tilltalade var vid tidpunkten begärd i personlig konkurs.

Marie Karlsson Tuula, professor i civilrätt, har i en artikel i Dagens Industri, allvarligt klandrat Swedbanks agerande.

-Enligt min uppfattning kunde min klient besvara åklagarens frågor på ett bra sätt. . Åtalet bygger i hög grad på indicier och med ett flertal ofullständiga uppgifter, säger advokat Henrik Olsson-Lilja som företräder Lindkvist/Fahlander. 

Förhören fortsätter nu med skattedelen, där EBM:s utredning pekar på ett bolag som bedrivit partihandel med sprit med kopplingar till både Estland och Danmark.  Här hävdar åklagaren att redovisning av punktskatter och moms inte har redovisats på ett korrekt sätt.

TVå-barnsfar

-Situationen är förstås ansträngd för min klient. Han är far till två barn och har suttit häktad sedan februari förra året, i strid med internationell rätt. Jag recenserar aldrig mina klienters psykiska status, men ja, det är en ansträngd situation för honom,  säger Fredrik Ohlsson-Lilja.

2004-2015 var han ordförande i Örebro HC, och frågan är om Örebro HC haft SHL-status i dag – utan Mikael Fahlanders heta engagemang och förmåga att hitta ekonomiska lösningar när konkurshotet jagade ÖHC. I en bok efter uppflyttningen 2013 berättade han att hans ekonomiska stöd uppgått till 30 miljoner kronor.

2001 startade han omsorgsbolaget Assistansia. Delar av bolaget såldes 2006 till börsbolaget Humana och 2008 såldes  resterande delar av bolaget till ett riskkapitalbolag, Argan Capital.

Tillsammans med medgrundaren Ibrahim Kadra sägs försäljningssumman ha uppgått till över en miljard kronor.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

OS är  angeläget.Om nu någon tvivlade är det bara att kolla med Sportbladets ledninn.  Där har man tagit beslutet att  att runt 20 personer ska bevaka händelserna i Paris. 16 journalister är på plats och hemmaredaktionen ärb emannad dygnet runt. Inte nog med det. ISportbladet  öppnar dessutom en specialsajt för att ge läsare tittare /lyssnare upplevelser av spelen.  Hur mycket klickandet leder inte det till..?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.