Idrotten tas inte riktigt på allvar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Det var mest gammal skåpmat, men också en påminnelse om att det krävs en skärpt lagstiftning. Det om något framkom i Uppdrag Granskning tredje del om matchfixning.
Brottsförebyggande rådet (Brå) har presenterat en utredning om matchfixande inom idrotten. Brå slår i rapporten fast att kriminella nätverk ligger bakom uppgjorda matcher i svensk idrott. Foto: Pontus Lundahl, TTT

 

När RF-basen Björn Eriksson tar till orda, som i senaste Uppdrag Granskning eller i flera andra liknande sammanhang, så är det som ett åskväder som drar in. 

Erikssons speciella retorik

Han vräker i upphetsat tonläge ur sig antaganden och åsikter åt alla håll och kanter. Jag har fasligt svårt för den typen av retorik. Den går liksom inte att ta på allvar, och det är synd. 

För det är allvarligt att det förekommer matchfixning i svensk idrott – att det gör det vet inte minst alla som regelbundet läser Idrottens Affärer. 

Och tro mig, alla seriösa spelbolag vill bekämpa detta – oavsett om huvudkontoret ligger i nya lokaler vid Friends Arena eller om det är placerat i en postbox på Malta. 

”Det svåra är att kunna bevisa något”, som RF-juristen Johan Claesson säger. Och så länge det inte handlar om mutor, hot eller bedrägeri mot en fysisk person, så är det inte möjligt att med nuvarande lagstiftning komma åt matchfixningen. 

Inget problem i dag, men...

Bedrägeriet, om vi rubricerar det så, sker digitalt och är riktat mot spelbolag – och det gör att förövarna kan gå fria och fortsätta med sin ljusskygga verksamhet. 

Det är klart, Olle ska självfallet motas redan innan han kommer till grinden och det är väl dit han är på väg nu. 

Matchfixning är ännu inget stort problem i Sverige eller väst-Europa. Men den existerar och bara det gör att vi måste jobba med både attityder och värdegrunder – inte minst kräver det att vi måste anpassa lagstiftningen efter verkligheten. Fast det där med lagar brukar släpa efter. Se bara på de segdragna diskussionerna kring supportervåld, pyroteknik och åskådare som klär sig inför en fotbollsmatch som vore den ett värdetransportrån. 

Idrotten tas inte riktigt på allvar, är slutsatsen man kan dra. Det håller nog de flesta med om. 

Finns kontrollsystem

Åsikterna om vilka typer av spel som stimulerar matchfixning går naturligtvis isär. Svenska Spel-anhängarna brukar hävda att betting i lägre divisioner per automatik bäddar för uppgjorda matcher.

Jag är inte alls säker på det. Insatstaken hos de spelbolag som är verksamma i Sverige och som erbjuder dessa spel är relativt låga, och alla har avancerade datoriserade kontrollsystem som direkt rapporterar om avvikande spelmönster.

I de fall som Uppdrag Granskning tog upp har den påstådda matchfixningen ägt rum i det som på något sätt ändå får klassificeras som semi-elitfotboll.

Mycket av den matchfixning som vi nås av via notiser från de internationella nyhetsbyråerna genomförs på bolag som har sina företagstelefoner på helt andra ställen än Solna och Valetta. 

Och det blir såklart ett problem när asiatiska bolag med sina bristfälliga kontrollsystem och sin tvivelaktiga etik börjar erbjuda spel på svensk amatörfotboll. Med de enorma summor som omsätts på dessa spelbörser, så finns det givetvis en stor risk för framtida riggade matcher.  

Politikerna måste förstå

”Däremot är det inte alls konstigt att människor från exempelvis Asien spelar på svenska matcher – de kommer från länder och kulturer där väldigt mycket inte är värt att spela på, eftersom det är uppgjort på förhand”, som Johan Claesson har sagt till mig. 

Dit vill vi såklart inte komma. 

Så vad ska vi göra?

# Jo, ägna oss åt ständig utbildning och information till ungdomar och ledare och domare och alla som har med idrott att göra. 

# Jo, få våra politiker att förstå idrottens tyngd och värde – och se till att införa en modern lagstiftning som med kraft kan gripa in när det krävs. 

Men det är inte alltid den som gapar högst som får flest lyssnare. Har man något vettigt att säga och vill att hela världen ska höra det, kan det ibland räcka med att viska. Bara man är påläst nog.

Tobias Jansson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

Den nya ishallen på Mälarhöjdens idrottsplats invigs nästa vecka. Dert är ett efterlängtat tillskott för åtskilliga, konståkare, ishockeyfantaster och allmänhet. Den moderna anläggningen har 150 ståplatser för publik, solceller på taket, fri takhöjd på sex meter, yta för off ice-träning och ett föreningscafé. 

Vinnaren tar hem en check på cirka 255 miljoner kronor (25 miljoner dollar).

Spelarna på PGA-tourens finaltävling Atlanta i Georgia börjar bli lite trötta på allt snack runt pengarna, även om ingen kan förneka att en kvarts miljard vore välkommen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Den tolfte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Malin Svensson från Bjärnum vann 100 000 kronor. Farstorps GoIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även dem med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet. 

TV4 ochSVT tar armkrok och gör gemensam sak. de köper rättigheterna till fyra OS med start vintern 2026 i Milano Cortina 2026 och  till och med Brisbane 2032

Det är en jätteaffär, men chferna såg väl TV-sändningarna från Paris och blev smittade av euforin och entusiasmen hos TV-personal, funktionärer och deltagare. Inte minst tittarnas förtjusning ochuppskattning sånär som ett antal kritiker 

För ungefär ett år sedan gjorde Malmö FF en kanonaffär. Hugo Larsson värvades av Eintracht Frankfurt och MFF fick in 100 miljoner kronor i övergångssumma. Det var inte bara ett historiskt högt belopp i MFF utan också rekord i Allsvenskan.