Men, det var ändå värre förr

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Vad i hela världen kan man lita på? Inte ett tennisresultat, i alla fall. Men trots allt: Det var värre förr
Engagerade åskådare under Australien Open. Det är formligen slagsmål för att fånga en förlupen boll. Foto: Rick Rycroft, AP Photo/TT

 

För ett par veckor sedan började jag fylla Idrottens Affärer med artiklar som rör tennis och matchfixning. Jag har följt tennisen på nära håll i många år, och jag vet att detta var ett enormt problem – förr.

Lägre rankade tar chansen

Den här veckan började med att trovärdiga BBC dundrade ut samma uppgifter som jag tidigare skrivit om – och det fick ett enormt genomslag över hela världen. Fint så. Avarter inom sportens värld kan aldrig belysas tillräckligt. 

Det finns absolut problem med matchfixning och tennis även 2016, den som säger något annat ljuger. 

Men det är som spelbolagens representanter och som många andra med insikt säger – det är främst förekommande i mindre turneringar med lägre rankade spelare. 

Bra betalt

Vem skulle inte kunna tänka sig att förlora en rätt meningslös match i Långt-bort-i-stan, kvittera ut någon miljon kronor – och lugnt resa vidare till nästa turnering och i stället där försöka göra sitt bästa?

Allt har sitt pris. Alla också. 

När svenskar ”lägger sig” eller ”inte går för fullt” har vi väldigt stor förståelse för det. 

Tre Kronor 2006…

Minns bara hur folkkära Tre Kronor mycket märkligt förlorade gruppspelsmatchen mot Slovakien i OS 2006 – för att få en betydligt enklare fortsättning i slutspelet.

På den svarta lista som Tennis Integrity Unit i samarbete med spelbolaget Betfair har upprättat (en lista som tidigare också har varit publicerad i Svenska Dagbladet) finns totalt ett 40-tal spelare som misstänks ha varit inblandade i uppgjorda matcher. 

Ett antal av dem är fortfarande aktiva och spelar denna vecka i Australian Open – och det finns en klar överrepresentation av spelare från Italien och från länder som en gång tillhörde Sovjetunionen.  

Jag är helt övertygad om att det som var husmanskost i början och mitten av 00-talet – det vill säga att även spelare med riktigt bra ranking var inblandade i dessa smutsiga affärer – är i stort sett bortrensat nu. 

Spelbolagen i västvärlden har stenkoll på oddsmarknaden och avvikande rörelser och spelmönster, och misstänker i stort sett aldrig matchfixning på den nivån längre. Och toppspelarna, som i grunden är väldigt välbetalda, riskerar för mycket. 

Spelare kan tvingas

Men det som gör frågan mer komplex är att det inte behöver vara spelarna själva som ligger bakom den matchfixning som trots allt existerar och som bedrivs via betydligt mer okontrollerade spelbolag i Asien. 

I många fall kanske tennisspelarna inte ens vill vara inblandade – men de tvingas till det via hot från mörkskygga kriminella nätverk som ser möjligheten att på bara några timmar tjäna ett antal miljoner kronor. Snabba cash och pengatvätt, är det vi pratar om. 

Och det är en sak att få en direkt fråga om man kan tänka sig att medvetet förlora en tennismatch. Det är en helt annan sak att bli hotad, kanske till livet, till att medvetet förlora en tennismatch. 

Tillbakavisar anklagelserna

Tennisen har inget att förlora på att vara mer öppen. Tennis Integrity Unit kan tillsammans med ATP stänga av spelare, men det går inte att få reda på exakta orsaken till varför en spelare blir bannlyst eller vilka matcher det handlar om. 

ATP-chefen Chris Kermode går nu ut och tillbakavisar anklagelserna om att tennisorganisationen skulle ha dolt matchfixning – och ett sådant strutsbeteende är naturligtvis ett stort problem i sig.

Sedan finns det fall som är mer givna än andra. Det österrikiska problembarnet Daniel Koellerer kallade färgade spelare för apor, spottade i sin egen hand innan han tackade motståndarna efter match, svor och kastade racketar – och fick John McEnroe att framstå som planeten jordens mest väluppfostrade skolgosse. 

Odds på sin egen hemsida

”Crazy Dani”, som han kallas, var som bäst rankad 55:a i världen och hade ett tydligt intresse för spel och dobbel som han gärna skyltade med.

Via sin officiella hemsida länkade han till odds på sina egna matcher vilka han uppmanade folk att spela på – och vid tre tillfällen kunde Tennis Integrity Unit bevisa att hans matcher hade varit fixade.

2011 blev därför Daniel Koellerer först i världen att bli avstängd från all tävlingstennis på livstid.

Saknad av ingen.

Tobias Jansson

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

På fredagseftermiddagen kom utslaget från CAS som resultat av de svenska idrotternas protester sedan de inte hade blivit uttagna till OS  i Paris. 

Deras  yrkande att ändå få klartecken och kunna resa till OS nobbades, vilket var ganska väntat, enligt advokaten Karl Ole Möller som var de fem atleternas  talesman. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.