Uppstickaren och jättarna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Spelbolagen går på offensiven och börjar alltmer positionera sig. Och det är bra. För om några år kommer vi att ha en helt annan spelmarknad.
En spelreform tar profil sakta men säkert, med en rad aktörer som avvaktar ömsom är aktiva. Det taktiska spelet är inlett. Foto: TT

 

Och det är väl egentligen det enda som alla aktörer – från toppen till botten, från höger till vänster, från Visby till Malta till Solvalla – är helt överens om:

Det är inte frågan OM en stor omreglering av den svenska spelmarknaden kommer att ske, utan NÄR. 

En välmående bransch

Den senaste tiden har årsboksluten duggat tätt, och hur man än vänder och vrider på alla siffror och vinklingar (spelbolag vill som alla andra bolag alltid att det låter lite bättre än vad det är) kan man konstatera: Det är en välmående bransch – även för våra reglerade bolag. 

I torsdags förra veckan bjöds det in till spelseminarium i riksdagen. Svenska Spels vd Lennart Käll var under ett anförande på tio minuter mer konkret än han varit totalt under de tidigare fyra och ett halvt åren som statlig direktör. 

Han framförde nio viktiga punkter – eller snarare önskemål – som var direktadresserade till spelutredaren Håkan Hallstedt. Bland annat öppnade Svenska Spel-vd:n upp för att i framtiden ingå samarbeten med de oreglerade bolag som om några år kommer att släppas in på den svenska marknaden. 

Lever upp till sitt efternamn

Unikt sagt av Käll, skulle jag vilja säga – men så har jag heller inte någon mygga som avlyssnar när koncernledningen sammanträder i Sundbyberg eller i Visby. Möjligen har de dryftat frågan där några gånger. 

ATG:s vd Hasse Skarplöth var också på plats och fick framföra sina synpunkter kring hur en framtida spelmarknad bör se ut.

Det händer nya saker nästan varje dag borta på Solvalla – i helgen lanserades Boost som bör bli en braksuccé, samtidigt finns jäsande kritik mot låtsatshästarna som föddes i höstas, mot ATG:s hockeysponsring och mot bolagets hela IT-satsning. 

Skarplöth har länge varit tydlig med att han vill ha konkurrens och en öppen, reglerad marknad – på lika villkor. Samtidigt lever han upp till sitt efternamn när han skjuter. Han kan bland annat tänka sig att stoppa ner sportspel i den framtida portföljen och ATG har nyligen fördjupat samarbetet med Folkspel – allt enligt visionen om att 2020 vara Nordens största spelbolag. 

Den lite väna aktören

Folkspel är i sammanhanget den sunda, lite väna och försiktiga aktören från landet – om nu Göteborg kan kallas det. Men faktum är att folkrörelsernas och föreningarnas lotterier ökade omsättningen med tjugo procent 2015, och sådana siffror kan varken Svenska Spel eller ATG visa upp eller skratta bort.

En stor del av förklaringen är givetvis den nygamla exponeringen i riktiga TV4 för Bingolotto – och dess programledare Ingvar Oldsberg. Det ska uppenbarligen vara en ”go gubbe” som leder programmet för att det ska funka. 

Alla ser, i sina programförklaringar och yttranden, självklart till sitt eget bästa – det vore tjänstefel annars. Men att tala uppeldat om hårdare tag mot penningtvätt när man samtidigt driver fyra kasinohallar är ungefär som att göra en pyroman till brandmästare. Gnistorna kan slå helt fel. 

Mr Betsson i kulisserna

Bland åhörarna på det där riksdagsseminariet satt förresten Pontus Lindwall. Han är Mr Betsson, för den som inte visste, och någon enstaka gång hade det verkligen, verkligen varit intressant att i ett officiellt sammanhang även höra en röst från något av de oreglerade bolagen. 

Tar de inget spelansvar? Struntar de i matchfixning och penningtvätt? Hur ser de på spelmissbruk? Varför är deras marknadsföring så aggressiv och varför ljuger den så ofta? Vill de verkligen inte betala ett enda öre i skatt i Sverige? Hur onda är de egentligen? 

Eller:

Vad har de för önskemål, tankar och funderingar kring en framtida omreglerad spelmarknad?

Det lär bli tillfälle att återkomma.

Tobias Jansson

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

På fredagseftermiddagen kom utslaget från CAS som resultat av de svenska idrotternas protester sedan de inte hade blivit uttagna till OS  i Paris. 

Deras  yrkande att ändå få klartecken och kunna resa till OS nobbades, vilket var ganska väntat, enligt advokaten Karl Ole Möller som var de fem atleternas  talesman. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.