Nytt omsättningsrekord för ATG

Intresset för spel på hästar har aldrig varit större i Sverige. 2006 blev ett nytt rekordår för ATG - omsättningen slutade på 11,27 miljarder. - Konkurrensen på spelmarknaden är hårdare än någonsin. Därför är det ytterst glädjande att vi ännu ett år lyckas slå nytt rekord, säger Remy Nilson, vd vid ATG.

År 2006 fortsatte den positiva trenden - för fjärde året i rad ökade bolaget omsättningen. Spel på hästar omsatte totalt 11 277 945 882 kronor, en ökning med 2,6 procent eller 289 miljoner kronor jämfört med 2005, den högsta siffran sedan ATG bildades 1974.

– Vi har något unikt i vår verksamhet, kombinationen av hästen, sporten och spelet. Den djupa förankringen som hästen och hästsporten har i Sverige är en stor del av förklaringen till rekordet. Till detta har vi haft ett fantastiskt år med svenska hästar som bland annat slagit världsrekord, vunnit Elitloppet och Prix d´Amerique, säger Remy Nilson.

V75 blev som vanligt Sveriges suveränt största spel. ATG:s verkliga lokomotiv omsatte 4,14 miljarder vilket är i paritet med rekordåret 2004. Lanseringen av lunchtrav på vardagar har varit framgångsrik och bland spelformerna har V65 och Tvilling gått mycket bra.
– Vår satsning med direktsända lopp på ATG.se har också varit en succé. Spelet via nätet har ökat med 47 procent. Och under 2007 fortsätter vi mot målet att göra ATG.se till världens bästa sajt för spel på hästar, säger Remy Nilson.
Av ATG:s omsättning fick spelarna totalt ca 8 miljarder kronor tillbaka i form av vinster. Drygt 1,2 miljarder gick till staten och drygt 1,3 miljarder till svensk hästsport, efter avdrag för ATGs verksamhet.

 

– Det är förstås oerhört glädjande att ATG sätter nytt omsättningsrekord, men fördelningen av överskottet mellan staten och hästsporten är inte acceptabel. Hästsporten, som är motorn i hela hästnäringen med ca 28 000 heltidsanställda människor, är förloraren och staten är vinnaren.

- 1995 höjdes statens andel på grund av rikets då dåliga finanser. Den höjningen skulle vara tillfällig. Elva år senare ligger dock staten kvar på sin högre nivå. Det måste ändras, hästnäringen är redan hårt ansatt och det är viktigt att sporten och näringen nu får mer av det överskott som ATG ger, säger Bo Dockered, styrelseordförande i ATG.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.