Jätteavtal när motionärer ska inspireras

Det beskrivs som det kanske största sponsoravtalet inom svensk skidåkning. Coop Norge investerar i det världsledande långloppsteamet inom längdskidor, Team Exspirit, som nu blir Team Coop. Det handlar om ett mångmiljonbelopp enligt ett flerårsavtal.
Lukas Baur är senaste värvningen. Nu ska tjecken även satsa på klassiska långlopp.


- Jag känner inte till något avtal som är större, medger David Nilsson som är teamchef.

Loppen i Ski Classic runt om i Europa har med direktsändningarna i TV fått intresset att öka lavinartat på bara några få år. I samma takt växer också de kommersiella insatserna.

Drivs av TV-produktionsbolag

Team Exspirit drivs och ägs av svenska TV-produktionsbolaget IEC in Sports i Stockholm som står bakom TV-sändningarna från loppen och därför vill förstora uppmärksamheten så mycket det bara går.

Affärsidén ser nu att bli en riktig fullträff och långloppen växer till en jätteindustri i många länder och är redan en konkurrent till traditionell skidåkning.

Norska Coops inträde ger ytterligare resurser. Parternas överenskommelse innebär det i särklass största enskilda sponsoravtalet och handlar om många miljoner över flera år.

En aktiv livsstil

I Norge är skidåkning en nationalsport och Coop har via sporten målet att inspirera medlemmar och kunder att äta och leva sundare. Det är där Team Coops åkare ska göra en insats som frontfigurer för utvalda produkter.

- Det är väldigt spännande för oss att ge namn och samarbeta nära vårt eget långloppslag. Idrottssponsring passar oss bra då vi satsar starkt på ”en aktiv livsstil” segmentet och tillhandahåller både sportprodukter och sund mat, säger Svein Fanebust, VD på CoopNorge Handel.

- Vi är glada för att bli identifierade med ett vinnarteam i vår nationalsport, samtidigt som vi stöttar unga talanger och breddidrott. Grunden till satsningen på ett internationellt lag är ett samarbete mellan Coop-företag andra länder.

Direktsänds i 15 länder

Svein Fanebust och David Nilsson medger att samtal pågår med Coop i de övriga länderna där långloppscirkusen passerar, som Italien, Schweiz, Tjeckien och inte minst Sverige.

- Allt tog sin början i april då det fanns ett intresse både hos oss och norska Coop. Och när vi väl satte oss ned kom vi ganska snabbt överens, berättar David Nilsson.

Ski Classics direktsänds i mer än 15 länder världen över och Tv-distributionen växer snabbare än FIS World Cup. Samtidigt slår tävlingarna deltagarrekord. Vasaloppet har närmare 60 000 deltagare och Birkebeinerrennet närmare 40 000 deltagare under en vecka.

Både motionärer och elitåkare

- Vi ser långlopp inom längdskidåkning som en aktiv gren att satsa på av flera grunder. För det första vet vi att långlopp är stort bland våra 1,3 miljoner medlemmar och 22 000 anställda. En kommersiell viktig poäng är att elitåkarna och motionärerna deltar i samma tävling. Det skapar en folklig och jordnära ram runt arrangemanget, säger Vegard Hansen, sponsorchef på Coop Norge Handel.

På fredagen passade temaet på att presentera värvningen av en av världens absolut bästa klassiska skidåkare, Lukas Bauer. Den tjeckiske skidåkaren har många gånger visat sin kapacitet i de traditionella tävlingsspåren med två segrar i Tour de Ski, medaljer i OS och VM samt 23 individuella pallplatser i världscupen. Till vintern kommer vi även se honom i Ski Classics långlopp.

- Nu får jag ett väldigt professionellt upplägg med service och support. Det finns många meriterade åkare som jag kan lära av och jag ser fram emot vintern, säger Lukas Bauer.

Thomas Ejderhov

Fakta

Team Coop

Lagkapten Oskar Svärd, Sverige, trefaldig segrare av Vasaloppet och Jizerska Padesatka.

Jenny Hansson, Sverige, totalsegrare av Ski Classics 2012 och vinnare av Vasaloppet, Birkebeinerrennet och Marcialonga.

Seraina Boner, Schweiz, totalsegrare av Ski Classics 2011, vinnare av Birkebeinerrennet de två senaste säsongerna och segrar i både Marcialonga och Ski Classics Final.

Jimmie Johnsson, Sverige, fjolårets komet i långloppscirkusen med två pallplatser och ytterligare två topp fem platser i Ski Classics.

Morten Eide Pedersen,Norge, totalsegrare av Ski Classics ungdomstävling 2012.

Roger Aa Djupvik, Norge, tvåa i Birkebeinerrennet och Ski Classics Final 2012.

Espen Harald Bjerke, Norge, trea i Birkebeinerrennet 2012.
Nicola Morandini, Italien, två sjundeplatser i Marcialonga.

Lukas Bauer, Tjeckien, två segrar i Tour de Ski, medaljer i OS och VM samt 23 individuella pallplatser i världscupen.

PAL (inte verifierad)

fre, 2012-10-05 20:57

1. Koll?

Känns ju inte så troligt att det är större än Vattenfalls sponsring av landslaget.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.