Fotbollen får sitt eget Idol

Många drömmer om en proffskarriär - få har kvaliteterna. Nu kommer fotbollens eget Idol - ett talangprogram för fotbollsspelare. Förstapriset är ett proffskontrakt.
Idén till fotbollens Idol som TV-program och nu ska 20 talanger få chansen att bli nå hela vägen fram. Och det måste ju vara att stå som svensk mästare hemma på Borås Arena. Foto: Erik Abel, Scanpix

 

I det nya programmet Proffsdrömmen går TV4 Sport ut på jakt efter landets bästa fotbollsspelare som ännu inte har kontrakterats av en elitklubb.

Fördel Elfsborg!

Vinnaren får ett eftertraktat proffskontrakt som ger möjligheten att träna, spela och leva med mästarklubben IF Elfsborg under ett års tid. Programledaren Patrick Ekwall leder uttagningsturnén till fyra svenska städer där 20 potentiella fotbollsproffs tas ut av en jury.

De uttagna skickas på ett träningscamp där gallringen fortsätter tills en vinnare står kvar. Premiär 20 maj i TV4 Sport.

Juryn, som består av Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson och två ännu hemliga jurymedlemmar, åker tillsammans med programledare Patrick Ekwall på uttagningsturné till Borås, Kristianstad, Stockholm och Sundsvall.

20 spelare ska bli en

Från varje kvalstad plockar de med sig fem spelare som går vidare till ett träningscamp i Borås. Konkurrensen på campen blir hård - 20 spelare blir tolv redan i första gallringen, för att sedan bli åtta i andra gallringen. Sedan lämnar de en och en tills det bara är fem spelare kvar i final.

Målet är att antingen hitta spelaren som alltid fått höra att den är en talang men som inte tagit steget vidare utan fortsatt att vara överlägsen i moderklubben. Eller att upptäcka den som togs upp av en storklubb under tidiga år men inte riktigt höll måttet då och därmed tröttnade på satsningen och nöjde sig med en tillvaro i de lägre divisionerna.

I finalprogrammet utses vinnaren av det proffskontrakt som ger tävlingens bästa spelare möjligheten att träna, spela och leva med det allsvenska topplaget Elfsborg under ett års tid. Proffsdrömmen sänds med två episoder per vecka under perioden 20 maj till 20 juni. 

Miljardären och H&M-arvingen Karl-Johan Persson gör ytterligare en investering för att etablera sig inom idrottens agentverksamhet. Efter att han köpte in sig i Wesport tar han nu också över agentfirman Footnation för runt 20 miljoner.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.