Idrotten tas inte riktigt på allvar
När RF-basen Björn Eriksson tar till orda, som i senaste Uppdrag Granskning eller i flera andra liknande sammanhang, så är det som ett åskväder som drar in.
Erikssons speciella retorik
Han vräker i upphetsat tonläge ur sig antaganden och åsikter åt alla håll och kanter. Jag har fasligt svårt för den typen av retorik. Den går liksom inte att ta på allvar, och det är synd.
För det är allvarligt att det förekommer matchfixning i svensk idrott – att det gör det vet inte minst alla som regelbundet läser Idrottens Affärer.
Och tro mig, alla seriösa spelbolag vill bekämpa detta – oavsett om huvudkontoret ligger i nya lokaler vid Friends Arena eller om det är placerat i en postbox på Malta.
”Det svåra är att kunna bevisa något”, som RF-juristen Johan Claesson säger. Och så länge det inte handlar om mutor, hot eller bedrägeri mot en fysisk person, så är det inte möjligt att med nuvarande lagstiftning komma åt matchfixningen.
Inget problem i dag, men...
Bedrägeriet, om vi rubricerar det så, sker digitalt och är riktat mot spelbolag – och det gör att förövarna kan gå fria och fortsätta med sin ljusskygga verksamhet.
Det är klart, Olle ska självfallet motas redan innan han kommer till grinden och det är väl dit han är på väg nu.
Matchfixning är ännu inget stort problem i Sverige eller väst-Europa. Men den existerar och bara det gör att vi måste jobba med både attityder och värdegrunder – inte minst kräver det att vi måste anpassa lagstiftningen efter verkligheten. Fast det där med lagar brukar släpa efter. Se bara på de segdragna diskussionerna kring supportervåld, pyroteknik och åskådare som klär sig inför en fotbollsmatch som vore den ett värdetransportrån.
Idrotten tas inte riktigt på allvar, är slutsatsen man kan dra. Det håller nog de flesta med om.
Finns kontrollsystem
Åsikterna om vilka typer av spel som stimulerar matchfixning går naturligtvis isär. Svenska Spel-anhängarna brukar hävda att betting i lägre divisioner per automatik bäddar för uppgjorda matcher.
Jag är inte alls säker på det. Insatstaken hos de spelbolag som är verksamma i Sverige och som erbjuder dessa spel är relativt låga, och alla har avancerade datoriserade kontrollsystem som direkt rapporterar om avvikande spelmönster.
I de fall som Uppdrag Granskning tog upp har den påstådda matchfixningen ägt rum i det som på något sätt ändå får klassificeras som semi-elitfotboll.
Mycket av den matchfixning som vi nås av via notiser från de internationella nyhetsbyråerna genomförs på bolag som har sina företagstelefoner på helt andra ställen än Solna och Valetta.
Och det blir såklart ett problem när asiatiska bolag med sina bristfälliga kontrollsystem och sin tvivelaktiga etik börjar erbjuda spel på svensk amatörfotboll. Med de enorma summor som omsätts på dessa spelbörser, så finns det givetvis en stor risk för framtida riggade matcher.
Politikerna måste förstå
”Däremot är det inte alls konstigt att människor från exempelvis Asien spelar på svenska matcher – de kommer från länder och kulturer där väldigt mycket inte är värt att spela på, eftersom det är uppgjort på förhand”, som Johan Claesson har sagt till mig.
Dit vill vi såklart inte komma.
Så vad ska vi göra?
# Jo, ägna oss åt ständig utbildning och information till ungdomar och ledare och domare och alla som har med idrott att göra.
# Jo, få våra politiker att förstå idrottens tyngd och värde – och se till att införa en modern lagstiftning som med kraft kan gripa in när det krävs.
Men det är inte alltid den som gapar högst som får flest lyssnare. Har man något vettigt att säga och vill att hela världen ska höra det, kan det ibland räcka med att viska. Bara man är påläst nog.
Mest lästa just nu
SHL-laget Leksand IF:s ekonomiska kostym håller på att spricka, och över 30 miljoner saknas när lagets utländska spelare ska ha betalt.
I ett pressmeddelande läggs en stor del av det ekonomiska haveriet på tidigare vd:n Anders Hedbom som på egen begäran lämnade föreningen för 14 dagar sedan
Förvaltningsrätten, som avgör tvister mellan företag och myndigheter, blir nästa arena för fotbollens skandalderby den 20 oktober på Tele 2.
Svenska guldolympier trimmas vanligen på SOK:s träningsanläggning på kanarieön Fuerteventura, 100 km utanför Afrikas nordvästra kust i Atlanten. Här vajar palmer längs milslånga sandstränder, det var här den sista finslipningen skedde inför succén i Paris OS i somras med 11 svenska medaljer – det högsta antalet sedan Sydney-OS 2000.
Det guldvinnande paret i beachvolleyboll, David Åhman/Jonatan Hellvig har sin egen beach – 3 000 kvadratmeter sand på Novavägen 35 i Huddinge.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar