Uppstickaren och jättarna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Spelbolagen går på offensiven och börjar alltmer positionera sig. Och det är bra. För om några år kommer vi att ha en helt annan spelmarknad.
En spelreform tar profil sakta men säkert, med en rad aktörer som avvaktar ömsom är aktiva. Det taktiska spelet är inlett. Foto: TT

 

Och det är väl egentligen det enda som alla aktörer – från toppen till botten, från höger till vänster, från Visby till Malta till Solvalla – är helt överens om:

Det är inte frågan OM en stor omreglering av den svenska spelmarknaden kommer att ske, utan NÄR. 

En välmående bransch

Den senaste tiden har årsboksluten duggat tätt, och hur man än vänder och vrider på alla siffror och vinklingar (spelbolag vill som alla andra bolag alltid att det låter lite bättre än vad det är) kan man konstatera: Det är en välmående bransch – även för våra reglerade bolag. 

I torsdags förra veckan bjöds det in till spelseminarium i riksdagen. Svenska Spels vd Lennart Käll var under ett anförande på tio minuter mer konkret än han varit totalt under de tidigare fyra och ett halvt åren som statlig direktör. 

Han framförde nio viktiga punkter – eller snarare önskemål – som var direktadresserade till spelutredaren Håkan Hallstedt. Bland annat öppnade Svenska Spel-vd:n upp för att i framtiden ingå samarbeten med de oreglerade bolag som om några år kommer att släppas in på den svenska marknaden. 

Lever upp till sitt efternamn

Unikt sagt av Käll, skulle jag vilja säga – men så har jag heller inte någon mygga som avlyssnar när koncernledningen sammanträder i Sundbyberg eller i Visby. Möjligen har de dryftat frågan där några gånger. 

ATG:s vd Hasse Skarplöth var också på plats och fick framföra sina synpunkter kring hur en framtida spelmarknad bör se ut.

Det händer nya saker nästan varje dag borta på Solvalla – i helgen lanserades Boost som bör bli en braksuccé, samtidigt finns jäsande kritik mot låtsatshästarna som föddes i höstas, mot ATG:s hockeysponsring och mot bolagets hela IT-satsning. 

Skarplöth har länge varit tydlig med att han vill ha konkurrens och en öppen, reglerad marknad – på lika villkor. Samtidigt lever han upp till sitt efternamn när han skjuter. Han kan bland annat tänka sig att stoppa ner sportspel i den framtida portföljen och ATG har nyligen fördjupat samarbetet med Folkspel – allt enligt visionen om att 2020 vara Nordens största spelbolag. 

Den lite väna aktören

Folkspel är i sammanhanget den sunda, lite väna och försiktiga aktören från landet – om nu Göteborg kan kallas det. Men faktum är att folkrörelsernas och föreningarnas lotterier ökade omsättningen med tjugo procent 2015, och sådana siffror kan varken Svenska Spel eller ATG visa upp eller skratta bort.

En stor del av förklaringen är givetvis den nygamla exponeringen i riktiga TV4 för Bingolotto – och dess programledare Ingvar Oldsberg. Det ska uppenbarligen vara en ”go gubbe” som leder programmet för att det ska funka. 

Alla ser, i sina programförklaringar och yttranden, självklart till sitt eget bästa – det vore tjänstefel annars. Men att tala uppeldat om hårdare tag mot penningtvätt när man samtidigt driver fyra kasinohallar är ungefär som att göra en pyroman till brandmästare. Gnistorna kan slå helt fel. 

Mr Betsson i kulisserna

Bland åhörarna på det där riksdagsseminariet satt förresten Pontus Lindwall. Han är Mr Betsson, för den som inte visste, och någon enstaka gång hade det verkligen, verkligen varit intressant att i ett officiellt sammanhang även höra en röst från något av de oreglerade bolagen. 

Tar de inget spelansvar? Struntar de i matchfixning och penningtvätt? Hur ser de på spelmissbruk? Varför är deras marknadsföring så aggressiv och varför ljuger den så ofta? Vill de verkligen inte betala ett enda öre i skatt i Sverige? Hur onda är de egentligen? 

Eller:

Vad har de för önskemål, tankar och funderingar kring en framtida omreglerad spelmarknad?

Det lär bli tillfälle att återkomma.

Tobias Jansson

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.