Fantastiska bröder och en unik svensk

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det blev en fantastisk löpardag för Norden vid EM i Berlin. Andreas Kramer, 21, tog silver på 800 meter, vilket innebar att Sverige för första gången på 72 år tog en medalj i grenen. Sedan fortsatte det med norsk dubbel via bröderna Ingebrigtsen på 5 000 meter.  Det var häftigt att se. Men en mening i segerintervjun med 17-årige Jakob, fick mig att hoppa till. ”Han började hårdträna när han var sju år.”    

Andreas Kramer tog ett unikt och imponerande silver på 800 m under friidrotts-EM i Berlin. Foto: Jessica Gow / TT

Nu kanske det var överdrivet och jag har verkligen ingen aning om hur hårdträningen gått till. Men bara tanken på att en sjuåring hårdtränar får mig att rygga tillbaka och ställa mig väldigt frågande till hur vettigt det kan vara.

En liten plutt...

Jag tror säkert att lille Jakob med sina storebröder som förebilder älskade att träna och få vara med redan som sjuåring. I segerintervjun efter 5000 meters- loppet var det inte precis några ledsna miner och tuktade personligheter som Jakob och Henrik visade. De har säkerligen haft det jätteroligt hela tiden under alla hårda träningspass, det har man när man har en talang och får utveckla den till dess fulla potential.

Men ändå. Sju år. En liten plutt , med gluggar i munnen och knappt läskunnig. Hårdträna. För pappan. Tankarna går osökt till den där hemska dokumentären som SVT visade för några år sen, om hur kinesisk barngymnastik gick till, hur tränarna var stenhårda och böjde de små barnens kroppar så de grät, och de tvingades flytta hemifrån när de var ännu yngre än sju år. Helt fruktansvärt.

Jag tror inte att bröderna Ingebrigtsen har eller är i närheten av den ”hårdträning”som den dokumentären visade. Tvärtom tror jag att de haft stor glädje av varandra under alla år, deras lycka över framgångarna kom inte efter något tvång utan var spontan. Det är kul att vinna, och vinna utan fusk. 

Går inte att jämföra

Och jag tror inte att hårdträna som sjuåring i en demokrati med en kärleksfull familj omkring sig går att jämföra med att hårdträna i en diktatur, ensam och utlämnad och dessutom ansvarig för sin familjs försörjning. 

Så låt oss glömma ordet hårdträna, byta ut det mot ”träna mer strukturerat”, och glädjas med den norska underfamiljen. 

Och dessutom konstatera att friidrotts-EM varit kul och att Jakob Hård och Kajsa Bergqvist är helt suveräna som programledare i SVT. Och grattis Norge. Och Sverige.

Och förstås, grattis Andreas Kramer, vilket lopp! Ojoj. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen