Idrotten ännu störst inom sponsring

Idrotten dominerar bland sponsorinvesteringarna, men trots att idrotten fick tre av fyra kronor och omsatte totalt nära 4 miljarder kronor är det kultursponsringen som visar störst tillväxt.

IRM har kommit med den senaste rapporten om sponsringens omfång och förändringarna under det senaste året.

Sponsringens styrka som marknadsföringskanal blir uppenbar när man ser att den omsätter mer pengar än var och en av TV-reklamen och Internetreklamen.

Totalt omsattes 5,1 miljarder kronor inom sponsring som marknadsföringskanal.

Kultursponsringen växer mest och kan visa en ökning med 4 procent under 2009.

IRM har tidigare enbart mätt sponsring som helhet, men har nu delat upp investeringarna i de olika delkategorierna: idrott, kultur och socialsponsring.

Största kategorin är idrottssponsringen som utgjorde 75 procent av de investerade pengarna under 2009.

Näst störst är den social/humanitär sponsring som stod för drygt 13 procent och strax därefter kultursponsringen som under 2009 utgjorde nära 12 procent av de totala sponsringsinvesteringarna.

Det är dock stora skillnader i hur de olika kategorierna har utvecklats under året. Bäst utvecklades kultursponsringen med en tillväxt på 4 procent medan Idrottsponsringen ökade marginellt och den social/humanitär sponsringen tappade stort.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Idag inleds bilsporttävlingen Race of Championsigång på isarna utanför Piteå havsbad. Ett evenemang som lockar världseliten inom olika motorsporter och som tidigare har arrangerats bland annat i Barcelona, Peking, Mexico City, London och Miami. Från världsmetropoler till Piteå havsbad  för en folk- och motorfest.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.