EU vill att vi ska få se toppidrott

Fifa och Uefa ser helst att världs- och europamästerskap i fotboll bara visas i betalkanaler, desto fler miljarder kommer in i ersättningar. Men nu säger EU ifrån och glädjer TV-tittarna. Men i Sverige har regeringen inte velat agera ännu.
I Serige har riksdagen gett regeringen uppdraget att titta på en så kallade Sportlista över de främsta TV-evenemangen, men regeringen förhalar ärendet. Foto: Scanpix


Det är EU:s högsta förvaltningsdomstol som visar vägen och menar att alla måste kunna följa de främsta matcherna.  Internationell fotboll ska kunna ses i gratiskanaler i Storbritannien och allt ska inte vara betalvara, menar EU.

Överklagade, men stoppades igen

Uefa och Fifa har gjort gemensam sak och överklagade beslutet från 2011 i Europadomstolen. Fotbollen menade att intäkterna skulle minska markant.

Men EU:s högsta förvaltningsdomstol har nu synat fakta håller fast vid uppfattningen – britterna ska kunna se all fotboll oavsett om man har betalkanal eller ej.

Det här beslutet får betydelse för flera länder. I Sverige har riksdagsledamöterna Gunilla C Carlsson och Peter Johnsson (S) slagits för att stora evenemang ska sändas fritt till alla.

Då gällde det all idrott visade  en opinionsundersökning av Novus Opinion, på uppdrag av SVT, att en stor del av svenska folket vill ha en lista på evenemang.

Svenskarna vill ha TV-lista

79 procent av svenskarna önskar en sportlista, som innebär att sportevenemang av nationell betydelse endast får sändas i kanaler som tas emot i hela landet utan särskild avgift. 13 procent valde att inte ta ställning, medan 8 procent svarade nej.

Med EU:s AV-direktiv infördes ett krav i radio- och tv-lagen, ”att den som innehar den exklusiva rätten till en tv-sändning från ett svenskt eller utländskt evenemang som är av särskild vikt för det svenska samhället, inte får utnyttja rättigheten på ett sådant sätt, att en väsentlig del av allmänheten i Sverige utestängs från möjligheten att i fri television se evenemanget i direktsändning eller, om det finns saklig grund för det, med en mindre tidsförskjutning.”

Tidigare har det inte behövts någon reglering eftersom framför allt OS sänts i SVT eller TV4. Men betalkanalerna tar över allt flera sporträttigheter.

Riksdagen har fattat beslut och regeringen ska bereda frågan om en evenemangslista, men utan att något sker.

Nu avslöjas att ett svenskt konsortium med flera sports tech-bolag köper en fotbollsklubb från Gibraltar, med ett lag som spelar i den högsta, inhemska ligan.

- Med närheten till både Spanien och Portugal finns möjligheten att utveckla och förädla talanger, både inhemska och utifrån, betonar Pär Magnus Roos, delägare och initiativtagare till ägargruppen. Han är den som har samlat ett kapital om närmare 40 miljoner kr. 

Eskilstuna Golfklubb satsar tufft. Nyligen togs det nya klubbhuset i bruk och inom den närmaste tiden också det 18:e nya signaturhålet.

Men smakar det så kostar det. I dagsläget ligger notan på i runda tal 40 miljoner kronor.

Och man är inte på långa vägar framme vid målet.

Nu duger det minsann att spela på hemmaplan. Mikael Ymer som sa nej till spel i Båstadtennisen har gett klartecken till Stockholm Open. 15-23 oktober 2022. Tillsammans med turneringens Tournament Director, Thomas Enqvist, har han dessutom signat för två år. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

"Vilken tv-kanal sänder?" 

Verkligen en urgammal fråga. Numera sänder åtskilliga, allt från Tv-kanaler, fria, nya aktörer, förbund, föreningar, sponsorer, ja, allehanda intressenter.

Som nu när Expressen och Bonnier News Local ingår ett samarbete med Svenska Skidskytteförbundet. I deras kanaler ingår framöver  bl a SM,rullskidskytte-SM, ATG-Sprinten i rullskidskytte, USM och JSM i skidskytte och SM i skidskytte.

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.