Fantastiska bröder och en unik svensk

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det blev en fantastisk löpardag för Norden vid EM i Berlin. Andreas Kramer, 21, tog silver på 800 meter, vilket innebar att Sverige för första gången på 72 år tog en medalj i grenen. Sedan fortsatte det med norsk dubbel via bröderna Ingebrigtsen på 5 000 meter.  Det var häftigt att se. Men en mening i segerintervjun med 17-årige Jakob, fick mig att hoppa till. ”Han började hårdträna när han var sju år.”    

Andreas Kramer tog ett unikt och imponerande silver på 800 m under friidrotts-EM i Berlin. Foto: Jessica Gow / TT

Nu kanske det var överdrivet och jag har verkligen ingen aning om hur hårdträningen gått till. Men bara tanken på att en sjuåring hårdtränar får mig att rygga tillbaka och ställa mig väldigt frågande till hur vettigt det kan vara.

En liten plutt...

Jag tror säkert att lille Jakob med sina storebröder som förebilder älskade att träna och få vara med redan som sjuåring. I segerintervjun efter 5000 meters- loppet var det inte precis några ledsna miner och tuktade personligheter som Jakob och Henrik visade. De har säkerligen haft det jätteroligt hela tiden under alla hårda träningspass, det har man när man har en talang och får utveckla den till dess fulla potential.

Men ändå. Sju år. En liten plutt , med gluggar i munnen och knappt läskunnig. Hårdträna. För pappan. Tankarna går osökt till den där hemska dokumentären som SVT visade för några år sen, om hur kinesisk barngymnastik gick till, hur tränarna var stenhårda och böjde de små barnens kroppar så de grät, och de tvingades flytta hemifrån när de var ännu yngre än sju år. Helt fruktansvärt.

Jag tror inte att bröderna Ingebrigtsen har eller är i närheten av den ”hårdträning”som den dokumentären visade. Tvärtom tror jag att de haft stor glädje av varandra under alla år, deras lycka över framgångarna kom inte efter något tvång utan var spontan. Det är kul att vinna, och vinna utan fusk. 

Går inte att jämföra

Och jag tror inte att hårdträna som sjuåring i en demokrati med en kärleksfull familj omkring sig går att jämföra med att hårdträna i en diktatur, ensam och utlämnad och dessutom ansvarig för sin familjs försörjning. 

Så låt oss glömma ordet hårdträna, byta ut det mot ”träna mer strukturerat”, och glädjas med den norska underfamiljen. 

Och dessutom konstatera att friidrotts-EM varit kul och att Jakob Hård och Kajsa Bergqvist är helt suveräna som programledare i SVT. Och grattis Norge. Och Sverige.

Och förstås, grattis Andreas Kramer, vilket lopp! Ojoj. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

Max Peter Bejmer inför storpublik på sprinten i Oskarshamn under O-Ringen 2024. Hugo Mattsson/Svensk Orientering 

Hösten 2018 fattades beslutet att O-Ringen skulle genomföras på Smålandskusten med Oskarshamn som nav. De operativa förberedelserna har pågått sedan dess och 21 700 besökare noterades fördelat på  19 250 deltagare och 2 450 medföljare.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.